Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα διδάγματα για την οικονομία από την καμπύλη επιτοκίων

Πώς κινήθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες η σχέση βραχυπρόθεσμων-μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ και ποια σήματα στέλνει για τους επενδυτές. Γιατί η πρόσφατη βελτίωση των δεδομένων δείχνει να είναι βραχύβια.

Επενδυτές και πολιτικοί κοιτούν προσεκτικά την καμπύλη επιτοκίων για να κρίνουν αν οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε ύφεση ή όχι.

Όπως εξηγεί το παραπάνω βίντεο, τυπικά, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τα μακροπρόθεσμα. Όταν, όμως, αυτή η εικόνα αντιστρέφεται οι επενδυτές πιστεύουν ότι η νομισματική πολιτική της FED είναι πολύ σφικτή και μπορεί να έρχεται επιβράδυνση η οποία θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Ετσι, οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι έχουν μικρότερα επιτόκια από τους βραχυπρόθεσμους ή η καμπύλη αντιστρέφεται (γίνεται αρνητική).

Εστιάζοντας στην διαφορά του 3μηνου αμερικανικού εντόκου με το 10ετες ομόλογο βλέπουμε ότι τον Οκτώβριο του 2018 ήταν στις 88 μονάδες βάσης. Καθώς περνούσε ο χρόνος, όμως, ο αριθμός αυτός μειώνονταν και τον Μάρτιο έγινε αρνητικός για πρώτη φορά μετά την κρίση. Ανέκαμψε σε θετικό έδαφος για να υποχωρήσει βίαια τον Ιούλιο και να βρεθεί σε ακόμα χειρότερη θέση τον Αύγουστο, φτάνοντας έως τις -51 μονάδες βάσης.

Οι μειώσεις επιτοκίων από τη FED είχαν ως αποτέλεσμα η καμπύλη να ξαναγίνει θετική, αλλά μόλις κατά 10 μονάδες βάσης. Σε αυτό συνέβαλαν κάποιες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, μια σχετική αισιοδοξία για το Brexit και η ανακοίνωση της FED ότι μπορεί να αγοράσει ομόλογα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν εκ νέου. Αλλωστε ο εμπορικός πόλεμος και το Brexit παραμένουν ανοικτά θέματα…

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v