Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει υποδηλώσει ότι επιθυμεί να δει τις τιμές του αργού να πέφτουν στα 50 δολάρια το βαρέλι ή και χαμηλότερα, αλλά το όφελος για τους Αμερικανούς καταναλωτές κινδυνεύει να στραγγαλίσει την ίδια την πετρελαϊκή βιομηχανία που ο πρόεδρος θέλει να επεκτείνει.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ μίλησε επανειλημμένα για πολύ χαμηλές τιμές βενζίνης ύψους 1,87 δολαρίων το γαλόνι - που αντιστοιχούν σε περίπου 20 δολάρια το βαρέλι για το αργό - ως «ένα τέλειο μέρος, ένα απολύτως όμορφο νούμερο».
Οι τόνοι στη συζήτηση αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου που επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος έχουν ανέβει την τελευταία εβδομάδα, αφού ο Πίτερ Ναβάρο, ένας από τους συμβούλους εμπορίου του Τραμπ, υπονόησε ότι αν το πετρέλαιο πέσει στα 50 δολάρια το βαρέλι αυτό θα βοηθούσε τα τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έπεσε στα 68 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, καθώς η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών OPEC+ επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια πολύ μεγαλύτερη πτώση θα μπορούσε να καταστήσει σχεδόν αδύνατο για την κυβέρνηση να επιτύχει έναν άλλο στόχο της: την επέκταση της αμερικανικής ενεργειακής παραγωγής κατά 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ή ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα έως το 2028.
«Τα 50 δολάρια το βαρέλι θα βλάψουν περισσότερο τις ΗΠΑ παρά θα τις ωφελήσουν, και σίγουρα δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να παράξουν περισσότερο πετρέλαιο, κάτι που θέλει να δει ο Τραμπ», δήλωσε ο Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, επικεφαλής οικονομολόγος της Rystad Energy. «Οι δύο στόχοι είναι ασύμβατοι».
Η τελευταία φορά που το Brent ήταν κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι ήταν τον Νοέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν να βρεθούν τόσο χαμηλά, στα 1,87 δολάρια το γαλόνι, από τον Μάιο του 2020.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τιμή-στόχο για το αργό πετρέλαιο. Ωστόσο, επανέλαβε προηγούμενους ισχυρισμούς στους Financial Times ότι με τη χαλάρωση των κανονισμών και άλλων εμποδίων στην παραγωγή, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες θα είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή, ακόμη και σε τιμές τόσο χαμηλές όσο τα 50 δολάρια.
Ο στόχος είναι «να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις κεφαλαίου, να καταστήσουμε ευκολότερη την κατασκευή υποδομών και, επομένως, να μειώσουμε το κόστος σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις για να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να αυξηθεί η προσφορά», είπε. «Η μεγαλύτερη προσφορά θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και περισσότερες ευκαιρίες».
Οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών του πετρελαίου για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία λόγω της δραματικής επέκτασης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου. Οι ΗΠΑ άντλησαν περισσότερα από 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι σε σύγκριση με 6 εκατ. το 2012, μετατρέποντάς τες στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο και σε καθαρό εξαγωγέα.
Ενώ η μείωση των τιμών του πετρελαίου ήταν ιστορικά μια ευλογία για την οικονομία των ΗΠΑ, σήμερα θα μείωνε τα έσοδα του πετρελαϊκού τομέα, ακόμη και αν μείωνε το κόστος για τους καταναλωτές.
Η S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι η μέση οριακή τιμή για τους Αμερικάνους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου φέτος είναι 45 δολάρια ανά βαρέλι και πολλοί αναλυτές και στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών δήλωσαν ότι, στα 50 δολάρια το βαρέλι, θα ήταν ασύμφορο για πάρα πολλούς αμερικανικούς ομίλους να αυξήσουν την παραγωγή των ΗΠΑ.
Ο Πωλ Χόρσνελ, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Standard Chartered, δήλωσε ότι το αργό στα 50 δολάρια το βαρέλι «θα έμοιαζε με πύρρειο νίκη».
