Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αντισυμβατικές αγορές που μοίρασαν φέτος πολύ χρήμα

Από το ουράνιο μέχρι τα... τουρκικά ομόλογα, ορισμένες επενδύσεις πρόσφεραν μεγάλες αποδόσεις το 2023. Πώς κινήθηκαν οι τιμές και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Οι αντισυμβατικές αγορές που μοίρασαν φέτος πολύ χρήμα
  • FT Reporters

Οι μεγαλοεπενδυτές πέρασαν σημαντικό μέρος του 2023 προσπαθώντας να επωφεληθούν καθυστερημένα από ένα ράλι στο χρηματιστήριο που λίγοι περίμεναν να έρθει, ή προσπαθώντας να γιατρέψουν τις πληγές τους καθώς η «χρονιά των ομολόγων» έπεφτε στο κενό. Αλλά η χρονιά προσέφερε επίσης μεγάλες αποδόσεις για τους traders που ήταν πρόθυμοι να «βουτήξουν» σε πιο εσωστρεφείς αγορές. Ακολουθούν οι κορυφαίες εξειδικευμένες συναλλαγές μας.

Τα τουρκιά ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα ύψη

Τα ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ της Τουρκίας εκτινάχθηκαν υψηλότερα το 2023, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από κάθε κορυφαία συνιστώσα του κορυφαίου δείκτη σταθερού εισοδήματος των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι επενδυτές πανηγύριζαν τις ενδείξεις ότι η χώρα θα ακολουθήσει μια πορεία πιο συμβατικής πολιτικής.

Το τουρκικό χρέος που περιλαμβάνεται στον δείκτη ομολόγων JPMorgan EMBI Global Diversified, έναν δείκτη που χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς από τους διαχειριστές κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών, σημείωσε αποδόσεις περίπου 16% το 2023. Τα κέρδη ξεπέρασαν την απόδοση 11% που σημείωσε ο ευρύτερος δείκτης και σηματοδότησαν την καλύτερη επίδοση οποιουδήποτε από τις 10 κορυφαίες συνιστώσες του δείκτη αναφοράς βάσει βαρύτητας.

Οι ισχυρές αποδόσεις για το χρέος της Τουρκίας σε δολάρια ήρθαν κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους χρονιάς για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον Μάιο και εξέπληξε πολλούς οικονομολόγους και επενδυτές όταν απομακρύνθηκε από τις ανορθόδοξες πολιτικές που έκαναν τη λίρα να κατρακυλήσει και είχαν αφήσει επικίνδυνα εξαντλημένο το απόθεμα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας.

Διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ, έναν ιδιαίτερα καταξιωμένο πρώην στρατηγικό σύμβουλο της Merrill Lynch σε θέματα ομολόγων, ως υπουργό Οικονομικών και την πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Αμφότεροι έλαβαν μέτρα για την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και αύξησαν απότομα τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό που «τρέχει» με 60%.

Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με το αν ο Ερντογάν, ένας μακροχρόνιος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, θα επιμείνει στη νέα στρατηγική ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του επόμενου έτους.

Adam Samson

Το ουράνιο φτάνει σε υψηλό 15 ετών

Η άνοδος του ουρανίου το 2023 ήταν προϊόν δύο μακροπρόθεσμων οικονομικών τάσεων: της ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια και της προσπάθειας για καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων. Βοήθησαν και μερικοί πολύ θορυβώδεις «ταύροι».

Η ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ η αυξανόμενη πίεση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες ανανέωσε την προσοχή στην πυρηνική ενέργεια ως πηγή άφθονης, κυρίως καθαρής ενέργειας.

Η τιμή του στοιχείου με το παρατσούκλι «κίτρινο κέικ» έφθασε σε υψηλό 15 ετών τον Δεκέμβριο, στα 90 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των προθεσμιακών συμβολαίων της CME Group, από 50 δολάρια στις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές του ουρανίου λένε ότι έχει κι άλλο δρόμο μπροστά του. Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο οποίος κατέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων, προκάλεσε έναν μικρό φόβο για την προσφορά τον Ιούλιο, καθώς η απειλή της μειωμένης διαθεσιμότητας του υλικού αντηχούσε στη Δύση.

Τώρα η Yellow Cake, μια εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο επενδυτική εταιρεία που αγοράζει και κατέχει ουράνιο, προειδοποιεί ότι η Κίνα προσπαθεί να «ανοίξει» την αγορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτησή της. Και η εξάρτηση από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρειάζονται τα πυρηνικά εργοστάσια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην αμερικανική πρωτεύουσα και αλλού.

Arjun Neil Alim

To Solana ξαναβρήκε τον ρυθμό του

Το Solana, ένα κρυπτονόμισμα που κάποτε είχε διαφημιστεί ως το μέλλον της ψηφιακής χρηματοδότησης, ξαναζωντάνεψε φέτος, αφού προηγουμένως η κατάρρευση του FTX εξαφάνισε πάνω από το 90% της αξίας του.

