Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πανδημία όπλο στη μάχη για τον έλεγχο των Βαλκανίων

Οι κινήσεις Κίνας, Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για να κερδίσουν το... «πάνω χέρι» στην περιοχή. Πώς λειτούργησε η πανδημία ως εργαλείο στην προσπάθεια να αλλάξουν οι ισορροπίες.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν να διαγκωνίζονται για την απόκτηση επιρροής στην περιοχή.

Η Κίνα και η Ρωσία έσπευσαν να προσφέρουν μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ η Ουάσιγκτον εκμεταλλεύτηκε την κρίση στο Κόσσοβο για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Σερβία και την πρώην επαρχία της. Η Μόσχα από την πλευρά της έστειλε στρατιωτικά αεροσκάφη στο Βελιγράδι.

Η Ε.Ε., η οποία έχει χρηματοδοτήσει τη Σερβία με κεφάλαια 3,7 δισ. ευρώ, δέχθηκε κριτική επειδή άργησε να αντιδράσει.

Στον αντίποδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο. Τοποθέτησε ως απεσταλμένο τον Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι.

Στο βίντεο που ακολουθεί οι Financial Times δίνουν μια περιεκτική εικόνα των στρατηγικών κινήσεων των μεγάλων δυνάμεων στα Βαλκάνια την εποχή του κορωνοϊού. 

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v