Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή της μεταβλητότητας

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που θυμόμαστε τις παλιές κλασικές ταινίες. Έτσι και στις αγορές οι αναλυτές κάνουν αναδρομή στον πολυκαιρισμένο στασιμοπληθωρισμό και τα χρηματιστήρια θυμούνται ένα άλλο ρετρό: τη μεταβλητότητα.

της Gillian Tett

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που θυμόμαστε τις παλιές κλασικές ταινίες. Οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου φέτος έχουν αποκτήσει ανάλογες αναδρομικές διαθέσεις αρκετά πριν από την εορταστική περίοδο.

Οι αναλυτές μουρμουρίζουν σκοτεινιασμένοι ότι το 2008 θα έχουμε στασιμοπληθωρισμό –κατάσταση που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν τόσο πολυκαιρισμένη όσο ”η μελωδία της ευτυχίας”. Στις αγορές αξιών έχει εμφανιστεί στις οθόνες των επενδυτών ένα άλλο ρετρό: η χρηματιστηριακή μεταβλητότητα.

Μέχρι πρόσφατα ήταν ένα στοιχείο που οι επενδυτές γενικά αψηφούσαν, αφού η μεταβλητότητα τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι δείκτες μεταβλητότητας εκτινάσσονται στα ύψη, όσον αφορά τόσο στις πραγματικές μεταστροφές της αγοράς (που υπολογίζονται με βάση την υπάρχουσα μεταβλητότητα) όσο και βάσει του κόστους αγοράς εξασφάλισης έναντι αυτών των μεταστροφών της αγοράς (που υπολογίζονται με βάση την αποκαλούμενη υπόγεια μεταβλητότητα).

Πράγματι, η αλλαγή της διάθεσης είναι τόσο έντονη που έχουν εκτιναχτεί και οι δείκτες μεταβλητότητας οι οποίοι παρακολουθούν τη μεταβλητότητα.

Επιστρέφουμε δηλαδή στο παρελθόν; Άμεσα ίσως όχι. Η Barclays Capital εκτιμά ότι ένας λόγος για τον οποίο η υπόγεια μεταβλητότητα (δηλαδή το κόστος εξασφάλισης) αυξήθηκε το φθινόπωρο είναι ότι οι επενδυτές προσπαθούν να μειώσουν το ρίσκο, κάνοντας hedging στις μετοχικές τους θέσεις.

Ωστόσο, η συμπεριφορά αποφυγής του κινδύνου κατά κανόνα κορυφώνεται στο τέλος του έτους, όταν οι επενδυτές τακτοποιούν τις θέσεις τους. Γι’ αυτό και η Barclays suspects υποπτεύεται πως το hedging θα μειωθεί τον επόμενο μήνα, προκαλώντας πρόσκαιρη πτώση στους δείκτες μεταβλητότητας.

Μακροχρόνια, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μεταβλητότητα γίνεται νέο καθεστώς όπως εκτιμά η Deutsche Bank. Στο κάτω-κάτω, εάν πιστεύετε ότι οι πιστωτικές αγορές έχουν έστω και κατά το ήμισυ δίκιο για τη δυσθυμία που νιώθουν, οι μετοχές είναι πολύ ακριβές.

Αυτό δείχνει ότι τα επίπεδα υπόγειας χρηματιστηριακής μεταβλητότητας θα αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν όταν εκτονωθεί το φαινόμενο του Ιανουαρίου. Οι δε προσεκτικοί επενδυτές που θέλουν να προφυλάξουν τις μετοχικές θέσεις τους πιθανόν να βάλουν σε εφαρμογή τις κινήσεις τους πολύ νωρίς, αμέσως μετά το φαγοπότι της Πρωτοχρονιάς.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v