Μαύρο τσάι, το καλύτερο εμπόρευμα της χρονιάς

Την τελευταία 10ετία, το σιδηρομετάλλευμα, ο χαλκός ή ο χρυσός πρωταγωνιστούσαν εναλλάξ στις ετήσιες αυξήσεις τιμών εμπορευμάτων. Φέτος είναι μια πολύ πιο «ταπεινή» πρώτη ύλη που παίρνει την πρώτη θέση: το μαύρο τσάι.

Μαύρο τσάι, το καλύτερο εμπόρευμα της χρονιάς
Την τελευταία δεκαετία, ήταν το σιδηρομετάλλευμα, ο χαλκός ή ο χρυσός που πρωταγωνιστούσαν στην κατάταξη με τις ετήσιες αυξήσεις τιμών στην αγορά εμπορευμάτων. Φέτος, όμως, είναι μια πολύ πιο «ταπεινή» πρώτη ύλη που αντικαθιστά τα μέταλλα στην πρώτη θέση: το μαύρο τσάι.

Η πολύ δυναμική παρουσία του τσαγιού (έχει ενισχυθεί περίπου 50% από τον Ιανουάριο) περιγράφει όλη την ιστορία που εκτυλίχθηκε το 2012, όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε καίριες παραγωγικές περιοχές του πλανήτη δημιούργησαν εντυπωσιακό ράλι τιμών σε όλο σχεδόν το φάσμα των αγροτικών προϊόντων.

Η τιμή του σιταριού, του πιο σημαντικού εμπορεύματος για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, αποκομίζει κέρδη 20% και πλέον τη φετινή χρονιά. Το καλαμπόκι και η σόγια ακολουθούν από κοντά. Σε σύγκριση με την εκτίναξη των τιμών εδώδιμων εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί μόνο 2%, του χαλκού 3% και του χρυσού 5%. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έχει πέσει 2%.

Η τρέχουσα εκτίναξη στις τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι η τρίτη από το 2007, γεγονός που κάνει ορισμένους παράγοντες των αγορών να φοβούνται ότι υπάρχει διαρθρωτικό πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε από σειρά παραγόντων: από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις πολυετείς ανεπαρκείς επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή.

Ο David Nelson, global strategist της ολλανδικής Rabobank που είναι από τους μεγαλύτερους πιστωτές στην αγροτική βιομηχανία, αναφέρει ότι «οι διαρθρωτικά υψηλότερες και πιο ευμετάβλητες τιμές θα επιμείνουν και στο μέλλον». «Πιστεύω ότι θα είναι ο νέος κανόνας», σχολίασε.

Ο πρώτος κύκλος μεγάλων αυξήσεων τιμών ήταν το 2007-08, όταν το κόστος για το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και τη σόγια εκτινάχθηκε σε ιστορικό ρεκόρ, προκαλώντας την πρώτη διεθνή κρίση τροφίμων σε 30 χρόνια. Ο δεύτερος κύκλος εκτίναξης τιμών εκδηλώθηκε το 2010-11 όταν ο «σιτοβολώνας» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν παράγουν το ένα τρίτο της διεθνούς παραγωγής σίτου, υπέστη μεγάλη μείωση παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν η Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, προκαλώντας σοκ στους αγοραστές της από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Τη φετινή χρονιά εκδηλώνεται ο τρίτος κύκλος αυξήσεων τιμών, με το καλαμπόκι να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ. Ένοχος θεωρείται ο κακός καιρός που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις παραγωγικές περιοχές του πλανήτη: στη Μαύρη Θάλασσα, στη ζώνη Βραζιλίας, Ουρουγουάης, Παραγουάης και Αργεντινής στη Λατινική Αμερική, καθώς και στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Μόνο η Αυστραλία, η Ινδία και η νοτιοανατολική Ασία απολαμβάνουν σχετικά καλό καιρό.

Οι αναλυτές και οι traders στην αγορά σιτηρών προβλέπουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές στις αρχές του 2013, καθώς τα αποθέματα είναι λιγοστά. Μετά από αυτό, όμως, θα μπορούσαν να πέσουν κάθετα αν (και είναι μεγάλο το αν) ο καλός καιρός επιτρέψει την αύξηση στις καλλιέργειες. Οι υψηλότερες τιμές ενθαρρύνουν τους αγρότες να προσθέσουν αδρανή αγροτική γη στις καλλιέργειες, αυξάνοντας την παραγωγή.

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως του αραβοσίτου υποχωρούν, αλλά οι προοπτικές μεγάλων πτώσεων στις τιμές είναι μάλλον περιορισμένες, εξαιτίας των πολύ χαμηλών αποθεμάτων και των «απειλών» του καιρού.

Επιπλέον, αν οι τιμές υποχωρήσουν, η κατανάλωση θα αυξηθεί και πάλι, ειδικά στη βιομηχανία κρέατος, γεγονός που θα τις ανεβάσει πάλι γρήγορα. Οι μεγάλοι εισαγωγείς, όπως η Κίνα, θα αξιοποιήσουν τις χαμηλές τιμές για να αποκαταστήσουν στρατηγικά αποθέματα σιτηρών. Επιπλέον, ο καιρός πιθανότατα θα είναι πρόβλημα και το 2013.

Στη γεωργία, γενικότερα, συχνά αναφέρεται ότι «οι υψηλές τιμές είναι το φάρμακο για τις υψηλές τιμές»: Οι αγρότες αντιδρούν προσπαθώντας να αυξήσουν την παραγωγή, είτε φυτεύοντας περισσότερα στρέμματα είτε ρίχνοντας περισσότερα φάρμακα.

Η αγορά του τσαγιού αποτελεί παραδειγματική περίπτωση: Μετά το μεγάλο ράλι του 2010, οι τιμές ανήλθαν στο ρεκόρ των 5,45 δολ. ανά κιλό, ενώ στη συνέχεια κατέρρευσαν 40% το 2011 καθώς η παραγωγή ανέκαμψε. Οπως όμως σε όλα τα εμπορεύματα, έτσι και στο τσάι, που έχει υποφέρει τη φετινή χρονιά από την ξηρασία στην Κένυα, τον μεγαλύτερο εξαγωγό, κάθε προσπάθεια των καλλιεργητών για αύξηση της παραγωγής θα πέσει στο κενό αν δεν βοηθήσει ο καιρός.


© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο