Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι κίνδυνοι που απειλούν τώρα τους επενδυτές

Η αισιοδοξία της αγοράς για τη σύγκλιση στην παγκόσμια οικονομία, είναι υπερβολική εκτιμά ο El Erian. Οι κεντρικές τράπεζες, το «de-risking» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και γιατί θα ήταν σοφότερο να προετοιμαζόμαστε για δύσκολη συνέχεια.

Οι νέοι κίνδυνοι που απειλούν τώρα τους επενδυτές
O Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy
  • του Mohamed El-Erian

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρατηρήθηκε εντυπωσιακή οικονομική και χρηματοπιστωτική διασπορά, τόσο εντός, όσο και μεταξύ των χωρών. Καθώς μέρος αυτής της διασποράς αντιστράφηκε τον Ιούλιο, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να προβλέπεται σύγκλιση κατά την προσεχή περίοδο, και το ευνοϊκό σύνολο αποτελεσμάτων που θα προκύψει από αυτή, από καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έως ανταμοιβές στις επενδυτικές επιδόσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τώρα θα ήταν πρόωρο και απερίσκεπτο.

Τα σημάδια φαινομενικής σύγκλισης πολλαπλασιάζονται τόσο στον οικονομικό, όσο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σκεφτείτε τα ακόλουθα ως παράδειγμα:

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που επί μακρόν καθυστερούσε να μειώσει σημαντικά το ποσοστό πληθωρισμού του, εξέπληξε ευχάριστα με τα χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι θα συγκλίνει τώρα σχετικά γρήγορα με τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού που επικρατούν στις άλλες οικονομίες της G7.

Με την ευρέως αναμενόμενη δράση πολιτικής αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να ακολουθήσει την ΕΚΤ και τη Fed που συγκλίνουν σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μετά από τις διαφορετικές αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούνιο (σ.σ. όπως και έγινε στη συνεδρίαση της Πέμπτης). Αυτές περιλάμβαναν αύξηση 50 μ.β. για την Τράπεζα της Αγγλίας, αύξηση 25 μ.β. για την ΕΚΤ και αμετάβλητο επιτόκιο για τη Fed.

Αφού έμεινε αρκετά πίσω από τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq που σημείωσε σημαντική άνοδο, ο δείκτης Dow Jones των πιο παραδοσιακών βιομηχανικών και καταναλωτικών εταιρειών έχει κλείσει τη διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε διεθνές επίπεδο, μετά τη σημαντική υστέρηση έναντι εκείνων των προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, οι κινεζικές μετοχές υπεραπέδωσαν έναντι και των δύο τον Ιούλιο.

Τέλος, αυτό που ορισμένοι θεωρούσαν ανησυχητική συζήτηση για «αποσύνδεση» Κίνας-ΗΠΑ έχει δώσει τη θέση της στην φαινομενικά πιο ανακουφιστική έννοια του «de-risking» που δεν θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη και το εμπόριο ούτε θα προκαλέσει μεγάλη χρηματοπιστωτική αστάθεια.

Αυτή η αυξανόμενη συζήτηση για μικρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική διασπορά τροφοδοτεί φυσικά την οικονομική αισιοδοξία και την αισιοδοξία της αγοράς. Πράγματι, όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο περισσότερο μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα και να μειώσει τη μεταβλητότητα εντός και μεταξύ των χωρών. Με τη σειρά του, αυτό θα βελτίωνε τις προοπτικές για ήπια προσγείωση σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, θα ανακούφιζε τις πιέσεις των επιτοκίων και των νομισμάτων και θα επέτρεπε η επόμενη άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων να καθοδηγείται από τίτλους με λιγότερο διογκωμένες αποτιμήσεις. Επίσης, με τη δυνατότητα ενός τέτοιου εύρους βρόχων θετικής ανάδρασης μεταξύ τους, είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα δούμε να αίρονται αποφασιστικά τα σύννεφα αβεβαιότητας που κρέμονται απειλητικά πάνω από την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Όσο κι αν πρέπει να ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν, θα ήταν σοφότερο να κάνουμε σχεδιασμούς για έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά μας. Αρκεί να αναλογιστούμε μερικούς από τους παράγοντες που περιπλέκουν τη σύγκλιση που φαίνεται να συντελείται.

Ελλείψει μεγαλύτερης συμβολής από τα μέτρα ενίσχυσης της προσφοράς, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ακόμη δύσκολο δρόμο μπροστά της στη μάχη για τον πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, καθώς οι πιο προηγμένες ΕΚΤ και Fed μπαίνουν στα τελευταία μέτρα της αντιπληθωριστικής τους αποστολής, και οι δύο θα αντιμετωπίσουν συμβιβασμούς μεταξύ της επίτευξης του κοινού τους στόχου για πληθωρισμό 2% και της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Οι προκλήσεις της κεντρικής τραπεζικής επεκτείνονται και πέρα από αυτό. Τους επόμενους μήνες, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει το λεπτό καθήκον να κάνει κάτι περισσότερο από μια μικροαλλαγή στο όλο και πιο στρεβλό καθεστώς πολιτικής του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

Εν τω μεταξύ, ο σωρευτικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων αλλού είναι πιθανό να πλήξει σκληρότερα ένα μεγάλο σύνολο ληξιπρόθεσμων μοχλευμένων δραστηριοτήτων και εταιρειών-ζόμπι των οποίων η οικονομική βιωσιμότητα απαιτεί είτε χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις είτε καταναγκαστικές μειώσεις του χρέους.

Σε έναν κόσμο όπου η μεταποίηση βρίσκεται υπό πίεση και οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις εξαντλούνται, η θεμελιώδης στήριξη για τα κέρδη των τιμών σε ολόκληρη την αγορά δεν θα έχει την ενέργεια του μικρού συνόλου μετοχών που καβαλούν ένα τεράστιο κοσμικό κύμα (σκεφτείτε την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες καινοτομίες που αλλάζουν τις δομές) ή έχουν χαρακτηριστικά «παντός καιρού» (σκεφτείτε την παραδοσιακή Big Tech).

Με δεδομένο ότι οι προκλήσεις της ανάπτυξης της Κίνας είναι τόσο κυκλικές όσο και κοσμικές, η παραδοσιακή στρατηγική της κυβέρνησης για την υπερτροφοδότηση των αγορών μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων θα αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική και περισσότερο στρεβλωτική, αποτρέποντας την ταχεία σύγκλιση των αγορών.

Τέλος, για τους λόγους που αναφέρθηκαν σε προηγούμενο άρθρο, είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να μειώσουν τον κίνδυνο από την Κίνα χωρίς έναν σημαντικό βαθμό αποσύνδεσης.

Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετριάσουμε την έλξη των ανακουφιστικών αφηγήσεων περί σύγκλισης. Αν δεν το κάνουμε, αυτό όχι μόνο θα μεταφραστεί σε πρόωρη χαλάρωση των προσπαθειών που απαιτούνται για να ξεπεραστούν οι εναπομείνασες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, αλλά θα μας άφηνε επίσης σε ακόμη χειρότερη θέση να αντιμετωπίσουμε τα κοσμικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μας και οι γενιές των παιδιών και των εγγονών μας.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v