Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι μας μαθαίνει η πυρκαγιά της Λέσβου για την ευρωπαϊκή πολιτική

Το δράμα προσφύγων και μεταναστών αποκαλύπτει τα κενά στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Πώς αφέθηκαν οι χώρες πρώτης υποδοχής να σηκώσουν όλο το βάρος. Η δυσλειτουργική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η Μόρια θεωρείται από πολλούς μια καταδίκη -στην πράξη- της δυσλειτουργικής πολιτικής της Ευρώπης στο προσφυγικό, σημειώνει το παραπάνω βίντεο με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται επί ημέρες στο δρόμο.

Όπως θυμίζει ο καταυλισμός στήθηκε την περίοδο της κρίσης του 2015-16 όταν δυο εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν στην Ευρώπη, πολλοί εξ αυτών μέσω Τουρκίας. Ακολούθησε το κλείσιμο των συνόρων βόρεια της Ελλάδας και η συμφωνία με την Τουρκία που ανέκοψε τις τεράστιες ροές.

Αυτοί όμως που συνέχισαν να περνούν το Αιγαίο και να φτάνουν στη Λέσβο εγκλωβίστηκαν. Οι επιστροφές στην Τουρκία ήταν σημαντικό τμήμα της συμφωνίας ΕΕ-Αγκυρας αλλά έχουν γίνει πολύ λίγες, ενώ κάποιες δικαστικές αποφάσεις έκριναν ότι η Τουρκία δεν είναι «ασφαλής χώρα». Εν τω μεταξύ από την Ευρωπαϊκή Ενωση έγιναν πολύ λιγότερες μετεγκαταστάσεις απ’ όσες είχε υποσχεθεί.

Ετσι, η Μόρια γέμισε ασφυκτικά, ενώ κάτοικοι της Λέσβου που αρχικά καλωσόρισαν τους πρόσφυγες εν τέλει στράφηκαν εναντίον του καταυλισμού και των φιλοξενούμενων.

Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η πολιτική της στο μεταναστευτικό είναι αυστηρή, αλλά δίκαιη. Επιτάχυνε τις απελάσεις και αύξησε τις περιπολίες του λιμενικού. Κάποιοι όμως ισχυρίζονται ότι οι πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια ήταν ηθελημένες έχοντας στόχο να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων και μεταναστών.

Ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί από τους αιτούντες άσυλο να καταθέσουν το αίτημα τους στην πρώτη χώρα της ΕΕ που φτάνουν. Αυτό πρακτικά ρίχνει το βάρος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Οι προσπάθειες να γίνει επιμερισμός των βαρών κατέρρευσαν λόγω της σφοδρής αντίδρασης κάποιων ανατολικών χωρών.

Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει μια νέα πρόταση, λίγοι όμως πιστεύουν ότι θα αρθεί το αδιέξοδο.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει μια νέα δομή, όμως οι κάτοικοι αντιδρούν και θέλουν να κλείσει. Οσο για τους πρόσφυγες; Ούτε αυτοί θέλουν να είναι εκεί.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v