Η επανάσταση του Bitcoin ξεκινάει από τη Λατινική Αμερική

Η κυβέρνηση της Κούβας επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να ρυθμίσει τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Οι λόγοι που οδήγησαν την κεντρική τράπεζα στους νέους κανόνες. Οι μετανάστες στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές κυρώσεις και η διέξοδος από το δολάριο.

Η επανάσταση του Bitcoin ξεκινάει από τη Λατινική Αμερική

Στον δρόμο που χάραξε το Ελ Σαλβαδόρ βαδίζει πλέον η Κούβα. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να ρυθμίσει την αυξανόμενη χρήση κρυπτονομισμάτων στο νησί, επικαλούμενη «λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος». 

Στο ψήφισμα 215, το οποίο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο κουβανικό ΦΕΚ, αναφέρει τους νέους κανόνες που θέτει η κεντρική τράπεζα, όπως ότι οι πάροχοι σχετικών υπηρεσιών θα δραστηριοποιούνται πλέον επίσημα, κατόπιν έκδοσης άδειας από το κράτος. Έχει την αξία του να επισημάνουμε το γεγονός ότι κουβανική κεντρική τράπεζα έχει ιδρυθεί από τον ίδιο τον Che Guevara.

Ποιοι είναι οι λόγοι κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος; Καταρχάς να ανοίξει δίοδος λήψης χρημάτων από τους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Από το 1960, επί προεδρίας Αϊζενχάουερ, έχει επιβληθεί εμπάργκο τις εμπορικές σχέσεις, ως απάντηση στον Φιντέλ Κάστρο που κρατικοποίησε όλες τις βιομηχανίες στην Κούβα, αύξησε τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές και καθιέρωσε εμπορικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση. Έπρεπε να φτάσουμε στην προεδρία Ομπάμα για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, όμως στην συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ τους μετέτρεψε σε ακόμα πιο αυστηρούς και επανέφερε την ταξιδιωτική απαγόρευση. 

Ενδεικτικό είναι πως η Western Union, το σημαντικότερο κανάλι για εμβάσματα που λειτουργούσε στην Κούβα για περισσότερα από 20 χρόνια, αναγκάστηκε να διακόψει την δραστηριότητα της εξαιτίας των κυρώσεων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το μέσο κόστος για εμβάσματα από τις ΗΠΑ προς την Κούβα ήταν περίπου 10%. Οι μετανάστες στέλνουν στους κουβανούς συγγενείς τους πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. 

Το δεύτερο είναι πως με τα κρυπτονομίσματα θα μπορούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις, οι οποίες συνεχίζονται και υπό τον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το όπλο των κυρώσεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες την κυριαρχία του δολαρίου για να ελέγχουν ξένες οικονομίες, έχει αρχίσει να αποδυναμώνει. Η Κούβα, το Ιράν, η Βενεζουέλα, είναι χώρες που υποφέρουν από κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Το Ιράν αντιμετώπισε το θέμα πιο δυναμικά. Δημιούργησε τη δική του βιομηχανία εξόρυξης Bitcoin, που πλέον αποτελεί το 4,5% του παγκόσμιου συνόλου.  

Οι διαμαρτυρίες

Η μεταστροφή της κουβανικής κυβέρνησης από πού ξεκίνησε; Για άλλη μια φορά, όσο αφορά στην τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, από τους «κάτω». Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας για το νησί. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν προκαλώντας την υποτίμηση του νομίσματος της Κούβας και την αύξηση του εξωτερικού χρέους, σε επίπεδα που καθιστούν δύσκολη την αποπληρωμή του.

Η κουβανική κυβέρνηση κατηγορεί το εμπάργκο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την οικονομική κρίση, ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν πως την ευθύνη για αυτό έχει η κομμουνιστική πολιτική που ακολουθείται. Όποιος και να είναι ο λόγος, γεγονός είναι πως οι Κουβανοί άρχισαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Αβάνα και σε άλλα μέρη της χώρας, απαιτώντας «Libertad» (ελευθερία), όπως φαίνεται σε αρκετά διαδικτυακά βίντεο. 

Αρκετές από τις πορείες διαμαρτυρίας εξελίχθηκαν σε βίαιες, καθώς  ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 11 Ιουλίου και για 48 ώρες, προκειμένου να εμποδίσει τους διαμαρτυρόμενους να συνεννοούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο. WhatsApp, Facebook, Instagram, αποκλείστηκαν από την Κουβανική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών (Etecsa). 

Τα περιστατικά διαμαρτυρίας ήταν πρωτόγνωρα στο νησί, καθώς σύμφωνα με το σύνταγμα που προέκυψε από το κίνημα που έφερε τους κομμουνιστές στην εξουσία το 1959, ηγετικό ρόλο στην κουβανική κοινωνία έχει «ο λαός», ο οποίος έχει την κυριότητα στις επιχειρήσεις. Ωστόσο το 2019, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ ενός τροποποιημένου συντάγματος το οποίο αναγνωρίζει την ιδιωτική ιδιοκτησία, θέτοντας τη χώρα στην πορεία μιας μεικτής οικονομίας.

Το νόμισμα 

Οι κουβανοί τα προηγούμενα χρόνια προτιμούσαν να συναλλάσσονται και να αποταμιεύουν σε ένα εναλλακτικό του κρατικού νομίσματος. Κυρίως σε χαρτονομίσματα του δολαρίου. Αναγνωρίζοντας η κυβέρνηση την ανάγκη, εκτύπωσε και κυκλοφορούσε επίσημα δυο νομίσματα: το CUP (peso) και το CUC (peso convertible). Το τελευταίο είχε κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικάνικο δολάριο σε σχέση 1 προς 1. 

