Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χέρια της Κίνας το ράλι του χρυσού

Το πρόσφατο ράλι τιμών του χρυσού είναι το πρώτο στάδιο σε μια πολυετή bull market, που θα ωθήσει την τιμή του κίτρινου μετάλλου στα 2.000 δολ. τουλάχιστον, έως το 2015. Και η Κίνα κρατά τα κλειδιά για το επόμενο ράλι.

  • David Hale*
Στα χέρια της Κίνας το ράλι του χρυσού
Το πρόσφατο ράλι των τιμών του χρυσού είναι το πρώτο στάδιο σε μια πολυετή bull market, που θα ωθήσει την τιμή του κίτρινου μετάλλου στα 2.000 δολάρια τουλάχιστον ανά ουγκιά έως το 2015.

Πίσω από την κίνηση των τιμών βρίσκεται ένα μίγμα από οικονομικούς παράγοντες και νέες εξελίξεις όσον αφορά στις μεθόδους αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Ο κυρίαρχος όμως παράγοντας για την κίνηση του πολύτιμου μετάλλου δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.

Και αυτός είναι η Κίνα. Η χώρα διαθέτει σήμερα πάνω από 2.400 δισ. δολάρια σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος, αλλά μόνο το 1,7% εξ αυτών είναι επενδεδυμένο σε χρυσό.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Κίνα θα έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 2.600 δισ. δολ. την ερχόμενη πενταετία. Αν γίνει αυτό, τα αποθέματά της θα ανέλθουν στα 5 - 6 τρισ. δολάρια.

Ακόμη κι αν κρατήσει το σημερινό ποσοστό χρυσού, θα πρέπει να αγοράσει επιπλέον 1.000 - 1.500 τόνους. Και είναι πάρα πολύ πιθανό το Πεκίνο να θελήσει να διευρύνει το μερίδιο του χρυσού στα αποθέματά του, ώστε να μειώσει την έκθεση στις υποτιμήσεις του δολαρίου και να ενδυναμώσει το στάτους του ρενμίνμπι ως διεθνούς αποθεματικού.

Όπως έγινε και με τις ΗΠΑ πριν από 100 χρόνια, η Κίνα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει μεγάλα αποθέματα χρυσού για την οικονομική της ισχυροποίηση. Το 1913, πριν αναδειχθεί το δολάριο διεθνές νόμισμα, οι ΗΠΑ διέθεταν 2.293 τόνους χρυσού, σε σύγκριση με 248 τόνους της Βρετανίας, 439 της Γερμανίας, 1.030 της Γαλλίας και 1.233 τόνους της Ρωσίας.

Τα μεγάλα αποθέματα των Αμερικανών σε χρυσό κατέστησαν το δολάριο φυσικό αντικαταστάτη της στερλίνας, όταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έπληξε την οικονομική θέση της Βρετανίας. Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ σήμερα έχει πολλές ομοιότητες με αυτή της Βρετανίας στη διάρκεια του πολέμου, κι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τον διεθνή ρόλο του δολαρίου κάποια στιγμή.

Ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει δημοσίως από την κεντρική τράπεζα να αγοράσει 10.000 τόνους χρυσό. Η κεντρική τράπεζα αρνείται να σχολιάσει, όμως αυτή η πρόταση θα είναι πολύ ελκυστική αν οι ΗΠΑ προωθήσουν πολιτική υποτίμησης του δολαρίου και αναδειχθεί παράλληλα το ρενμίνμπι διεθνές νομισματικό μέσο.

Είναι επίσης πιθανό η μαζική επέκταση των κινεζικών αποθεμάτων να επιφέρει ταχύτερη νομισματική ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση και στην ιδιωτική ζήτηση για χρυσό στην Κίνα.

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να προβλέψουμε τις συγκυρίες των μελλοντικών αγορών χρυσού από την Κίνα, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτές θα δημιουργήσουν μια δυναμική ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, που θα καταπνίξει όλους τους άλλους παράγοντες τα ερχόμενα 25 χρόνια και εγγυάται μεγάλα κέρδη τιμών, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με την πιστωτική πολιτική της αμερικανικής Federal Reserve.


*Ο αρθρογράφος είναι πρόεδρος της David Hale Global Economics.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v