Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράχμαν: Ο Τζο Μπάιντεν έχτισε πάνω στις στρατηγικές Τραμπ

Η νυν κυβέρνηση έχει σιωπηρά ακολουθήσει πολλές από τις πολιτικές της εποχής Τραμπ. Οι κινήσεις Μπάιντεν σε εξωτερική και εσωτερική πολιτική που μοιάζουν με αυτές του προκατόχου του.

Ράχμαν: Ο Τζο Μπάιντεν έχτισε πάνω στις στρατηγικές Τραμπ
Ο αρθρογράφος των Financial Times Gideon Rachman
  • του Gideon Rachman

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καυχησιάρης και ψεύτης. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να οργανώσει πραξικόπημα. Νομίζω ότι και οι δύο αυτές δηλώσεις είναι αληθινές. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι, ως πρόεδρος, ο Τραμπ ήταν υπεύθυνος για ιστορικές αλλαγές στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στις οποίες βασίστηκε ο Τζο Μπάιντεν. Αυτές οι αλλαγές είναι πιθανό να διαρκέσουν - ακόμη και αν ο Τραμπ οδηγηθεί στη φυλακή.

Τι κάνει μια προεδρία πραγματικά ιστορική; Ουσιαστικά, απαιτεί μια ριζική ρήξη με το παρελθόν - της οποίας οι συνέπειες και οι προϋποθέσεις γίνονται στη συνέχεια αποδεκτές και απορροφώνται από τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ το έκανε με το New Deal. Ο Λίντον Τζόνσον το έκανε με τον νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν το έκανε με τις πολιτικές απορρύθμισης και μείωσης των φόρων, που σήμερα αναφέρονται συνήθως ως νεοφιλελευθερισμός.

Οι πρόεδροι που ακολούθησαν τον Ρίγκαν ουσιαστικά αποδέχθηκαν τη φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς που κληροδότησε. Ο Μπιλ Κλίντον προώθησε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής. Ο Τζορτζ Μπους καλωσόρισε την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η κυβέρνηση Ομπάμα εργάστηκε για μια διμερή επενδυτική συνθήκη ΗΠΑ-Κίνας και συμφώνησε τη Δια-Ειρηνική Εταιρική Σχέση, μια νέα εμπορική συμφωνία.

Ο Τραμπ, ωστόσο, απέρριψε τη συναίνεση υπέρ της παγκοσμιοποίησης των προηγούμενων 40 ετών. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγόρησε την Κίνα ότι γελάει με την Αμερική και τη βιάζει. Στην εναρκτήρια ομιλία του, μοιρολόγησε την «αμερικανική σφαγή», για την οποία κατηγόρησε την παγκοσμιοποίηση. Ακούγοντας στο ακροατήριο, ο Μπους λέγεται ότι μουρμούρισε: «Αυτό ήταν πολύ περίεργο».

Την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Τραμπ απέσυρε την Αμερική από την TPP. Το 2017, οι ΗΠΑ κατέβαλαν σκόπιμη προσπάθεια να παρακωλύσουν τον ΠΟΕ εμποδίζοντας τον διορισμό νέων δικαστών στο εφετείο του. Ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ο αντιπρόσωπος του Τραμπ για το εμπόριο, επέβαλε μια σειρά από δασμούς στην Κίνα. Ο Τραμπ επαναδιαπραγματεύτηκε επίσης τη Nafta, η οποία μετονομάστηκε σε USMCA. Όλα αυτά δικαιολογήθηκαν στο όνομα της επιστροφής βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Η νέα αντιπαλότητα με την Κίνα ήταν επίσης γεωπολιτική. Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία ανακοινώθηκε το 2017, κατέστησε τον «ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων» με την Κίνα και τη Ρωσία κεντρικό στοιχείο του πώς προσεγγίζει τον κόσμο.

Και τι έκανε ο Μπάιντεν με όλα αυτά τα «περίεργα πράγματα»; Αντί να τα παραμερίσει, η κυβέρνησή του διατήρησε τις περισσότερες από αυτές τις πολιτικές της εποχής Τραμπ - και μάλιστα τις αξιοποίησε. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να επανενταχθεί στην TPP και συνεχίζει να μπλοκάρει το εφετείο του ΠΟΕ. Ιδιαιτέρως, ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι ήταν λάθος που άφησαν ποτέ την Κίνα να ενταχθεί στον ΠΟΕ. Οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα εξακολουθούν να ισχύουν.

