Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O γρίφος για το ελληνικό χρέος και οι απαντήσεις

Οι F.T. εξηγούν σε έξι σημεία πώς και γιατί η Γερμανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου μιλώντας για τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Τι σημαίνει η παραδοχή, τι αλλάζει στα χρονοδιαγράμματα και γιατί τα «ταμπού»... παραμένουν.

  • της Kerin Hope (Αθήνα)
O γρίφος για το ελληνικό χρέος και οι απαντήσεις

Η Γερμανία δηλώνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό δεν το ξέραμε;

Αυτό που μετράει είναι η παραδοχή. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήδη επρόκειτο να μελετήσουν τον ερχόμενο Απρίλιο αν θα χρειαστεί η Ελλάδα περισσότερα κεφάλαια διάσωσης πέρα από τα 172 δισ. ευρώ που είναι το τρέχον πακέτο βοήθειας. Μέχρι τότε, θα υπάρχουν διαθέσιμες και οι πλήρεις λεπτομέρειες για την πορεία του ελληνικού προϋπολογισμού το 2013. Ακόμη κι αν η Ελλάδα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (πλεόνασμα πριν από την πληρωμή τόκων για το χρέος), θα χρειαστεί πρόσθετο δανεισμό στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Και δεν είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα μπορέσει να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου το 2014.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την τελευταία διάσωση. Πόσο μεγάλη η τρύπα;

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι περίπου 4,5 δισ. ευρώ θα χρειαστούν το 2014 και 5 δισ. ευρώ επιπλέον το 2015. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το μέγεθος για το 2014 και το 2015 μαζί θα είναι 11,1 δισ. ευρώ. Και τα δύο ποσά είναι ελάχιστα σε σύγκριση με το μέγεθος του προηγούμενου πακέτου διάσωσης, αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Γερμανία και ορισμένοι άλλοι εταίροι της υποφέρουν ήδη από κόπωση όσον αφορά τη βοήθεια και ίσως είναι απρόθυμοι θα διαθέσουν κι άλλα κεφάλαια.

Η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα επανερχόταν σε σωστή τροχιά, οπότε γιατί το έλλειμμα;

Οι δαπάνες είναι πάνω-κάτω υπό έλεγχο, αλλά η είσπραξη φόρων υστερεί εξαιτίας καθυστερήσεων στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και στη δικαστική δίωξη των φοροφυγάδων. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ατελείς. Το σύστημα υγείας έχει υπερβολικές δαπάνες, για παράδειγμα, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι χαμηλή μετά από 6 σχεδόν χρόνια αδιάκοπης ύφεσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ο βραδύς ρυθμός ιδιωτικοποιήσεων. Η Ελλάδα δυσκολεύεται να πετύχει τον φετινό στόχο του 1,6 δισ. ευρώ που ήδη έχει μειωθεί από τον αρχικό για 2,6 δισ. ευρώ και ίσως να μην ανακτήσει το χαμένο έδαφος τον επόμενο χρόνο. Αν δεν βελτιωθεί θεαματικά το επιχειρηματικό κλίμα, ο τρέχων στόχος των 9 δισ. ευρώ σε αθροιστικά έσοδα έως το 2016 δεν μοιάζει ρεαλιστικός.

Πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη να κλείσει η τρύπα;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Αθήνα θα καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από εναλλακτικές πηγές τον επόμενο χρόνο. Ακούγεται ότι θα μπορούσε να γίνει χρήση των πλεονασματικών κεφαλαίων από την ανακεφαλαιοποίηση των 50 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών που ολοκληρώθηκε υπό το πρόγραμμα. Τα ποσά όμως μπορεί να μειωθούν αν ο νέος κύκλος των τραπεζικών stress tests, που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο, αποκαλύψει πρόσθετες ελλείψεις κεφαλαίων. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια διευρύνοντας τις μηνιαίες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων χρεογράφων. Αλλά το ΔΝΤ απαιτεί να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε ορίζοντα 12 μηνών για να δώσει τα δικά του κεφάλαια, οπότε οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός των ερχόμενων δύο μηνών.

Αν πάρει περισσότερα δάνεια η Ελλάδα, δεν θα γίνει αφόρητο το δανειακό της βάρος;

Η Ελλάδα έχει ήδη λίγες πιθανότητες να καταφέρει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, που χτύπησε το 160,5% του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο. Δεδομένου ότι η ανάκαμψη που προβλέπεται να αρχίσει τον επόμενο χρόνο θα είναι αργή, οι πιθανότητές να πετυχαίνει μεγάλα πλεονάσματα σε μόνιμη βάση είναι μάλλον λίγες. Όμως το ζήτημα της ανακούφισης από το χρέος θα αναβαθμιστεί σε σοβαρή πλέον συζήτηση όταν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι θα πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, εφόσον τα έσοδα αυξηθούν, όπως αναμένεται, στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο.

Είναι όμως βέβαιο ότι οι Γερμανοί ηγέτες δεν θα συζητήσουν την ανακούφιση χρεών πριν από τις εκλογές;

Η ανακούφιση από το χρέος έχει γίνει ένα άβολο προεκλογικό ζήτημα, όχι μόνο στη Γερμανία. Το Βερολίνο έχει ζητήσει από τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης να αποφεύγουν το θέμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εκείνοι έχουν φροντίσει να υπακούσουν. Ένας αξιωματούχος σχολίασε: «Κάθε φορά που ένας Γερμανός πολιτικός μιλάει για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις ή για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών παραπέμπει στην ανακούφιση του χρέους».

 

*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v