Πού αναζητούν τώρα ευκαιρίες οι μεγάλοι asset managers

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κοιτάζουν όλο και περισσότερο πέρα από τις οργανωμένες αγορές για την ανακάλυψη αξιοπρεπών αποδόσεων.

Πού αναζητούν τώρα ευκαιρίες οι μεγάλοι asset managers
  • Της Katie Martin

Koυρασμένοι από τις ακριβές μετοχές και τις εξαιρετικά ισχνές αποδόσεις των ομολόγων, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κοιτάζουν όλο και περισσότερο πέρα από τις οργανωμένες αγορές για την ανακάλυψη αξιοπρεπών αποδόσεων.

Είναι κάτι που αναπτύσσεται σιγά σιγά εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη, η Schroders επισημαίνει ότι οι μη οργανωμένες αγορές αξίζουν περίπου 8 τρισ. δολάρια.

Αλλά η σοβαρή άνοδος του πληθωρισμού κατά την περασμένη χρονιά ωθεί ορισμένους διαχειριστές να εξετάσουν για πρώτη φορά στοιχεία ενεργητικού όπως το ιδιωτικό χρέος και οι μετοχές, καθώς και οι υποδομές και τα ακίνητα, ή να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές τους στους τομείς αυτούς.

«Οι μη οργανωμένες αγορές αποτελούσαν προνόμιο πλούσιων επενδυτών και καλά ενημερωμένων θεσμών. Αλλά γιατί πρέπει να αφορούν τα πλούσια γραφεία διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας; Οι άνθρωποι μιλούν για εκδημοκρατισμό των μη οργανωμένων αγορών», δήλωσε ο Φιλίπ Λεσπινάρ, επικεφαλής της διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού στο Λονδίνο της Union Bancaire Privée.

Για τον Λεσπινάρ, τα πράγματα είναι απλά. Οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι απλώς ένα «φρικτό» μέρος για να βρίσκεται κανείς. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού από τότε που ο κόσμος βγήκε από τα πρώτα lockdown σημαίνει ότι οι αγοραστές έχουν ουσιαστικά εγγυημένη απώλεια σε πολλές από αυτές τις επενδύσεις.

Αλλά δεν είναι μόνο οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα. Η τόνωση από τις κεντρικές τράπεζες που τις έχουν συνθλίψει έχει επίσης πιέσει χαμηλότερα τις αποδόσεις του εταιρικού χρέους και ορισμένες δημόσιες αρχές αγοράζουν εταιρικό χρέος με το τσουβάλι.

«Είναι πιο εμφανές στην Ευρώπη επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και βιομηχανικά ομόλογα. Έχουν συμπιέσει τα πιστωτικά περιθώρια ακόμη και για καλά ονόματα όπως η Nestlé ή η Siemens. Οι εταιρείες αυτές δεν βρίσκονται σε άσχημη πιστωτική κατάσταση», είπε ο Λεσπινάρ.

«Γιατί να αγοράσετε ευρωπαϊκό χρέος υψηλής απόδοσης - και με αποδόσεις 2 ή 3%, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο χαρακτηρισμό - όταν μπορείτε να δανείζετε σε μη οργανωμένες αγορές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε, για παράδειγμα, εταιρείες real estate για δύο, τρια, τέσσερα, πέντε χρόνια για ένα κατασκευαστικό έργο στο 6, 7, 8%», είπε. «Είναι καλής ποιότητας και κερδίζετε δύο έως τρεις φορές περισσότερα από αυτά που θα κερδίζατε στην αγορά υψηλής απόδοσης» τόνισε.

Οι μετοχές είναι καλές, φυσικά, αλλά μπορεί να είναι ασταθείς και ορισμένες αποτιμήσεις είναι πέρα από κάθε λογική.

Όλα αυτά ωθούν τους επενδυτές πέρα από την πεπατημένη πορεία των χρηματιστηριακών, απλών αγορών και σε πιο περιπετειώδη νερά. Η Calpers, το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, έχει ήδη κάνει την αρχή, με το διοικητικό συμβούλιο της να δίνει το 2021 το πράσινο φως να αυξήσει την κατανομή του σε ιδιωτικά κεφάλαια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 13% και να αγοράσει ιδιωτικό χρέος, τοποθετώντας το 5% των χρημάτων εκεί».

Εν τω μεταξύ, οι κατανομές σε μετοχές πρόκειται να μειωθούν από το 50 στο 42%. Οι οργανωμένες αγορές είναι «λίγο υπερθερμασμένες», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Μάρσι Φροστ στους Financial Times τον Δεκέμβριο.