Αυτή η κυβέρνηση έχει επίσης ενστερνιστεί την έννοια της αντιπαλότητας των μεγάλων δυνάμεων με την Κίνα. Η ίδια η στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν περιγράφει την Κίνα ως την γεωπολιτική πρόκληση με τις «μεγαλύτερες συνέπειες» για την Αμερική.

Τα «Bidenomics», οι φιλόδοξες και παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές του προέδρου, καθοδηγούνται από μια επιθυμία που μοιάζει με αυτή του Τραμπ να επαναβιομηχανοποιηθεί η Αμερική και να ανοικοδομηθεί η μεσαία τάξη.

Η ομάδα Μπάιντεν θα υποστήριζε, με κάποιο δίκιο, ότι οι πολιτικές της είναι πιο συστηματικές από εκείνες της κυβέρνησης Τραμπ και περιέχουν ορισμένα νέα στοιχεία. Η έμφαση στην ενθάρρυνση της καθαρής ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι σαφώς των Δημοκρατικών.

Οι προσπάθειες του Μπάιντεν για τον περιορισμό της κινεζικής ισχύος είναι επίσης λιγότερο ευάλωτες στις προεδρικές ιδιοτροπίες. Ο Τραμπ είχε την τάση να αφορίζει την Κίνα με τη μία ανάσα και να επαινεί τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με την επόμενη. Πιθανότατα έβλεπε τους δασμούς του ως μέσο για να διαπραγματευτεί τελικά μια καλύτερη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μέχρι που η πανδημία έριξε εκτός πορείας όλες τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με το Πεκίνο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται λιγότερο στενά στο εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ-Κίνας και καταβάλλει συστηματικότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των εξαγωγών βασικών τεχνολογιών στην Κίνα. Η ομάδα του Μπάιντεν μπορεί επίσης να ισχυριστεί ότι έχει διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα στις προσπάθειες για την επαναβιομηχανοποίηση των ΗΠΑ από ό,τι ο Τραμπ.

Αλλά αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορές στην εφαρμογή παρά στην υποκείμενη φιλοσοφία. Όσο κι αν δεν θα ήθελαν να το παραδεχτούν, η ομάδα του Μπάιντεν έχει καταλήξει να συμμερίζεται πολλές από τις βασικές παραδοχές του Τραμπ - σχετικά με το εμπόριο, την παγκοσμιοποίηση και την αντιπαλότητα με την Κίνα.

Δύο παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την επανεκτίμηση. Πρώτον, η νίκη του Τραμπ το 2016 ανάγκασε τους Δημοκρατικούς να λάβουν πολύ πιο σοβαρά υπόψη τους τη δυσχερή θέση και την οργή των εργαζομένων στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί πλέον να πουλήσει την παγκοσμιοποίηση στον αμερικανικό λαό. Χωρίς προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών κινητήριων δυνάμεων του Τραμπ, η ίδια η δημοκρατία μπορεί να κινδυνεύσει. Έτσι, η ομάδα του Μπάιντεν εγκατέλειψε τελικά τα νούμερα του ελεύθερου εμπορίου που αγκάλιασαν οι «Νέοι Δημοκράτες» του Μπιλ Κλίντον τη δεκαετία του 1990.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει επίσης, όπως υποστήριξε ο Τραμπ, ότι 40 χρόνια πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έχουν στην πραγματικότητα αποτύχει και ότι μια Κίνα υπό την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος δεν θα αποτελέσει ποτέ «υπεύθυνο μέτοχο» στο διεθνές σύστημα.

Από σημαντικές απόψεις, επομένως, ο Τραμπ επέφερε μια διαρκή επανάσταση στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Μπορεί να φαίνεται παράξενο -ακόμη και αποκρουστικό- να του αποδίδουμε τα εύσημα για σοβαρές αλλαγές στην ιδεολογία και την πολιτική. Για πολλούς στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ είναι ένας βάρβαρος, του οποίου η καθοριστική κληρονομιά θα είναι πάντα η επίθεσή του στο αμερικανικό δημοκρατικό σύστημα. Αλλά ίσως χρειαζόταν ένας βάρβαρος που να σπάει ταμπού για να επιτύχει μια τόσο αποφασιστική ρήξη με μια συναίνεση 40 ετών σχετικά με το εμπόριο, την παγκοσμιοποίηση και την Κίνα.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v