Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί το διάστημα να μας προσφέρει άπλετο ηλεκτρικό ρεύμα;

Μέχρι πρότινος αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας με τον Elon Musk να μιλά για την «πιο ηλίθια ιδέα στην ιστορία». Ομως τα κόστη υποχωρούν και μια μονάδα παραγωγής στο διάστημα δεν δείχνει πια απαγορευτική.

Η παραγωγή ενέργειας μέσω διαστημικών ηλιακών συλλεκτών κινείται ακόμα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι αποτελεί πραγματική ελπίδα για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: ηλιακοί συλλέκτες με φωτοβολταϊκά πάνελ στο διάστημα θα μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική αυτή ενέργεια θα μετατρέπεται στη συνέχεια σε ενέργεια μικροκυμάτων, η οποία θα μεταδίδεται ασύρματα μέσω κεραιών και θα αποστέλλεται σε μορφή ακτίνας σε συγκεκριμένα σημεία στη Γη, όπου τα μικροκύματα θα μετατρέπονται ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή θα διανέμεται κανονικά μέσω του δικτύου.

Όπως δηλώνει στους Financial Times φυσικός που εργαζόταν στη NASA και ειδικός στη «διαστημική» ηλιακή ενέργεια, ο πομπός στο διάστημα θα είχε ακτίνα περίπου 1,5 χιλιόμετρο και ο δέκτης στη Γη περίπου 6 χιλιόμετρα.

Aλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα κοστίζει η μετατροπή της ενέργειας από το διάστημα. Η επιστήμονας Κάρεν Τζόουνς υποστηρίζει στους Financial Times ότι το κόστος της διαστημικής ηλιακής ενέργειας μπορεί να πέσει στο μισό του σημερινού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε το βίντεο των Financial Times και ανακαλύψτε τις συναρπαστικές λεπτομέρειες γύρω από αυτή την πρωτοποριακή ιδέα και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v