Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νέος διεθνής "πόλεμος νομισμάτων"

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega, παραδέχτηκε δημοσίως όσα οι αξιωματούχοι συζητούν μόνο κατ' ιδίαν: ότι έχει ξεσπάσει ένας νέος διεθνής πόλεμος συναλλαγματικών ισοτιμιών σε αναζήτηση πηγών ανάπτυξης.

  • Jonathan Wheatley και Peter Garnham
Ο νέος διεθνής πόλεμος νομισμάτων
Διεθνής πόλεμος συναλλαγματικών ισοτιμιών έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με τον κ. Guidο Mantega, τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ανταγωνίζονται για την υποτίμηση των νομισμάτων τους, έτσι ώστε να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τα σχόλια του κ. Mantega έπονται σειράς πρόσφατων παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα και στην Ταϊβάν, σε μία προσπάθεια χαλιναγώγησης των συναλλαγματικών τους ισοτιμιών. Η Κίνα, η μεγαλύτερη δύναμη στις εξαγωγές, διατηρεί την πολιτική της συγκράτησης της αξίας του γουάν, παρά τις πιέσεις από τις ΗΠΑ να επιτραπεί η ανατίμησή του, ενώ αξιωματούχοι από διάφορες περιοχές, από τη Σιγκαπούρη μέχρι την Κολομβία, έχουν προχωρήσει σε προειδοποιητικές δηλώσεις ως προς την ενίσχυση των νομισμάτων τους.

"Βρισκόμαστε στο μέσον ενός διεθνούς πολέμου ισοτιμιών, σε μία γενική αποδυνάμωση των νομισμάτων. Και αυτό μας απειλεί γιατί στερεί την ανταγωνιστικότητά μας", δήλωσε ο κ. Mantega. Αναγνωρίζοντας δημοσίως την ύπαρξη του πολέμου ισοτιμιών, ο κ. Mantega παραδέχεται από πού πολλοί αξιωματούχοι συζητούν κατ’ ιδίαν: ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών καταφεύγει στη λύση πιο αδύναμου νομίσματος ώστε να τονωθεί η εγχώρια οικονομία.

Η υποχώρηση ενός νομίσματος καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές της χώρας και ενδεχομένως αποτελεί πηγή ανάπτυξης για τις οικονομίες εκείνες που μάχονται να βρουν αναπτυξιακή στήριξη, καθώς βγαίνουν από τη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο πολλαπλασιασμός των χωρών που προσπαθούν να κατευθύνουν τις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες σε χαμηλότερα επίπεδα καθιστά δύσκολο το να τεθεί το θέμα επί τάπητος και να συντονιστεί στα διεθνή οικονομικά φόρουμ.

Η Νότιος Κορέα, που φιλοξενεί την επόμενη σύνοδο του G20 τον Νοέμβριο, είναι διστακτική στο να προβάλει αυτό το θέμα στην ατζέντα, εν μέρει επειδή φοβάται να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη γειτονική Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει περίπου 25% έναντι του βραζιλιάνικου ρεάλ από τις αρχές του 2009, γεγονός που καθιστά το ρεάλ ένα από τα νομίσματα με τις ισχυρότερες αποδόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Παρά τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του κ. Mantega, πάντως, η Βραζιλία δεν έχει προβεί σε κινήσεις παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος.

"Υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και στις πράξεις" σημειώνει και ο κ. Tony Volpon, επικεφαλής ανάλυσης για τις αναδυόμενες αγορές της Nomura Securities.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v