Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουδείς αναντικατάστατος–πλην του πετρελαίου Ριάντ

Η αγορά πετρελαίου μαθαίνει να ζει με έναν κίνδυνο που ποτέ δεν φανταζόταν: Την Σαουδική Αραβία, της οποίας σχεδόν όλα τα σύνορα αγγίζουν ένοπλες συγκρούσεις και στο εσωτερικό πολλαπλασιάζεται η κοινωνική δυσαρέσκεια.

  • Javier Blas
Ουδείς αναντικατάστατος–πλην του πετρελαίου Ριάντ
Η αγορά πετρελαίου μαθαίνει να ζει με έναν κίνδυνο που ποτέ δεν φανταζόταν: την Σαουδική Αραβία.

Το βασίλειο κατέχει κεντρική θέση στην ενεργειακή αγορά: Παράγει περίπου 12% του πετρελαίου του πλανήτη (μόνο η Ρωσία πλησιάζει αυτό το μέγεθος) και καταλαμβάνει πάνω από τρία/τέταρτα της πλεονάζουσας παραγωγικής δυνατότητας.

Με δυο λόγια, το Ριάντ είναι πράγματι αναντικατάστατο.

Όμως, καθώς ένοπλες συγκρούσεις αγγίζουν σχεδόν όλα τα σύνορά του –σε Υεμένη, Ομάν, Μπαχρέιν, Ιράκ και Ιορδανία ενώ νηνεμία υπάρχει μόνο σε Κατάρ, Κουβέιτ και ΗΑΕ- και η εγχώρια δυσαρέσκεια αυξάνεται, η αγορά κάνει μια σκέψη που απέφευγε επί πολλά χρόνια: Τι θα γίνει αν υπάρχει πρόβλημα στην Σαουδική Αραβία; Τι θα γίνει αν απειληθεί η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας;

«Η Σαουδική Αραβία είναι ένας κίνδυνος που δεν υπάγεται σε κανένα οικονομικό μοντέλο,» αναφέρει ένας trader εμπορευμάτων, αναφερόμενος στο τεράστιο μέγεθος της πετρελαϊκής παραγωγής του βασιλείου και τον τεράστιο αντίκτυπο που θα είχε ένα πρόβλημα παραγωγής.

Είναι βέβαιο ότι ο κίνδυνος αναταραχής είναι πολύ μικρός και κανένας από τους traders, τους συμβούλους και τα στελέχη που μιλήσαμε, δεν πιστεύει ότι το Ριάντ θα βιώσει μια εγχώρια εκδοχή της «Αραβικής Άνοιξης.» Αποτελεί ειρωνεία βέβαια ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλα ανέβασε τα άγχη των αγορών, όταν ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 120 δισ. δολ. σε επιδόματα και κοινωνικές δαπάνες, γεγονός που κατέδειξε ότι το ίδιο το Ριάντ ανησυχεί πολύ.

«Η βασιλική γενναιοδωρία δείχνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός, ούτε 0,1%. Η κίνηση δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός –ίσως 5% σε ποσοστό,» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος ενός από τους μεγαλύτερους οίκους εμπορίας πετρελαίου.

Ως εκ τούτου, traders και αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν ανόητο να μην προεξοφλούν κάποια προμήθεια κινδύνου.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό ; Ακόμη και μια μικρή αναταραχή στην Σαουδική Αραβία –ή οι σκέψεις ότι είναι δυνατόν κάτι τέτοιο- θα προκαλέσουν ταχύτατο και μεγάλο ράλι τιμών. Για κάποιους, ο μόνος τρόπος διαχείρισης αυτού του κινδύνου είναι να μείνουν εκτός της αγοράς.

«Πώς να κάνεις hedge έναντι του κινδύνου αύξησης στην τιμή του βαρελιού κατά 50 δολάρια» Δεν γίνεται,» δήλωσε κορυφαίος oil trader.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αγορά μπερδεύεται. Ορισμένες τράπεζες, για παράδειγμα, αποφεύγουν να πωλούν call options στα φουσκωμένα επίπεδα στα οποία αγοράζουν τα hedge funds στην αγορά over-the-counter, για παράδειγμα στα 150-200 δολ. ανά βαρέλι, στοιχηματίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση προβλήματος στην Σαουδική Αραβία μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα call options των 200 δολ. για τον Δεκέμβριο 2011 θεωρούνται φθηνά αποτιμημένα –πολύ φθηνά σύμφωνα με την άποψη πολλών στην αγορά, που πιστεύουν ότι οι πωλητές δεν έχουν κάνει ορθό hedging. Αν η αγορά πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος αναταραχής, οι πωλητές call options θα προκαλέσουν ράλι τιμών, καθώς θα σπεύδουν να καλύψουν τα ανοίγματά τους στις αγορές futures.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v