Ο πραγματικός «Dr Doom» στέλνει πυρά κατά της Fed

O Χένρι Κάουφμαν που με ένα σημείωμά του το 1982 πυροδότησε τη μεγαλύτερη έως τότε άνοδο στη Wall Street καταγράφει τις ενστάσεις του για τις κινήσεις της Fed. Γιατί ζητά κίνηση που θα σοκάρει την αγορά.

Ο πραγματικός «Dr Doom» στέλνει πυρά κατά της Fed
  • του Gary Silverman (Νέα Υόρκη)

Πριν από ακριβώς σαράντα χρόνια ο πρώην οικονομολόγος της Salomon Brothers, Χένρι Κάουφμαν, βοήθησε να ξεκινήσει μια από τις μεγάλες αγορές ταύρων της ιστορίας. Γνωστός τότε ως «Dr Doom» για τις απόψεις του για το μέλλον της αγοράς, ξεσήκωσε τους επενδυτές αλλάζοντας στάση του και προβλέποντας πτώση των επιτοκίων μετά από μια τιμωρητική εκστρατεία της Federal Reserve για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Στα 94 του χρόνια σήμερα, ο Κάουφμαν παραμένει επικεντρωμένος στα οικονομικά θέματα και σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ήταν αρκετά ενθουσιώδης μιλώντας για το περσινό του βιβλίο, το «The Day the Markets Roared», το οποίο ασχολείται με εκείνη την πρόβλεψή του για τα επιτόκια στις 17 Αυγούστου 1982. Ερωτηθείς πως τα πάει, απάντησε: «Μέχρι στιγμής, όλα καλά».

Οι απόψεις του για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ είναι λιγότερο αισιόδοξες. Φοβάται ότι η σημερινή Fed υπό τον Τζέι Πάουελ αποτυγχάνει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Πολ Βόλκερ, ο οποίος αύξησε επιθετικά τα επιτόκια όταν ήταν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

«Ακόμα περιμένω να ενεργήσει με τόλμη, «τολμηρά» σημαίνει ότι πρέπει να σοκάρει την αγορά», είπε ο Κάουφμαν για τον Πάουελ. «Αν θέλεις να αλλάξεις την άποψη κάποιου, αν θέλεις να αλλάξεις τη δράση κάποιου, δεν μπορείς να τον χτυπήσεις στο χέρι, πρέπει να τον χτυπήσεις στο πρόσωπο».

Ο Κάουφμαν είπε ότι ο πρόεδρος της Fed έκανε λάθος όταν διαφοροποίησε τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Πέρασαν μήνες από τη στιγμή που ο Πάουελ προειδοποίησε για «επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό» μέχρι την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο.

«Η πρόβλεψή του ήταν σωστή, η αδράνειά του ήταν λάθος», είπε ο Κάουφμαν.

Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική κατάσταση από ό,τι όταν ο Κάουφμαν διένειμε το θρυλικό σημείωμά της Salomon προβλέποντας ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν. «Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τα επιτόκια. Τότε, τα επιτόκια ήταν υψηλότερα από τον πληθωρισμό», είπε. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί διαφορετικά τα επιτόκια θα αυξηθούν».

Τα επιτόκια είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν πριν ο Κάουφμαν εκδώσει την περίφημη πρόβλεψή του το 1982, αλλά ήταν η εκτίμησή του για διαρκή πτώση που συγκίνησε τις αγορές. Ο αντίκτυπός της προήλθε από το status του ως ενός ισοδύναμου παράγοντα επιρροής στα τέλη του 20ου αιώνα με τα σημερινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Κάουφμαν ήταν τόσο γνωστός για την απαισιοδοξία του που μόλις οι επενδυτές έμαθαν για τη νέα του άποψη, οι μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Έχοντας αγγίξει ένα κυκλικό πάτο λίγες μέρες πριν, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 38,81 μονάδων, ή 4,9%, στις 831,24 μονάδες, το μεγαλύτερο κέρδος σε μονάδες στην ιστορία για εκείνη την εποχή. Ακολούθησε η ανοδική αγορά της δεκαετίας του 1980 και —με αρκετές αξιοσημείωτες διακοπές— οι μετοχές ανέβηκαν υψηλότερα τις δεκαετίες που μεσολάβησαν. Ο Dow έκλεισε την Τρίτη στις 34.152.01 μονάδες.

«Είχα αρνητικές απόψεις για πολύ καιρό... όταν άλλαξα γνώμη, αυτό προκάλεσε μια αντίδραση», είπε ο Κάουφμαν, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πρόγνωση από τον ιδιωτικό τομέα να έχει τέτοιο αντίκτυπο σήμερα. «Δεν υπήρχαν πολλοί οικονομολόγοι τριγύρω. Αυτό μου έδωσε ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα».

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι ανησυχίες του Κάουφμαν για τον πληθωρισμό καθιστούν πιο δύσκολο για τον ίδιο να είναι τόσο σίγουρος, όσο τον Αύγουστο του 1982.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι απαισιόδοξος», είπε, σημειώνοντας ότι οι τιμές των αμερικανικών μετοχών «δεν απέχουν πολύ» από την κορύφωσή τους πέρυσι και θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την περαιτέρω πρόοδο στον αγώνα κατά της Covid-19. Μάλλον, είπε, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σε τέτοιες «ασαφείς» συνθήκες.

«Σήμερα, η νομισματική πολιτική είναι κάπως πίσω από την καμπύλη», είπε ο Κάουφμαν. «Τότε, η νομισματική πολιτική υπό τον Πολ Βόλκερ ήταν μπροστά από την καμπύλη... ήταν στη διαδικασία να ανατρέψει τις προσδοκίες της αγοράς».

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v