Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2013

ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ: Το ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοι και η… Βουλή

ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ: Το ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοι και η… Βουλή
Στενάζει τα τελευταία 24ώρα υπό το βάρος της ευθύνης, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, πασχίζοντας να λύσει το «γόρδιο δεσμό» στο θέμα της σύμβασης ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ, καθώς το ΔΣ του ΟΠΑΠ φρόντισε να πετάξει το καυτό μπαλάκι σε αυτούς

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τα μέλη του ανώτατου διοικητικού οργάνου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, γνωρίζουν ότι αν απορριφθεί η σύμβαση είναι σαν να αποσύρουν αυτόματα την εμπιστοσύνη τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ, λίγες μέρες πριν την κατάληξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης (οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 17 Απριλίου).

Γνωρίζουν όμως κι ότι οι λοιποί -πλην Ιntralot- διεκδικητές του ΟΠΑΠ, έχουν εξαγριωθεί με την απόπειρα… χειροπόδαρης δέσμευσης του Οργανισμού με την εταιρία του κ. Κόκκαλη στο «παρά πέντε».

Ιδίως όταν η τελευταία είναι και διεκδικητής, άρα μέσω της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ (που συνολικά μαζί με τα «συμπληρώματα» τη ξεπερνά σε αξία τα 200 εκατ. ευρώ), αποκτά μέρος της χρηματοδότησης που απαιτείται για να διεκδικήσει το 33% του…ΟΠΑΠ.

Το οποίον σημαίνει ότι αν εγκριθεί προς υπογραφή τώρα η σύμβαση τίθεται σε κίνδυνο η ιδιωτικοποίηση, σε μια περίοδο που μετά την υπόθεση της Κύπρου έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Κι αν στραβώσει η ιδιωτικοποίηση θα πέσουν κεφάλια, με απαίτηση των δανειστών, πιθανώς δε θα περάσει το ίδιο το Ταμείο σε ξένους τεχνοκράτες, πράγμα που θα αποτελέσει σοβαρότατο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση.

Πληροφορίες από άλλες πηγές, αναφέρουν ότι προκειμένου να έχει γνωμάτευση για το θέμα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ανέτρεξε και στους συμβούλους που έχει προσλάβει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ήτοι την Εθνική και την Deutsche Bank, θέτοντας τους συγκεκριμένα ερωτήματα.

Πλην όμως οι απαντήσεις ήταν… λιγότερες από τις ερωτήσεις και στο μοτίβο «ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις»

Στη συνέχεια, έπεσε και η ιδέα, μήπως μεταπηδήσει η απόφαση για το θέμα στη… Βουλή, με τη συλλογιστική ότι πρόκειται για κυρίαρχο όργανο, στο οποίο λογοδοτεί και το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο οι νομικοί σύμβουλοι φέρονται να την απέρριψαν με… συνοπτικές διαδικασίες.

Κατά συνέπεια, ο «γόρδιος δεσμός» παραμένει στα χέρια του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με τον ίδιο τον Στέλιο Σταυρίδη να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς καλείται να χειριστεί την εξαιρετικά ευαίσθητη τελευταία πράξη ενός «έργου» που τροχοδρομήθηκε σε στενές «ράγες», επί μήνες από τον προκάτοχο του Τάκη Αθανασόπουλο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν την αυριανή συνέλευση του ΟΠΑΠ, ενώ παράγοντας που γνωρίζει πολύ καλά τις διεργασίες, ανέφερε στη στήλη σιβυλλικά, ότι «δεν πρόκειται να στάξει μελάνι σε χαρτί πλην ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση».

Η πηγή είναι καλή. Εμείς όμως επιφυλασσόμαστε γιατί οι καιροί είναι… πονηροί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v