Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η πανδημία ανοίγει την ψαλίδα πλούσιων και φτωχών

Παρά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο κορωνοϊός, το 2020 η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αυξήθηκε κατά 250 δισ. δολάρια. Μεγαλύτερο το πλήγμα για τους χαμηλόμισθους και τους νέους.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για τους πλουσιότερους. Συγκεκριμένα, η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη εκτοξεύτηκε κατά 269 δισ. δολάρια.

Μεγιστάνες της τεχνολογίας όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Έλον Μασκ και ο Μπιλ Γκέιτς, αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την άνοδο στις τιμές των μετοχών, την οποία τροφοδότησαν τα προγράμματα τόνωσης της Fed και οι μικροεπενδυτές.

Μετά από ένα αρχικό σοκ οι μετοχές των εταιρειών που συνδέονταν με την παροχή ουσιωδών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των lockdown σκαρφάλωσαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Στον αντίποδα, η πανδημία έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση και χαμηλά εισοδήματα. Ήταν οι πρώτοι που έχασαν τη δουλειά τους όταν επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ως και 40% των εργαζομένων με υψηλά εισοδήματα ήταν σε θέση να εργαστούν από το σπίτι, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των χαμηλόμισθων. Οι υψηλόμισθοι ήταν επίσης σε θέση να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους τη στιγμή που οι χαμηλόμισθοι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν όσα είχαν βάλει στην άκρη για να τα βγάλουν πέρα.

Εν τω μεταξύ, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι στις θανάσιμες επιπτώσεις του ιού στο ανθρώπινο σώμα, αλλά οι νεότεροι είναι αυτοί που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας ως 24 ετών είναι διπλάσιο από το ποσοστό της συνολικής ανεργίας.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v