«Τα οικονομικά στο σχιστολιθικό πετρέλαιο μπορεί να εξακολουθούν να βγαίνουν σε ορισμένα μικρά τμήματα των λεκανών Ντέλαγουεαρ και Μίντλαντ, αλλά τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης της Οκλαχόμα, των Ρόκι, του Μπάκεν, του νότιου Τέξας, θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν», είπε.
Στην κομητεία Νταν στη λεκάνη Μπάκκεν της Βόρειας Ντακότα, η οποία λαμβάνει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της από έναν φόρο για τους παραγωγούς πετρελαίου, το 84% του πληθυσμού ψήφισε τον Τραμπ. «Είναι αντιφατικό», δήλωσε η Τρέισι Ντολεζάλ, η κομητειακή επίτροπος του Νταν. «Θα δούμε μια επιβράδυνση της δραστηριότητας... που θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα».
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις εισαγωγές κρίσιμων υλικών, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου και το χάλυβα, οδηγούσαν επίσης σε αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς πετρελαίου την ίδια ακριβώς στιγμή που η κυβέρνησή του τους ζητούσε να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις (“drill, baby, drill”), σημείωσε ο Μάρτιν Ρατς, στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου στη Morgan Stanley. «Αυτά τα πράγματα οδηγούν το break-even υψηλότερα και όχι χαμηλότερα», είπε.
Ο Σκοτ Σέφιλντ, ένας από τους πρωτοπόρους της αμερικανικής επανάστασης του σχιστολιθικού πετρελαίου, δήλωσε ότι το πετρέλαιο στα 50 δολάρια ανάγκασε τους Αμερικάνους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή, επιτρέποντας σε άλλες χώρες, ιδίως στα μέλη του OPEC, να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς και να αυξήσουν τις τιμές σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
«Θα δώσει στον OPEC και τη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερο έλεγχο μέχρι το 2030, ώστε να είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο αγοράς», είπε. «Πραγματικά δεν νομίζω ότι έχουν σκεφτεί τις επιπτώσεις. Είναι καλό για τον καταναλωτή, αλλά θα είναι πολύ κακό για την ενέργεια [των ΗΠΑ]».
Ο Τραμπ αναμένεται να συνεχίσει τις εκκλήσεις του προς τον OPEC+ να αυξήσει ταχύτερα την παραγωγή, αλλά το καρτέλ είναι απίθανο να επιτρέψει στις τιμές να πέσουν τόσο χαμηλά όσο τα 50 δολάρια το βαρέλι χωρίς να παρέμβει.
«Πενήντα δολάρια ανά βαρέλι θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα γι' αυτούς», δήλωσε ο Γκαλιμπέρτι, προσθέτοντας ότι ο OPEC+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να διακόψει και να αντιστρέψει τις αυξήσεις της παραγωγής ανά πάσα στιγμή.
Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μια τιμή πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η Ρωσία εξαρτάται από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Ο Ράιτ προσέφερε στον κλάδο την πλήρη υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ετήσιας συγκέντρωσης στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα. «Χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια. Πολύ περισσότερη ενέργεια», δήλωσε.
Η ομιλία του έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, αλλά κατ' ιδίαν, τα στελέχη είναι πολύ λιγότερο πεπεισμένα, ανησυχώντας για την απρόβλεπτη χάραξη πολιτικής και την προφανή επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να συντρίψει την τιμή του προϊόντος τους.
Σε ένα δείπνο το προηγούμενο βράδυ, στο οποίο συμμετείχαν ο Ράιτ και οι διευθύνοντες σύμβουλοι, το μισό δωμάτιο ζητωκραύγαζε και το άλλο μισό ήταν σιωπηλό, δήλωσε ένα άτομο που συμμετείχε. «Οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει είναι απλά πολύ φοβισμένοι για να μιλήσουν αυτή τη στιγμή».
© The Financial Times Limited 2025. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation