Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε η τιτανομαχία για το Bitcoin

Τα βλέμματα στραμμένα στο Ελ Σαλβαδόρ, που ξεκίνησε τις αγορές του κρυπτονομίσματος, το οποίο μετατρέπεται σε επίσημο νόμισμα. Οι αντιδράσεις, οι πολιτικοί και το ριψοκίνδυνο στοίχημα.

Ξεκίνησε η τιτανομαχία για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ημέρα ανεξαρτησίας σήμερα για το Bitcoin. Όπως κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου εορτάζεται από τους Bitcoiners η πρώτη ανταλλαγή Bitcoin με κάποιο φυσικό προϊόν (για 2 πίτσες δαπανήθηκαν 10.000 Bitcoin), έτσι και η 7η Σεπτέμβρη θα είναι η ιστορική ημέρα που κάποιο κυρίαρχο κράτος επέλεξε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμά του.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε χθες ο πρόεδρος Nayib Bukele, ο οποίος ανακοίνωσε πως αγόρασε η χώρα του τα πρώτα 200 Bitcoin, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα βήμα μπροστά το Ελ Σαλβαδόρ, θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη χώρα που αγόρασε και μοίρασε Bitcoin (αξίας 30 δολαρίων) στους πολίτες της.

Οι αντιδράσεις

Ετοιμάζεται εντυπωσιακή υποδοχή από τους φίλους του Bitcoin στο νομοσχέδιο όπου προβλέπει την ανακήρυξη του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος της χώρας (ταυτόχρονα με το δολάριο). Από ένα μήνυμα σε μια κοινότητα Reddit της Βραζιλίας που καλούσε τα μέλη της να αγοράσουν συμβολικά 30 δολάρια σε Bitcoin ο καθένας, η ιδέα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. (Για τη χώρα μας, είναι στις 16:00 ώρα Ελλάδος). Κατά σύμπτωση, στις 7 Σεπτεμβρίου οι Βραζιλιάνοι εορτάζουν και την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας τους.

Τα mainstream ΜΜΕ όπως το Bloomberg υποστηρίζουν πως πρόκειται για χειραγώγηση. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ο κόσμος της παραδοσιακής οικονομίας αδυνατεί να αντιληφθεί τη φιλοσοφία του Bitcoin. Το νόημα, τη χρησιμότητα και λειτουργία της αποκέντρωσης.

Δεν πρόκειται για χειραγώγηση αλλά για υποστήριξη. Η ενέργεια γίνεται για να δοθεί ένα μήνυμα ενθάρρυνσης στην κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, που εκβιάζεται από το ΔΝΤ. Ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, που του γύρισε την πλάτη όταν της ζήτησε μεταφορά τεχνογνωσίας. Και βέβαια, ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους πολιτικούς, να εξετάσουν στα σοβαρά την περίπτωση του Bitcoin.

Μια προειδοποίηση ότι για πρώτη φορά έχουμε εναλλακτική προς το κρατικό χρήμα. Ένα παγκόσμια αποδεκτό νόμισμα, που δεν μπορούν να ελέγξουν και να υποτιμούν όποτε τους κάνει κέφι, τυπώνοντας όσα θέλουν, δεν μπορούν να κατασχέσουν, δεν μπορούν να παρεμποδίσουν τη μεταφορά του οπουδήποτε, όπως τότε με τα capital controls.

Η μεγάλη μάχη

Πολλοί αντιμετωπίζουν υποτιμητικά το Ελ Σαλβαδόρ. Δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Το 2015, όποιος έλεγε στον κοινωνικό του περίγυρο πως αγόρασε 200 Bitcoin δίνοντας για το καθένα 200 δολάρια, τον αντιμετώπιζαν ως τρελό. Οι ίδιοι, τώρα που ένα επίσημο κράτος το υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα, θεωρούν τη χώρα ασήμαντη. Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση το πρώτο βήμα να γινόταν από τις ΗΠΑ!

Το Ελ Σαλβαδόρ δεν θα είναι το τελευταίο κράτος. Γιατί; Επειδή μπορεί να μην το ακολουθήσουν όλοι, αλλά όλοι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η ελευθερία επιλογής. Το Bitcoin αντιπροσωπεύει τη δημοκρατία στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Οι χώρες που ψάχνουν να βρουν διέξοδο στο Bitcoin για να λύσουν το πρόβλημα του κόστους των εμβασμάτων ή έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις από τις υπερδυνάμεις, όπως η Κούβα, που αναφέραμε πριν λίγες ημέρες, είναι η μία πλευρά. Υπάρχει όμως και η άλλη, ακόμα πιο ισχυρή, που ασκείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, σπρώχνοντας την αγορά των crypto προς τα κάτω όλο αυτό το διάστημα.