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Solana ήταν ο Sam Bankman-Fried, ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που πτώχευσε. Το παρουσίασε ως ένα ψηφιακό «κατάστιχο» που θα μπορούσε να χειριστεί χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο, ένα τεχνολογικό εμπόδιο που δεν έχουν υπερβεί πολλά κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin. Όταν το FTX κατέρρευσε, είχε στην κατοχή του μεγάλο αριθμό tokens. Μαζί με τα προβλήματα αξιοπιστίας που ταλαιπώρησαν το Solana, αυτό έσπρωξε μια τιμή που κάποτε έφτανε τα 250 δολάρια σε μόλις 13 δολάρια στις αρχές του 2023.

Αλλά το Solana άρχισε σιγά σιγά να διορθώνει τις δυσλειτουργίες του - η τελευταία μεγάλη αλλά ήταν τον Φεβρουάριο - και σταδιακά αποσυνδέθηκε από τον Bankman-Fried στα μάτια των επενδυτών. Μέχρι στιγμής φέτος έχει αυξηθεί κατά 560% στα 87 δολάρια.

Ωστόσο, η φιλοδοξία ότι το Solana θα μπορούσε μια μέρα να γίνει η «Visa του συστήματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με τα λόγια μιας τράπεζας της Wall Street, απέχει πολύ ακόμα. Μόνο το 2% των 52 δισ. δολαρίων που έχουν δεσμεύσει οι επενδυτές σε έργα για αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά δίκτυα έχει σταλεί σε έργα που έχουν χτιστεί με βάση το token.

Scott Chipolina

Η Hidroelectrica λάμπει στο σκοτάδι των IPOs της Ευρώπης

Λίγοι επενδυτές θα υποστήριζαν μια ρουμανική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας για να φτάσει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων αρχικών δημόσιων εγγραφών στην Ευρώπη το 2023.

Η δημόσια εγγραφή της κρατικής Hidroelectrica στο Βουκουρέστι τον Ιούλιο, ύψους 2 δισ. δολαρίων - η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από μετά από αυτήν της Porsche τον Σεπτέμβριο του 2022 - ξεπέρασε τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Schott Pharma και τον ιταλικό όμιλο τυχερών παιχνιδιών Lottomatica, οι οποίες συγκέντρωσαν 1 δισ. δολάρια και 660 εκατ. δολάρια αντίστοιχα στο χρηματιστηριακό τους ντεμπούτο φέτος.

Οι μετοχές της Hidroelectrica, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, έχουν έκτοτε ανέβει πάνω από το ένα πέμπτο, χαρίζοντας μεγάλα κέρδη σε θεσμικούς υποστηρικτές, όπως η M&G Investment Management, η Vanguard και η Fiera Capital.

Η ίδια η δημόσια εγγραφή «υπερκαλύφθηκε πολλαπλάσια» στην τιμή προσφοράς, σύμφωνα με την Hidroelectrica, της οποίας τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 42% και 32% σε ετήσια βάση. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 38% σε 14.101 γιγαβατώρες.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά IPO παραμένει σε κάμψη, με τη διάθεση των επενδυτών να περιορίζεται από τις αυξανόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, όμως, η υπόσχεση βαθύτερων δεξαμενών άντλησης κεφαλαίων στις ΗΠΑ αποδείχθηκε πολύ δελεαστική για εταιρείες όπως η Arm που κατασκευάζει τσιπ και ο όμιλος δομικών υλικών CRH, οι οποίες εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε μόλις το 5% των παγκόσμιων εσόδων από δημόσιες εγγραφές το 2023, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ με 54% και 25% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η EY.

George Steer

Άλμα στις τιμές του κακάο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο σκαρφάλωσαν σε υψηλό όλων των εποχών, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, μειώνοντας τις προμήθειες και ανεβάζοντας τις τιμές της σοκολάτας για τους παγκόσμιους καταναλωτές.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο στο Λονδίνο του Intercontinental Exchange - ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς που επιτρέπει στους εμπόρους να αγοράζουν και να πωλούν μεμονωμένες παραγγελίες έως 1.000 τόνους - διαπραγματεύεται τώρα στις 3.570 λίρες ανά μετρικό τόνο, σημειώνοντας άνοδο 91% από την αρχή του έτους. Στο χώρο των μαλακών εμπορευμάτων, μόνο ο χυμός πορτοκαλιού έχει σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο το 2023.

Οι αναλυτές λένε ότι οι βαρύτερες από το συνηθισμένο βροχοπτώσεις σε τμήματα της Γκάνας, της Νιγηρίας και της Ακτής Ελεφαντοστού, του βασικού προμηθευτή κακάο στον κόσμο, έχουν επιδεινώσει την εξάπλωση της ασθένειας των μαύρων λοβών και έχουν καθυστερήσει τις συγκομιδές. Οι traders ανησυχούν τώρα ότι ο ζεστός και ξηρός καιρός που ενισχύεται από το El Niño θα μπορούσε να συμπιέσει περαιτέρω την παραγωγή στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακόμα κι έτσι, είναι «δύσκολο να δικαιολογηθεί η κλίμακα της ανοδικής κίνησης» στις τιμές του κακάο, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Εάν η προσφορά από τη Δυτική Αφρική δεν αποδειχθεί τόσο κακή όσο φοβόταν, η αγορά είναι έτοιμη για μια επιθετική καθοδική διόρθωση».

George Steer

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v