Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την ευθύνη

Οι κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη παραδέχτηκαν ότι έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την πιστωτική κρίση, την ώρα που το ΔΝΤ μείωσε κάθετα τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

  • Krishna Guha in Washington and Chris Giles in Frankfurt
Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την ευθύνη
Οι κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη παραδέχτηκαν ότι έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την πιστωτική κρίση, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε κάθετα τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε ότι η διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας θα κρατήσει περισσότερο απ’όσο αναμένεται.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν ύφεση φέτος, η ανάκαμψη δεν θα αρχίσει πριν το επόμενο έτος και η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική ακόμη και το 2009.

Το Institute of International Finance, που εκπροσωπεί 375 περίπου από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα του πλανήτη, αναγνώρισε «μεγάλα σημάδια αδυναμίας στις επιχειρηματικές πρακτικές» όπως τους μισθούς των τραπεζιτών και την διαχείριση του ρίσκου.
Τόνισε όμως ότι θα ήταν «εντελώς λάθος» να επιβάλλουν οι αρχές πολύ μεγαλύτερη ρύθμιση στον κλάδο.

Στην ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης, το IIF δεσμεύθηκε να υιοθετήσει κώδικα δεοντολογίας για την καλύτερη αυτορύθμιση της βιομηχανίας.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν εντελώς λάθος να σπεύσουμε σε πρώιμα ρυθμιστικά μέτρα,» δήλωσε ο Josef Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος του Δ.Σ. του IIF. «Θέλουμε όμως να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά στον κλάδο.»

Στην έκθεση IIF αναλύονται μια σειρά αποτυχίες των τραπεζών, όπως στην διαχείριση του κινδύνου, τη σύγκρουση συμφερόντων για τις απολαβές των τραπεζιτών, την μεγάλη επανάπαυση στα μοντέλα και την ανεπαρκή προστασία σε περιπτώσεις έλλειψης ρευστότητας.

Αναφέρεται ότι, αν και οι αμοιβές θα πρέπει να επαφίενται στην κάθε τράπεζα, τα μπόνους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο επιφυλακτικά και να καθορίζεται η αμοιβή «σε βάση προσαρμοσμένη στον κίνδυνο», υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να απολαμβάνουν λιγότερα οι τραπεζίτες που αψηφούν τον μεγάλο κίνδυνο, έστω κι αν αποδεικνύνται τυχεροί.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v