Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κίνηση-ματ της MIG

Σε μία εποχή όπου οι μετοχικές αποτιμήσεις έχουν "βυθιστεί" η MIG προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 6 δισ. ευρώ, γεγονός που της προσφέρει την ευκαιρία για πληθώρα αγορών και μάλιστα σε "λογικές τιμές".

  • Δημήτρη Κοντογιάννη (Αθήνα)
Η κίνηση-ματ της MIG
Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ προχωρά η Marfin Investment Group, επενδυτικός όμιλος holding, ο μεγαλύτερος μέτοχος του οποίου είναι η Dubai Investment Group, προκειμένου να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα ενισχύσει ενδεχόμενες τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, σε μία περίοδο όπου οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται υπό πίεση ρευστοποιήσεων, εξαιτίας της διεθνούς πιστωτικής κρίσης.

Η διοίκηση της MIG, στην οποία η Dubai Investment Group κατέχει το 17%, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνέλευση των μετόχων της στις 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να θέσει υπόψην τους την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα γίνει μέσω private placement και χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Βάσει της πρότασης, θα υπάρξει έκδοση 834.000.000 νέων μετοχών προς 6 ευρώ έκαστη. Σημειώνεται ότι η μετοχή της MIG ενισχύθηκε 9,65% στη συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας στα 5 ευρώ. Σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς, η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί πλήρως εντός τεσσάρων μηνών.

Κορυφαία στελέχη του ομίλου δεν αποκάλυψαν ποιος θα είναι ο νέος στρατηγικός μέτοχος της MIG, προσθέτοντας, όμως, ότι οι νυν μεγάλοι μέτοχοι του ομίλου μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εάν το επιθυμούν.

Ερωτώμενος σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, εκπρόσωπος κορυφαίου αμερικανικού fund, το οποίο διαθέτει μετοχές του ομίλου, επισήμανε: "Το ερώτημα είναι ποιος θα επιλέξει να επενδύσει στα 6 ευρώ. Το τρέχον NAV είναι περίπου στα 6 ευρώ, ως εκ τούτου η τιμή είναι δίκαιη και πολύ περισσότερο εάν σκεφτεί κάποιος πόσα μπορεί να επιτύχει η MIG έχοντας στην κατοχή της 6 δισ. ευρώ, σε μία περίοδο όπου οι μετοχικές αποτιμήσεις έχουν υποστεί καθίζηση".

Η MIG, η οποία διαθέτει ήδη μετρητά ύψους 1 δισ. ευρώ, θα αποκτήσει τα 6 δισ. εφόσον λάβει την έγκριση των μετόχων της για την αύξηση κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2007, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί επί ευρωπαϊκού εδάφους.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v