Λόγω των αυστηρότερων κυρώσεων και της πανδημίας που περιόρισε τις αεροπορικές πτήσεις, έγινε δυσεύρετο το δολάριο, οπότε οι κουβανοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εναλλακτική. Ποια ήταν αυτή; Τα κρυπτονομίσματα. Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει Bitcoin και Ethereum, επειδή το μόνο που απαιτείται είναι σύνδεση στο Internet (του οποίου η ταχύτητα βελτιώθηκε αισθητά από το 2019 και μετά) και ένα smartphone.  

Ωστόσο οι κουβανοί αντιμετώπιζαν ένα ακόμα πρόβλημα. Καθώς δεν διέθεταν πιστωτικές κάρτες, δε μπορουσαν να στελνουν χρήματα στα ανταλλακτήρια προκειμένου να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα. Πως το έλυσαν; Ο ένας τρόπος είναι να τα αγοράζουν φίλοι και συγγενείς που μένουν στο Μαϊάμι και τους τα στέλνουν μετά στο wallet τους. Δεν είναι τυχαίο που ο δήμος του Μαϊάμι από τον Φεβρουάριο υιοθέτησε επίσημα το Bitcoin. Ο άλλος είναι μέσω κοινωνικών δικτύων. Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει κρυπτονομίσματα και βρει κάποιον που θέλει να πουλήσει, έρχεται σε συμφωνία, συναντιούνται και πραγματοποιούν τη συναλλαγή χέρι με χέρι. 

Στην Κούβα η διάδοση των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε κυρίως από τα social media. Οι άνθρωποι άρχισαν να ανταλλάσουν με κρυπτονομίσματα το αδύναμο κουβανέζικο πέσο, προκειμένου να διατηρήσουν την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους. «Γιατί να έχεις πέσος;», μας εξηγεί ο Αλεχάντρο. «Εγώ προσωπικά χρησιμοποιούσα το μισθό μου για να αγοράζω κρυπτονομίσματα. Τα έβαζα σε μια πλατφόρμα και εκμεταλλευόμουν το ανατοκιζόμενο επιτόκιο ή πολύ απλά τα έκανα Bitcoin και τα άφηνα στο πορτοφόλι μου. Όταν ανέβαινε το Bitcoin κέρδιζα και κάποια στιγμή ρευστοποιούσα. Όταν έπεφτε τα άφηνα όπως ήταν, εκανα hodl. Κάπως έτσι ξεκίνησα να έχω τα πρώτα μου κέρδη. Αυτά τα κέρδη τα επένδυσα σε άλλες πλατφόρμες ή σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Πάντα όμως σε κρυπτονομίσματα.» 

Για καλή τύχη των κουβανών, τα crypto αποδείχτηκαν ακόμα καλύτερη διέξοδος από το δολάριο. Όχι μόνο είδαν τις αποταμιεύσεις τους να αυξάνονται σε αξία, αλλά τους δίνονται νέες δυνατότητες. Τους τοποθετεί ως ισάξιους συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά. «Ανοίγει μια εντελώς νέα οικονομία για τους Κουβανούς να συμμετέχουν. Αυτό είναι πραγματική  ελευθερία», δήλωσε στο CNBC ο Gabriel Guerra Bianchini που πουλάει φωτογραφίες σε NFTs και εισπράττει Ethereum.

Πλέον στην Κούβα πολλοί νέοι δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Αναγκάζονται να λειτουργούν εκτός νόμιμων καναλιών, κυρίως μέσω social media. Ωστόσο τώρα τα πράγματα αλλάζουν, όπως είπαμε αρχικά. Οι αρχές θα νομιμοποιήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων. Θα οριστεί τι θα επιτρέπεται και τι όχι, όπως το ξέπλυμα χρήματος. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νόμος για τις περιπτώσεις που διαπραχθεί κάποιο αδίκημα με κρυπτονομίσματα.

Ελ Σαλβαδόρ

Στις 7 Σεπτεμβρίου, το Ελ Σαλβαδόρ θα υιοθετήσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα της χώρας, ταυτόχρονα με το δολάριο. Πολιτικοί σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Παραγουάη, το Μεξικό και ο Παναμάς, περιμένουν με ανυπομονησία να δουν πως θα εξελιχθεί, καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ευρύτερη ενσωμάτωση κρυπτονομισμάτων στις χώρες τους. Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε στο Reuters ο Dante Mossi, εκτελεστικός πρόεδρος της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας για την Οικονομική Ολοκλήρωση (CABEI).

Η CABEI παρέχει στο Ελ Σαλβαδόρ τεχνική βοήθεια για την ενσωμάτωση του Bitcoin, αφού η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε την αρωγή της, επικαλούμενη δικαιολογίες που αφορούν το περιβάλλον και τη διαφάνεια.

Τα κρυπτονομίσματα αλλάζουν το status quo. Τα όρια είναι πολύ πιο ρευστά και τα γκολ-ποστ μετατοπίζονται διαρκώς. Ποιος το περίμενε, ένα νόμισμα που δημιουργήθηκε από κάποιον άγνωστο με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, που εκκολάφθηκε από περιθωριακούς cyberpunks, να βελτιώνει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέσα σε μια δεκαετία να έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο τεχνολογικό οικοσύστημα που αξίζει σήμερα πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Να αλλάζει ακόμα και την παγκόσμια γεωπολιτική.

* Να ευχαριστήσουμε την χρήστη του twitter Black birdie (@mavropoulii) για τις πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης που μας παρείχε για την κατάσταση στην Κούβα και για τις πηγές που μας υπέδειξε.  

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίζουν σε λίγες ημέρες. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα 

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v