Φυσικά, πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Διαφορετικά δεν θα κερδίζατε 8% από τη χρηματοδότηση ενός αξιόπιστου κατασκευαστή κατοικιών. Το κύριο μέλημα είναι η ρευστότητα. Σε μια κρίση, αυτά δεν είναι στοιχεία ενεργητικούπου μπορείτε να πουλήσετε γρήγορα — αυτός είναι ο λόγος που οι οργανωμένες αγορές φέρουν το λεγόμενο premium ρευστότητας.

Η Calpers πιστεύει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει καλά. «Έχουμε επαρκή ικανότητα να πληρώνουμε συντάξεις αν υπάρξει ένα κραχ στην αγορά ή μια αρκετά σημαντική ύφεση στις αγορές», είπε ο Φροστ. Όμως, καθώς οι ιδιωτικές αγορές συγκεντρώνουν νέους θαυμαστές πέρα από εξειδικευμένους επενδυτές, είναι σίγουρα πολύ σημαντικό όλοι όσοι αγοράζουν να έχουν σκεφτεί το κόστος.

«Το πρόβλημα με τον εκδημοκρατισμό των ιδιωτικών στοιχείων ενεργητικού είναι ότι πολλοί άνθρωποι τα αγοράζουν χωρίς να καταλαβαίνουν πραγματικά τι σημαίνει το premium ρευστότητας», δήλωσε ο Σεζάρ Πέρεζ Ρουίς, επικεφαλής επενδύσεων στην Pictet Wealth Management. «Η ρευστότητα είναι ένα φανταστικό πράγμα που δεν μπορείς να έχεις όταν τη χρειάζεσαι. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες είναι πρόθυμοι να το χάσουν. Δεν είναι ελεύθερο γεύμα».

Ενδεχομένως, το «παρκάρισμα» ενός μεγαλύτερου μέρους διεθνών κεφαλαίων σε μη οργανωμένες αγορές θα μπορούσε ακόμη και να καταστήσει πιο ευάλωτες τις οργανωμένες αγορές. Όπως είδαμε την άνοιξη του 2020, οι επενδυτές δεν πωλούν απαραίτητα τα πράγματα που θέλουν να ξεφορτωθούν όταν η κατάσταση δυσκολεύει. Πουλάνε ό,τι μπορούν να πουλήσουν, όπου μπορούν να βρουν πιο εύκολα αγοραστή.

Οι οργανωμένες αγορές θα μπορούσαν να αισθανθούν μεγαλύτερη πίεση στο επόμενο μεγάλο σοκ, επειδή ένα μεγαλύτερο κομμάτι χαρτοφυλακίων είναι δεμένο σε βαριά ιδιωτικά  στοιχεία ενεργητικού. Μπορεί. Αλλά οι μη οργανωμένες αγορές μάλλον δεν είναι αρκετά μεγάλες για αυτό ακόμη.

Επιπλέον, η πιο φτωχή ρευστότητα στα ιδιωτικά στοιχεία ενεργητικού μπορεί να είναι λιγότερο πρόβλημα από ό,τι φαίνεται. Τα υπέρ του δέοντος επιφυλακτικά, υπερευαίσθητα συνταξιοδοτικά ταμεία, για παράδειγμα, κλειδώνουν τα κεφάλαια μακροπρόθεσμα βάσει σχεδίου. Γιατί να ανησυχούν αν δεν μπορούν να βγουν άμεσααπό μια αξιοπρεπή ιδιωτική επένδυση; Γιατί να θυσιάσουν αποδόσεις στο βωμό της ρευστότητας;

Το ενδιαφέρον είναι σίγουρα μεγάλο. «Είναι μια ερώτηση που δεχόμαστε συχνά — πώς μπορώ να έχω πρόσβαση σε μη οργανωμένες αγορές;» δήλωσε η Σόνια Λάουντ, CIO στη Legal & General Investment Management.

Η στροφή σε ένα νέο πιο πράσινο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα - μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μεγάλες παρεμβάσεις στις υποδομές και με κόστος τρισεκατομμυρίων - σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες. Για αυτήν, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αγορές είναι ακόμα πολύ μικρές. «Οι όγκοι δεν είναι ακόμα μεγάλοι. Είναι ακόμα μια περιορισμένη δεξαμενή», είπε.

Ίσως όχι για πολύ.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v