Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδεθείτε, έρχονται νέα σοκ στις αγορές

Το σήμα-προειδοποίηση του Financial Stability Board προς τους ηγέτες των G20. Δεν φάνηκαν ακόμα όλες οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων. Τι ζητά για τον τραπεζικό τομέα.

Προσδεθείτε, έρχονται νέα σοκ στις αγορές
  • Laura Noonan (Λονδίνο)

Ο ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός επόπτης του κόσμου έχει προειδοποιήσει για «περαιτέρω προκλήσεις και σοκ» τους επόμενους μήνες, καθώς τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη και απειλούν βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του real estate.

Στην τακτική ενημέρωση των ηγετών της G20 ενόψει της συνόδου κορυφής τους στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, ο Klaas Knot, πρόεδρος του Financial Stability Board (FSB) με έδρα τη Βασιλεία, δήλωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες γίνονται όλο και πιο αισθητές».

«Σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω προκλήσεις και σοκ που θα αντιμετωπίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρέμειναν σχετικά σταθερές τους τελευταίους μήνες, μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα μετά από μια σειρά κρίσεων φέτος όπως αυτή με τις τράπεζες στις ΗΠΑ και τις πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature, αλλά και αυτή με την κατάρρευση της Credit Suisse, η οποία απορροφήθηκε από τη UBS.

Ωστόσο, ο Knot είπε ότι οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι εμφανείς, παρόλο που η μετάδοση από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ήταν περιορισμένη.

Εδωσε έμφαση στο real estate ως μια περιοχή που οι αρχές θα πρέπει να «παρακολουθούν στενά» για σημάδια πίεσης, δεδομένης της ευπάθειάς τους σε αυξήσεις επιτοκίων και προέτρεψε «τους χρηματοοικονομικούς παρόχους σε αυτούς τους τομείς να διαχειριστούν σωστά τα ρίσκα τους».

Τα υψηλότερα επιτόκια χρειάζονται χρόνο για να περάσουν πλήρως στην πραγματική οικονομία, επειδή ορισμένοι δανειολήπτες είχαν λάβει δάνεια σταθερού επιτοκίου πριν κεντρικές τράπεζες όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, αρχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Ο Knot είπε ότι η πιθανότητα για περαιτέρω πιέσεις στην αγορά υπογραμμίζει την ανάγκη για «πλήρη και συνεπή» εφαρμογή των παγκόσμιων κανόνων σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών που συμφωνήθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές το 2017 και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2023.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη αυστηρότερης ρύθμισης των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -που καλύπτουν τα πάντα, από ιδιωτικές πιστώσεις έως τα hedge funds και τους ασφαλιστές- και είπε ότι είναι «κρίσιμο» να εφαρμοστούν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων σε αυτές τις αγορές.

Διαφορετικές περιοχές του πλανήτη κινήθηκαν με διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά τα μέτρα για τη ρύθμιση των NBFIs, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με τα money market funds, τα ανοιχτά κεφάλαια, τα open-end funds, τη μόχλευση και τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιούλιο ότι δεν θα υιοθετήσουν το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών μέχρι τα μέσα του 2025, περίπου έξι μήνες αργότερα από ό,τι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που είχαν ήδη ανακοινώσει καθυστερήσεις, για να δώσουν στις τράπεζες περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.

Παρόλο που το πακέτο περιγράφηκε ευρέως ως το «τέλος του δρόμου» σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν ήδη μια άλλη σειρά βελτιώσεων για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα τρωτά σημεία που αποκαλύφθηκαν φέτος.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι αυτά τα μέτρα περιελάμβαναν αυστηρότερους κανόνες κεφαλαίου και ρευστότητας και την πίεση στις ΗΠΑ να εφαρμόσουν μέτρα που έχουν συμφωνηθεί παγκοσμίως σε ευρύτερο φάσμα τραπεζών.

Ο Knot είπε ότι η FSB θα δημοσιεύσει σύντομα μια έκθεση σχετικά με τα «διδάγματα» από τις φετινές τραπεζικές κρίσεις και τις «προτεραιότητες πολιτικής καθώς προχωρούμε».

 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v