Οι δασμοί Τραμπ και το reality check για τις αγορές

Η επιλογή του βετεράνου της Wall Street, Σκοτ Μπέσεντ για να ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οδήγησε σε άλμα τις αμερικανικές μετοχές. Πού μπορεί να κάνουν λάθος οι αγορές.

Οι δασμοί Τραμπ και το reality check για τις αγορές
  • The editorial board

Η ευφορία των αγορών που ακολούθησε την επιλογή του Σκοτ Μπέσεντ, ενός βετεράνου της Wall Street, από τον Ντόναλντ Τραμπ ως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ξεθύμανε γρήγορα.

Αργά τη Δευτέρα ο εκλεγμένος πρόεδρος δεσμεύτηκε, μέσω των social media, πως από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό και επιπλέον δασμούς 10% στην Κίνα.

Η τοποθέτησή του μετρίασε τις ελπίδες ότι, μετά από μια σειρά πιο ανορθόδοξων επιλογών στο υπουργικό συμβούλιο, ο Μπέσεντ θα μπορούσε να περιορίσει τα πιο τρελά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ. Είναι μια υπενθύμιση προς τους επενδυτές ότι, ανεξάρτητα από το ποιον επιλέγει ο Τραμπ για να τον πλαισιώσει, κουμάντο στο τέλος θα κάνει αυτός.

Το γεγονός ότι οι αμερικανικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα έκαναν άλμα μετά τον διορισμό του Μπέσεντ δεν αποτελεί έκπληξη. Ο διαχειριστής hedge fund είναι μια ρεαλιστική επιλογή. Διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, γνωρίζει καλά τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά και οικονομικά και είναι γνωστός για τη μετριοπάθειά του στην επικοινωνία.

Ο άλλος κορυφαίος υποψήφιος για τον ρόλο, ο Χάουαρντ Λούτνικ - ο οποίος ανέλαβε τελικά το υπουργείο Εμπορίου - δεν θα είχε την ίδια απήχηση στους επενδυτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cantor Fitzgerald θεωρείται θρασύς και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ατζέντας του Τραμπ για την αύξηση των δασμών, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει τον πληθωρισμό και να πυροδοτήσει εμπορικούς πολέμους.

Ο Μπέσεντ, αντίθετα, είχε κρατήσει διφορούμενη στάση ως προς τα σχέδια του πρώην προέδρου για τους δασμούς στις εισαγωγές, ακόμη και όταν υποστήριζε την εκστρατεία του. Τον περασμένο μήνα περιέγραψε τους σαρωτικούς δασμούς περισσότερο ως διαπραγματευτικό εργαλείο παρά ως αναπόφευκτο γεγονός.

Οι επενδυτές ελπίζουν επίσης ότι η εμπειρία του στην αγορά θα μπορούσε να βοηθήσει να ελέγξει τη δημοσιονομική ατζέντα του Τραμπ που διευρύνει το έλλειμμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτά τα σχέδια φόρων και δαπανών θα μπορούσαν να προσθέσουν 15 τρισ. δολάρια στο χρέος της Αμερικής και να υποδαυλίσουν την αστάθεια στην ύψους 27 τρισ. δολαρίων αγορά κρατικών ομολόγων.

Αλλά η αυταρχική προσέγγιση του Τραμπ στη χάραξη πολιτικής σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχει ένας «ενήλικας» στο υπουργείο Οικονομικών, αυτό που θέλει ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει μεγαλύτερη σημασία.

Η απειλή του για ταχεία επιβολή δασμών στους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής -που συνδέεται με κατηγορίες ότι επιτρέπουν την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών- θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση για όσους επιμένουν να ελπίζουν σε οικονομική ορθοδοξία ή προβλεψιμότητα από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ανακοίνωση δείχνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι πρόθυμος να προκαλέσει χάος, είτε ως διαπραγματευτικό εργαλείο είτε οτιδήποτε άλλο, για να επιτύχει τους στόχους του. Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος και θα εντείνουν την αβεβαιότητα σε όλες τις εμπλεκόμενες οικονομίες. Θα υπονομεύσουν επίσης την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε ο Τραμπ με τον Καναδά και το Μεξικό κατά την πρώτη του θητεία. H πρόεδρος του Μεξικού έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε αντίποινα.

Οποιαδήποτε σταθεροποιητική επίδραση του Μπέσεντ θα περιοριστεί και από άλλους παράγοντες. Η οικονομική πολιτική ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από θέσεις-κλειδιά στον Λευκό Οίκο, οι οποίες δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί θα έχουν επίσης ισχυρό λόγο στα δημοσιονομικά θέματα. Ο Λούτνικ και ο μη κατονομαζόμενος ακόμη εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (σ.τ.μ: το άρθρο δημοσιεύθηκε στους FT πριν γνωστοποιηθεί πως τη θέση του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ θα αναλάβει ο Τζέιμισον Γκριρ, δικηγόρος, ο οποίος είχε διατελέσει και προσωπάρχης του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ) θα επιβλέπουν τους δασμούς, το πιο σημαντικό μέρος της ατζέντας του Τραμπ.

Εάν διοριστεί, όπως αναμένεται, ο Μπέσεντ μπορεί επίσης να είναι επιφυλακτικός στο να ταράξει τα νερά. Ο πρώην πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα τους διαφωνούντες. Πράγματι, ο Μπέσεντ έχει διατυπώσει ο ίδιος κάποιες ανησυχητικά ανορθόδοξες ιδέες, ίσως για να προσεταιριστεί τον Τραμπ.

Πρότεινε έναν «σκιώδη» πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος θα υπονόμευε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αν και αργότερα υπαναχώρησε από την ιδέα. Επίσης, εμφανίστηκε αυξημένα υποστηρικτικός για τους δασμούς σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Υπάρχει τουλάχιστον κάποια παρηγοριά για τους επενδυτές, ότι ο Τραμπ επέλεξε τον Μπέσεντ και όχι κάποιον ξεκάθαρα ιδεολόγο ή απρόβλεπτο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος έχει κάποια ευαισθησία στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Όπως και ο Στίβεν Μνούτσιν, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του Τραμπ, ο Μπέσεντ θα μπορούσε ακόμη να ασκήσει κάποια εξισορροπητική επιρροή στο παρασκήνιο. Αλλά το μάθημα που πρέπει να πάρουν οι επενδυτές από τις τελευταίες ημέρες είναι ότι οι σημαντικές οικονομικές πολιτικές θα αποφασιστούν με βάση το καπρίτσιο του Τραμπ.

Οι αγορές πρέπει να προετοιμάζονται για την αστάθεια.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v