Ακόμη πιο βαθιά στο "junk" η Ελλάδα

Οι πιέσεις στην Αθήνα διογκώθηκαν με τη νέα υποβάθμιση της Moody's, έστω κι αν η ΕΚΤ υπονόησε ότι εγκρίνει το σχέδιο μετακύλισης ομολόγων και οι διαπραγματευτές δουλεύουν ήδη πάνω σε νέο πακέτο διάσωσης.

  • Ralph Atkins (Φρανκφουρτη), Kerin Hope (Αθήνα), Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Ακόμη πιο βαθιά στο junk η Ελλάδα
Οι πιέσεις στην Ελλάδα διογκώθηκαν χθες το βράδυ, όταν η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα κατά τρεις βαθμίδες, στο "Caa1" από "B1", και διατήρησε αρνητικό outlook.

Ο οίκος εξήγησε την απόφαση με τη σκέψη ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι η ελληνική οικονομία να μην μπορέσει να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική της θέση χωρίς αναδιάρθρωση.

Η Ελλάδα απάντησε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι η Moody's δεν συνυπολογίζει τις προσπάθειες των Αθηνών να συμμορφώσουν την οικονομία της χώρας.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε την ιδέα να ενθαρρυνθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να μετακυλίσουν ελληνικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια στήριξης της χώρας.

Ο κ. Jurgen Stark της ΕΚΤ δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Sole 24 Ore" ότι σχέδιο στο οποίο οι επενδυτές θα αγοράσουν νέα ομόλογα για να αντικαταστήσουν εκείνα που λήγουν "θα είναι ένας τρόπος να συμμετάσχει ο ιδιωτικός κλάδος στη χρηματοδότηση της Ελλάδας".

Το σχόλιό του δείχνει ότι η ΕΚΤ είναι ανοιχτή σε φρέσκες ιδέες για τη γεφύρωση του δημοσιονομικού χάσματος στην Ελλάδα.

Παρά τη στήριξη από την ΕΚΤ, παραμένει ασαφές το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ένα σχέδιο μετακύλισης, καθώς θα πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα στις ιδιωτικές τράπεζες να επανεπενδύσουν κεφάλαια σε ελληνικά ομόλογα. Πάντως, η μετακύλιση θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η έγκριση του Βερολίνου, όπου οι πολιτικοί ζητούν ο ιδιωτικός κλάδος να παίξει ρόλο στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας χρειάστηκε το πρωτοφανές διάστημα των 4 εβδομάδων για συνομιλίες ώστε να σχεδιάσει ένα πλάνο συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης του φετινού προϋπολογισμού, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Γιώργος Ζανιάς, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) της κυβέρνησης, επρόκειτο να παρουσιάσει το σχέδιο συμφωνίας χθες το βράδυ στη σύνοδο των υφυπουργών Οικονομικών στη Βιέννη, σύμφωνα με πληροφορίες των "F.T.".

"Το πακέτο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, αλλά έχει ακόμη μία γκρίζα περιοχή, η οποία αφορά στη δομή του οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", δήλωσε κάποια πηγή.

Η Ελλάδα έχει πιεστεί πολύ να δεχτεί διεθνή παρέμβαση τόσο στις εισπράξεις φόρων όσο και στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σε αντάλλαγμα 60 - 70 δισ. ευρώ για νέα χρηματοδότηση τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

"Δεν υφίσταται πρόβλημα να υπάρχουν περισσότεροι φοροεπόπτες του ΔΝΤ για να βοηθήσουν στην αύξηση των εσόδων, όμως τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά στις προτάσεις ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πρέπει να τακτοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο", δήλωσε Έλληνας οικονομολόγος, που μετέχει στις συνομιλίες.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος λαμβάνει μέρος και αυτός στις συζητήσεις, δήλωσε ότι οι ελληνικές συνομιλίες με την τρόικα είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα στον προϋπολογισμό εντός των ημερών. Όμως, οι διαπραγματευτές περιμένουν ακόμα εντολή από τις εθνικές κυβερνήσεις για να αρχίσουν να προετοιμάζουν διάδοχο πρόγραμμα με το ΔΝΤ.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως, αν και οι διαπραγματευτές δεν έχουν λάβει επίσημη εντολή να προχωρήσουν προς νέο πακέτο διάσωσης, "ήδη βεβαίως δουλεύουν πάνω σε αυτό".

Ελπίζουν να έχουν έτοιμη μια συμφωνία στην επόμενη επίσημη υπουργική σύνοδο της Ε.Ε. σε τρεις εβδομάδες. "Αυτό σημαίνει ότι η 20ή Ιουνίου είναι η καθοριστική ημερομηνία", ανέφερε ο ίδιος. "Υπάρχουν πολλά ζωτικά ζητήματα να τακτοποιηθούν μέχρι τότε".
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v