Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντιστροφή της καμπύλης στα ομόλογα στέλνει σήμα ύφεσης

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφάλωσε πάνω από αυτή του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019. Οι προβλέψεις των υφέσεων την τελευταία 50ετία και ο παράγοντας Fed.

Η αντιστροφή της καμπύλης στα ομόλογα στέλνει σήμα ύφεσης
  • Kate Duguid (Νέα Υόρκη) και Colby Smith (Ουάσιγκτον)

Σήμα κινδύνου για επικείμενη ύφεση έστειλε γνωστός δείκτης την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι προσπάθειες της Fed να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό θα προκαλέσουν σημαντική επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομική δραστηριότητα.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου σκαρφάλωσε πάνω από αυτή του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019. Πρόκειται για μια αντιστροφή ενός τμήματος της καμπύλης των αποδόσεων που παρακολουθούν στενά η Wall Street και οι φορείς άσκησης πολιτικής. Οι αντιστροφές συνήθως καταδεικνύουν επιδείνωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της ανάπτυξης και έχουν προβλέψει όλες τις υφέσεις στις ΗΠΑ την τελευταία πεντηκονταετία.

Κατά κανόνα, η οικονομία των ΗΠΑ εισήλθε σε ύφεση δύο χρόνια μετά την αντιστροφή της καμπύλης.

Η απόδοση του 2ετούς τίτλου, η οποία ακολουθεί την κίνηση των προσδοκιών για τα επιτόκια, ανήλθε στο 2,45%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2019. Η απόδοση του 2ετούς έχει ενισχυθεί κατά 1,64 ποσοστιαίες μονάδες φέτος καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά 40 ετών.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία ακολουθεί τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για την ανάπτυξη, υποχώρησε ως το 2,38%. Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς έχει ενισχυθεί και αυτή τη φετινή χρονιά, αλλά με πιο αργό ρυθμό, καθώς η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed έχει περιορίσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Μετά την αντιστροφή, το spread διευρύνθηκε και η καμπύλη των αποδόσεων έγινε και πάλι θετική, γύρω στις 0,02 ποσοστιαίες μονάδες. Στην αρχή του χρόνου το spread βρισκόταν στις 0,77 ποσοστιαίες μονάδες. To spread της απόδοσης του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου, μια ακόμα μέτρηση της καμπύλης των αποδόσεων, αντιστράφηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά από το 2006.

Οι επενδυτές, υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η αντιστροφή μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστος δείκτης ύφεσης αυτή τη φορά επειδή οι μαζικές αγορές ομολόγων από τη Fed κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού έχουν στρεβλώσει τις αποδόσεις.

«Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων είναι ένας παράγοντας που θα ανησυχήσει τις αγορές», ανέφερε o Γκενάντι Γκόλμπεργκ, αναλυτής αμερικανικών επιτοκίων στην TD Securities. Αλλά επισήμανε ότι οι αντιστροφές «μπορεί να είναι και διαστρεβλωμένες εξαιτίας του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσε η Fed».

H Fed, στο πλαίσιο της παρέμβασής της στις αγορές κατά τη διάρκεια του sell-off του Μαρτίου του 2020, άρχισε να αγοράζει τεράστιες ποσότητας ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου για να ενισχύσει την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα έβαλε τέλος αυτόν τον μήνα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων αυτόν τον μήνα και καθώς αποσυρόταν o κατακλυσμός της αγοράς με treasuries οδήγησε τις τιμές χαμηλότερα και τις αποδόσεις υψηλότερα.

Έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι η Fed θα επιταχύνει τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων ακόμα και στη συνεδρίαση του Μαϊου. Η κεντρική τράπεζα συνήθως πραγματοποιεί αυξήσεις 0,25 μονάδων βάσης, όπως έκανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξήσει το ρίσκο να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση.

Κάποιοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει επίσης ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν φέτος πάνω από το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο το οποίο ούτε βοηθάει, ούτε περιορίζει την ανάπτυξη και το οποίο υπολογίζεται στο 2,4%.

Oι επιπτώσεις της παρέμβασης της Fed μπορεί να σημαίνουν ότι αυτή η αντιστροφή της καμπύλης μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους στην αγορά και όχι σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Επίσης, τα παραδοσιακά σημάδια μιας επιβραδυνόμενης οικονομίας δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε την περασμένη χρονιά με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1984, καθώς ανέκαμψε από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, η οποία διήρκησε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020. Η αγορά εργασίας έχει επίσης ανακάμψει δυναμικά, με ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v