Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτιές στην ΕΚΤ ανάβει το ράλι στις τιμές του «τουριστικού πακέτου»

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στα ξενοδοχεία, τις αερομεταφορές και τις υπηρεσίες δημιουργούν νέους πονοκεφάλους. Στα ύψη ο πληθωρισμός των υπηρεσιών. Η εικόνα στην Ελλάδα και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Φωτιές στην ΕΚΤ ανάβει το ράλι στις τιμές του «τουριστικού πακέτου»
  • των Martin Arnold (Φρανκφούρτη), Ελένη Βαρβιτσιώτη (Σίφνος) και Barney Jopson (Μαδρίτη)

Για τους τουρίστες που διαμαρτύρονται για το πόσο πιο ακριβό είναι να επισκεφθεί κανείς φέτος το καλοκαίρι το νησί της Σίφνου, η διευθύντρια ξενοδοχείου Ισιδώρα Χανδέλη έχει μια απλή απάντηση: τα αυγά.

«Οι επισκέπτες μας νομίζουν ότι εκμεταλλευόμαστε την υψηλή ζήτηση. Δεν σκέφτονται τον υψηλό πληθωρισμό τον οποίον αντιμετωπίζουμε», λέει η Χανδέλη. «Για να καταλάβετε, ένα αυγό πέρυσι κόστιζε 25 σεντς, τώρα είναι 45 σεντς».

Στα τουριστικά hotspot της Ευρώπης οι επισκέπτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με απότομες αυξήσεις τιμών, καθώς οι επιχειρήσεις περνάνε τα αυξανόμενα κόστη στους πελάτες τους. O Claudio Scarpa, επικεφαλής του συνδέσμου ξενοδόχων της Βενετίας, είπε πως τα καθαριστήρια από τα οποία εξαρτώνται οι ξενοδόχοι της πόλης έχουν συνδέσει τις τιμές τους με τους λογαριασμούς ενέργειας, που εκτινάχθηκαν πέρυσι. «Αυτό είχε σημαντική επίπτωση στους προϋπολογισμούς μας», είπε ο Scarpa. «Ανάγκασε τα ξενοδοχεία να προσαρμόσουν τις τιμές τους κατά 20%».

Τώρα οι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχούν πως ένα νέο κύμα καλοκαιρινού πληθωρισμού που θα προκληθεί από τον τουρισμό, μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.

Το κόστος των πτήσεων, των δωματίων ξενοδοχείων και των διακοπών έχουν αυξηθεί ταχύτατα, καθώς ο κλάδος, που σχεδόν έκλεισε παντελώς το 2020, πλησιάζει στα προ πανδημίας επίπεδα δραστηριότητας.

Η ανάκαμψη του τουρισμού, ο οποίος παρέχει άμεσα περίπου το 4% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ και στηρίζει έμμεσα το 10%, συνέβαλε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της περιοχής, η οποία αναπτύχθηκε κατά 0,3% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, συμβάλλει επίσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Στο 5,6% το έτος έως τον Ιούλιο, βρίσκεται πλέον σε ιστορικό υψηλό και πολύ πάνω από τον συνολικό στόχο της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 2%.

Ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέρριψε την ευθύνη για την τελευταία άνοδο των τιμών των υπηρεσιών στις «εύρωστες» δαπάνες για διακοπές και ταξίδια. «Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτή τη συνιστώσα και τις επιπτώσεις της στους κινδύνους για τον συνολικό πληθωρισμό».

Οι ενδείξεις για την αύξηση του κόστους είναι πολλές. Η Accor, η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ευρώπη με περισσότερες από 3.000 εγκαταστάσεις σε όλη την περιοχή, δήλωσε ότι αύξησε τη μέση τιμή δωματίου της κατά 18% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μέση τιμή των κρατήσεων μέσω του ταξιδιωτικού πράκτορα TUI αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, επιστρέφοντας σε κέρδη για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ο πρόσφατος καύσωνας και οι πυρκαγιές σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης είχαν «μόνο προσωρινά αμβλύνει την προηγουμένως ισχυρή δυναμική».

Η σταθμισμένη μέση τιμή των πτήσεων στην Ευρώπη φέτος αυξήθηκε κατά 31,6% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων RDC.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αερολιμένων Ευρώπης δείχνουν ότι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν από χώρες εκτός Ευρώπης, ιδίως από τις ΗΠΑ. Αυτοί οι ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων τείνουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα από τους ντόπιους μόλις φτάσουν.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ενός οργανισμού που προωθεί τον τουρισμό στην περιοχή, το 41% των ταξιδιωτών στην περιοχή αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 1.500 ευρώ κατ’ άτομο για τις καλοκαιρινές διακοπές φέτος, σε σύγκριση με το 33% πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση είναι στα ύψη παρά τις υψηλότερες τιμές. Η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας Daniela Santanchè προέβλεψε περισσότερους από 19 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 10 δισ. ευρώ από τον τουρισμό τον Ιούλιο, παρά τους καύσωνες και τις πλημμύρες, που βοήθησαν να ξεπεραστούν τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, οι κρατήσεις από Ιταλούς τουρίστες υποχώρησαν κατά 1% σε ετήσια βάση στα 82 εκατ. τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε 5,76 εκατ. ξένους επισκέπτες τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους - αύξηση κατά ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό ανήλθαν σε 1,75 δισ. ευρώ τον Μάιο - ένα τέταρτο υψηλότερα από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2022.

Η Κροατία, η οποία έγινε το νεότερο μέλος της ευρωζώνης όταν εντάχθηκε τον Ιανουάριο, υποδέχθηκε 2,7 εκατ. ξένους τουρίστες τον Ιούνιο, αυξημένη κατά 2,8% σε σχέση με πέρυσι. Ομοίως αισιόδοξη είναι η εικόνα και στην Ισπανία, όπου ο υπουργός Τουρισμού Héctor Gómez χαιρέτισε μια «εξαιρετική» ανάκαμψη μετά την άφιξη 9,1 εκατ. επισκεπτών στη χώρα τον Ιούνιο, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

«Ο κόσμος ξοδεύει λιγότερα χρήματα για αυτοκίνητα ή αγοράζει λιγότερα ρούχα, αλλά δεν εγκαταλείπει τις διακοπές», δήλωσε ο Ramón Estalella, γενικός γραμματέας του CEHAT, ενός ισπανικού εμπορικού ομίλου τουριστικών καταλυμάτων. Ο Estalella δικαιολόγησε την αύξηση των τιμών των δωματίων κατά 8% το έτος έως τον Ιούνιο, λέγοντας ότι εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τον συνολικό πληθωρισμό από το 2019. «Οι ξενοδόχοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν το κόστος του πληθωρισμού», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί εξακολουθούν να εξοφλούν χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Χανδέλη συμμερίζεται αυτή την άποψη, λέγοντας ότι η φετινή αύξηση των τιμών των δωματίων κατά 15% στο μπουτίκ ξενοδοχείο Astra Verina στη Σίφνο ήταν η πρώτη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αυτή η σχετική μετριοπάθεια μπορεί να μην είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού μόλις οι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των επιτοκίων επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η κεντρική τράπεζα έδωσε σήμα τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να είναι έτοιμη για παύση στη σειρά των αυξήσεων επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 14 Σεπτεμβρίου. Αν όμως ο πληθωρισμός του τομέα των υπηρεσιών παραμείνει υψηλός, θα μπορούσε αυτό να είναι αρκετό για να τους πείσει πως χρειάζεται περαιτέρω αύξηση επιτοκίων.

«Τα ‘περιστέρια’ θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τον Σεπτέμβρη πως, στη βάση των χαμηλότερων προβλέψεων για την ανάπτυξη, η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις», σημειώνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα Berenberg. «Το πρόβλημα είναι πως η ακριβή θερινή τουριστική περίοδος θα μπορούσε να κρατήσει αυξημένο τον δομικό πληθωρισμό για μερικούς ακόμα μήνες».

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v