Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στο ρευστό

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε μετρητά σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2020. Οι φόβοι για sell-off στις μετοχές και τα ομόλογα, λόγω των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Τι βλέπουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στο ρευστό
  • Του George Steer

Οι επενδυτές συσσωρεύουν ρευστό, μια ένδειξη ότι πολλοί διαχειριστές χρήματος ετοιμάζονται για αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Ο μέσος όρος μετρητών που διακρατούν οι επενδυτές ενισχύθηκε στο 5,3% αυτό τον μήνα, από 5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίου που διαχειρίζονται 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με την έκθεση.

Η στροφή προς το ρευστό έρχεται καθώς πολλές κορυφαίες κατηγορίες ενεργητικού έχουν ως τώρα μια δύσκολη χρονιά. Ο δείκτης MSCI World που παρακολουθεί τις παγκόσμιες μετοχές βρίσκεται 6% χαμηλότερα από την αρχή του 2022, ενώ ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα έχει διολισθήσει 3,5% κατά την ίδια περίοδο.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί φέτος από τις προσδοκίες ότι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουν το άλμα του πληθωρισμού. Κάποιοι traders ανησυχούν τώρα ότι η Fed θα αναγκαστεί να αναλάβει τόσο ισχυρή δράση για να παγώσει το ράλι των τιμών, που θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο.

«Το ξεκίνημα του 2022 χαρακτηρίζεται από μια άνευ προηγουμένου στροφή προς πιο σφιχτές νομισματικές πολιτικές σε όλες τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων ανεπτυγμένων αγορών», τόνισαν αναλυτές της Goldman Sachs. H επενδυτική τράπεζα συμβούλευσε τους πελάτες της αυτή την εβδομάδα να είναι «overweight» στο ρευστό στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ υποβάθμισε το outlook για τα εταιρικά ομόλογα σε «underweight». Σύμφωνα με την Goldman, η κίνηση αντανακλά «ένα πιο προβληματικό μείγμα ανάπτυξης και πληθωρισμού και επίσης ότι το ρευστό γίνεται από μόνο του μια πιο ανταγωνιστική κατηγορία ενεργητικού».

Οι επενδυτές αυτή τη στιγμή έχουν σχεδόν μηδενική απόδοση από το ρευστό που συσσωρεύουν σε funds της αμερικανικής αγοράς χρήματος, ένα επενδυτικό όχημα που συνήθως έχει βραχυπρόθεσμα στοιχεία ενεργητικού εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά προσέφεραν αποδόσεις πάνω από 2% τα 2019, προτού η Fed μειώσει τα επιτόκια ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Crane Data.

Aν και ακόμα και η προ πανδημίας απόδοση των funds της αγοράς χρήματος είναι πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ -που έφτασε το 7,5% τον Ιανουάριο-, τα οχήματα αυτά επιτρέπουν στους traders να αποφύγουν αναταράξεις σε άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων αποκόμισαν σοβαρές πληγές από τις τελευταίες έντονες διακυμάνσεις στις αγορές και μπορεί να μετακινήθηκαν από άλλοτε αγαπημένες μετοχές όπως το Facebook στο ρευστό ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο, δήλωσε ο Τανκρέντι Κορντέρο, ιδρυτής της Kuros Associates.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το rotation μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο. «Μόλις έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της πορείας που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια, η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να δαπανήσουν κεφάλαια για να αρπάξουν εταιρείες που δείχνουν υποτιμημένες».

O Έντουαρντ Πακ, CIO στη Brooks Macdonald, συμφώνησε με αυτό. Η άνοδος των τοποθετήσεων σε ρευστό, σημείωσε, «δεν αντανακλά την πεποίθηση ότι το ρευστό θα αποφέρει αποδόσεις αλλά την ανησυχία ότι οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων μπορούν να κινηθούν ταυτόχρονα χαμηλότερα, αν η αύξηση των επιτοκίων οδηγήσει σε ένα ακόμα sell-off».

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v