Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράχμαν: Ο Τραμπ και η επιλογή Οβάλ Γραφείο ή κελί

Ποια αναμένεται να είναι η στρατηγική του στις εκλογές του 2024. Τεράστιες οι πιέσεις στο πολιτικό σύστημα. Το δίλημμα των Ρεπουμπλικάνων και ο Μπάιντεν.

Ράχμαν: Ο Τραμπ και η επιλογή Οβάλ Γραφείο ή κελί
Ο αρθρογράφος των Financial Times Gideon Rachman
  • του Gideon Rachman

Το μέλλον της δημοκρατίας στις ΗΠΑ θα κριθεί από την έκβαση των δικών του Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική αναταραχή που θα προκαλέσουν.  

Η τελευταία δίωξη κατά του πρώην προέδρου - σε σχέση με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 - είναι η πιο σημαντική υπόθεση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο Τραμπ. Βρίσκεται στην καρδιά του επιχειρήματος ότι αποτελεί απειλή για την αμερικανική πολιτική ελευθερία.

Διακυβεύονται τρεις βασικές αρχές για τη λειτουργία κάθε επιτυχημένης δημοκρατίας. Πρώτον, ότι οι ηγέτες εκλέγονται και ότι όλες οι πλευρές σέβονται το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεύτερον, ότι κανείς - ούτε καν ο πρόεδρος - δεν είναι υπεράνω του νόμου. Τρίτον, ότι η αλήθεια μπορεί να αποδειχθεί σε ένα δικαστήριο και ότι η ετυμηγορία του πρέπει να προκαλεί τον σεβασμό όλων των πολιτικών και της κοινωνίας γενικότερα.

Η προσπάθεια του Τραμπ να αντικρούσει το κατηγορητήριο βασίζεται στην απόρριψη αυτής της τρίτης αρχής - της ιδέας ότι όλες οι πλευρές σέβονται την αμεροληψία του νόμου. Ο πρώην πρόεδρος παρουσιάζει την υπόθεση εναντίον του ως πολιτική βεντέτα. Σε μια δήλωση που έγινε αμέσως μετά την έκδοση του κατηγορητηρίου, η εκστρατεία του Τραμπ συνέκρινε τη δίωξη εναντίον του από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη «Ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 1930, την πρώην Σοβιετική Ένωση και άλλα αυταρχικά, δικτατορικά καθεστώτα».

Ο κίνδυνος και το δράμα αυτής της κατάστασης ενισχύονται από το γεγονός ότι η δίκη του Τραμπ για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του αποτελέσματος των τελευταίων προεδρικών εκλογών είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εν μέσω των επόμενων προεδρικών εκλογών — στις οποίες παραμένει το φαβορί για τη θέση του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος . Η στρατηγική του Τραμπ θα είναι να μετατρέψει τις εκλογές του 2024 σε μια δεύτερη, παράλληλη δίκη — αυτή τη φορά ενώπιον του δικαστηρίου της κοινής γνώμης.

Τα ζητήματα που κυριαρχούν συνήθως στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ - η οικονομία ή η εξωτερική πολιτική - είναι πιθανό να τεθούν σε δεύτερη μοίρα: να επισκιαστούν από το γεγονός ότι ένας από τους δύο κύριους υποψηφίους θα δικαστεί.

Πράγματι, είναι πιθανό ότι ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει πέντε ή περισσότερες ξεχωριστές νομικές διαδικασίες τον επόμενο χρόνο. Τον ερχόμενο Μάρτιο πρόκειται να ξεκινήσει δίκη για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Μια δίκη για την κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών έχει οριστεί για τον Μάιο. Η πολιτική δίκη για επιχειρηματική απάτη έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Και η πολιτεία της Τζόρτζια μπορεί σύντομα να καταθέσει νέα αγωγή εναντίον του Τραμπ για τις προσπάθειές του να ματαιώσει την ψηφοφορία του 2020 σε αυτή την πολιτεία.

Για τους αντιπάλους του, το γεγονός ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει τόσες διαφορετικές κατηγορίες είναι απόδειξη της βαθιάς διαφθοράς του. Για τους υποστηρικτές του, ωστόσο, ο τεράστιος αριθμός των υποθέσεων -και το γεγονός ότι όλες κορυφώνονται εν μέσω εκλογών- είναι απλώς απόδειξη ότι είναι θύμα μιας τεράστιας, κυβερνητικής συνωμοσίας.

Μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστηρίζει ήδη ότι οι ομοσπονδιακές αρχές συγκαλύπτουν την υποτιθέμενη διαφθορά του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο Μπάιντεν -κάτι που ισχυρίζονται ότι εμπλέκει τον ίδιο τον πρόεδρο. Η σκληρότητα της εκστρατείας κατά της «μαφίας» των Μπάιντεν είναι πλέον πιθανό να ενταθεί.

Αυτό το τελευταίο και πιο σοβαρό κατηγορητήριο φαίνεται πολύ απίθανο να κλονίσει τον έλεγχο που ασκεί ο Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο πρώην πρόεδρος απέχει μίλια μπροστά από όλους τους δηλωμένους ανταγωνιστές του για το χρίσμα του κόμματος το 2024. Κάθε διαδοχική κατηγορία φαίνεται να ενίσχυε στην πραγματικότητα τη στήριξη στον Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Αυτή η κατάσταση θέτει τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς αντιπάλους του με ένα οξύ δίλημμα. Αποδέχονται το αφήγημα του Τραμπ ότι διώκεται άδικα -και έτσι ενισχύουν τη φήμη του ως μάρτυρα που πρέπει να υποστηριχθεί; Ή μήπως το απορρίπτουν- και έρχονται σε σύγκρουση με τους ψηφοφόρους του κόμματος, των οποίων την υποστήριξη χρειάζονται;

Τα σχόλια του Ρον ΝτεΣάντις, του πλησιέστερου αντιπάλου για την υποψηφιότητα, υποδηλώνουν ότι ουσιαστικά υποστηρίζει την αφήγημα του Τραμπ. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα σχολίασε το τελευταίο κατηγορητήριο αποδοκιμάζοντας την «οπλοποίηση της κυβέρνησης». Υποστήριξε επίσης ότι η Ουάσιγκτον, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, είναι ένας «βάλτος» - όπου ο Τραμπ δεν μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, το δίλημμα του κόμματός του θα γίνει πιο έντονο. Θα πρέπει να στηρίξουν έναν υποψήφιο που παρομοιάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το ναζιστικό καθεστώς. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα έχει απήχηση στη Μόσχα -αλλά θα μπορούσε να είναι δύσκολο να το χωνέψει ένα πάρτι υπερ-πατριωτών που τους αρέσει να τραγουδούν, «Είμαι περήφανος που είμαι Αμερικανός».

Όμως, ενώ τα νομικά προβλήματα του Τραμπ πιθανώς αυξάνουν τις πιθανότητές του να κερδίσει την υποψηφιότητα, μειώνουν τις πιθανότητές του να κερδίσει την ίδια την προεδρία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μάχη «σώμα με σώμα» μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές. Αλλες δείχνουν επίσης αυξανόμενες επιφυλάξεις μετά τις κατηγορίες εναντίον του - ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Ο τεράστιος χρόνος και το τεράστιο κόστος που απαιτεί η διεξαγωγή  μιας προεκλογικής μάχης εν μέσω πολλών ξεχωριστών δικών είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τον Τραμπ, ο οποίος είναι 77 ετών.

Ακόμα κι έτσι, η νίκη παραμένει μια πιθανότητα. Τα ελαττώματα και τα παραπτώματα που θα αποκαλύψουν οι δίκες ήταν γνωστά στους Αμερικανούς ψηφοφόρους εδώ και πολλά χρόνια - και ωστόσο η πολιτική στήριξη στον Τραμπ παρέμεινε ισχυρή. Ο Τζο Μπάιντεν είναι τώρα 80 ετών και μπορεί να υποστεί οποιαδήποτε ατυχία. Και είναι ακόμα πιθανό ένας τρίτος υποψήφιος να μπει στην κούρσα και να αφαιρέσει ψήφους από τον Μπάιντεν.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές το 2024, θα ελπίζει ότι η εξουσία της προεδρίας θα τον απαλλάξει από τον κίνδυνο μελλοντικών καταδικών. Η επιλογή με την οποία είναι αντιμέτωπος είναι ξεκάθαρη: είτε το Οβάλ Γραφείο, είτε ένα κελί φυλακής.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v