Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουρές επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο

Η ισχυρή ζήτηση στην πρώτη έκδοση ομολόγου το 2010 αναζωογόνησε τις αγορές στην Ελλάδα, δημιουργώντας ελπίδες ότι η πίεση εκτονώνεται, αναφέρει στο πρώτο θέμα το FT.com. Ενίσχυση του ευρώ.

  • David Oakley (Capital Markets Correspondent)
Ουρές επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο
Εκτινάχτηκαν οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές σχημάτισαν ουρές για ισχυρή ζήτηση στην πρώτη έκδοση ομολόγου της φετινής χρονιάς.

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, καθώς η μεγάλη ζήτηση για το 5ετές ελληνικό ομόλογο εγείρει ελπίδες πως η κρίση στα οικονομικά της ελληνικής κυβέρνησης εκτονώνεται.

Η Ελλάδα απόλαυσε προσφορές  20 δισ. ευρώ για το ομόλογο, μέγεθος τετραπλάσιο από εκείνο που σκόπευε να εκδώσει το κράτος.

Πάντως, η κυβέρνηση πιθανότατα θα πληρώσει επιτόκιο-ρεκόρ για να προσελκύσει τους επενδυτές για το χρεόγραφο, όταν γίνει η αποτίμησή του στη συνέχεια, σύμφωνα με τραπεζίτες.

Το κουπόνι της έκδοσης, η οποία αναμένεται να ανέλθει στα 5 δισ. ευρώ, πιθανότατα θα κινηθεί στο 6,12% ή 3,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το αντίστοιχο γερμανικό.

Πρόκειται για μια απόκλιση (spread) ρεκόρ η οποία καθρεφτίζει το "καπέλο" που πληρώνει η Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία -η οποία κατέχει τα ομόλογα αναφοράς της ευρωζώνης- εξαιτίας των οικονομικών της προβλημάτων.

Οι μετοχές ενισχύονται 3% στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα yields των ομολόγων, που έχουν αντίστροφη σχέση με τις τιμές, μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης.

Η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις χρεωστικές της υποχρεώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα συγκέντρωσε επιτυχώς κεφάλαια με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του Δημοσίου, που πρέπει να αποπληρωθούν ύστερα από έξι μήνες, αλλά πρόσφερε πολύ υψηλό επιτόκιο για να προσελκύσει τους επενδυτές.

Η Ελλάδα δανείστηκε 2 δισ. ευρώ με 6μηνα γραμμάτια στο 1,67%, σε σύγκριση με 0,35% που πλήρωνε τον Οκτώβριο για αντίστοιχης διάρκειας έκδοση.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v