Αυτή εκφράζεται από δύο κυρίως φορείς. Ο πρώτος αφορά αξιωματούχους κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών από διάφορες χώρες. Κάποιοι θεωρούν πως οι κινήσεις γίνονται συντονισμένα, με σχέδιο. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αν και το πιθανότερο είναι να απέσπασε την προσοχή τους η δυναμική του χώρου των crypto, όταν έφτασε να ξεπερνάει σε αξία τα δύο τρισεκατομμύρια. Τότε ήταν που μπήκε ως προτεραιότητα στο ραντάρ τους, οπότε η αντίδρασή τους ήταν αναμενόμενη. Πότε άλλοτε μια ηγετική ομάδα ενδιαφέρθηκε να παραχωρήσει επιπλέον ελευθερίες στους υπηκόους της, σε βάρος της δικής της εξουσίας;

Η δεύτερη έχει να κάνει με επενδυτικά λόμπι. Εκείνοι που συνειδητοποιούν πως τα crypto έχουν μέλλον, αλλά εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των πολιτικών για να σπρώξουν τις τιμές προς τα κάτω, προκειμένου να τα αποκτήσουν πιο φτηνά. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως τα στελέχη της Wall Street, που άρχισαν να εισέρχονται εδώ και ένα χρόνο περίπου στον χώρο, έχουν τεχνογνωσία, εμπειρία, κεφάλαια και μέσα να επηρεάσουν την αγορά. Είναι «παλιές καραβάνες», καμία σχέση με τους μέχρι πρότινος συμμετέχοντες στην αγορά, που διέθεταν ελάχιστη εμπειρία.

Οι πολιτικοί

Πολλές χώρες επιχειρούν να επιβάλουν κανόνες για τα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν είναι εύκολο. Για ποιο λόγο; Κυρίως οφείλεται στην άγνοια. Είσαι ένας από τους βουλευτές που δεν γνωρίζουν από Bitcoin. Μπροστά σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που έχει μια κοινωνία, οι ψηφοφόροι σου, το θεωρείς πολυτέλεια να κάτσεις να ασχοληθείς, πόσο μάλλον να το μελετήσεις. Οπότε τι γίνεται; Επηρεάζεσαι από τα πρωτοσέλιδα που μιλάνε για νόμισμα των παρανόμων, για ενέργεια που καταναλώνει μεγαλύτερη από ολόκληρα κράτη και γενικά ό,τι αρνητικό αλλά ταυτόχρονα και εντυπωσιακό FUD (fear, uncertainty, doubt) «πουλάει» στα ΜΜΕ.

Πόσοι νομίζετε είναι αυτοί; Η πλειονότητα. Δείτε για παράδειγμα την ελληνική πολιτική σκηνή. Πόσοι έχουν ασχοληθεί με το Bitcoin; Σχεδόν κανείς. Ο μόνος, κυριολεκτικά ο μόνος, βουλευτής που έλαβε θέση για την περίπτωση της υιοθέτησης του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος του Ελ Σαλβαδόρ ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Καμία άλλη δήλωση δεν ακούσαμε από κανέναν. Δεν γνωρίζουν και δεν ασχολούνται. Ομοίως και οι Αμερικανοί γερουσιαστές. Είναι πολύ εύκολο να ψηφίσουν κατά της ανάπτυξης της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων. Όχι από φόβο αλλά από άγνοια.

Δεν χρειάζεται να μεγαλοποιούμε τα πράγματα, ούτε να τα δραματοποιούμε. Μην ψάχνουμε παντού να βρίσκουμε πολέμιους του Bitcoin. Το αφήγημα πως το τρέμουν οι κυβερνήσεις ακούγεται συναρπαστικό και εξάπτει τη φαντασία, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο πεζή. Για παράδειγμα η κινεζική κυβέρνηση πράγματι εξαπόλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κράτους που έχουμε δει εναντίον του Bitcoin, εκδιώχνοντας τους miners από τη χώρα τους. Όμως αποτελούσε μέρος μιας γενικότερης παρέμβασης στον κλάδο της τεχνολογίας. Πού αποσκοπούσε; Στον περιορισμό της ισχύος των εταιρειών πληροφορικής, που άρχισε να ξεφεύγει από τον κρατικό έλεγχο. Αποτέλεσμα; Η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών του κλάδου. Ο δείκτης Hang Seng Tech μέσα σε ένα 6μηνο έχει απολέσει σχεδόν τη μισή του κεφαλαιοποίηση, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.


Η πιο ειλικρινής στάση ήρθε από τον γερουσιαστή Ted Cruz, ο οποίος πρότεινε την κατάργηση των διατάξεων για τα κρυπτονομίσματα που βρίσκονταν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο πριν λίγες ημέρες. Ισχυρίστηκε πως «όχι περισσότεροι από πέντε» γερουσιαστές μπορούσαν να απαντήσουν «τι είναι ένα κρυπτονόμισμα». Δεν πρέπει να ρυθμίζουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη. Πρώτα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο. Να προσπαθήσουμε να το κατανοήσουμε.

Οι υποστηρικτές

Το Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του βρίσκεται στη φάση της προσέλκυσης συμμαχιών, καθώς ανεβαίνει επίπεδο σε σημαντικότητα και προσέλκυση προσοχής σε ένα ευρύτερο κοινό. Απαραίτητων όπως φάνηκε από τα νομοσχέδια που συζητιούνται για τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, η κοινότητα είναι επιφυλακτική, όταν εμφανίζεται κάποιος από τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας. 

Το ιδανικό είναι να προσελκύει και να χρησιμοποιεί ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις και γνωρίζουν πώς παίζεται το παιχνίδι. Γι' αυτό και αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό κάποιους πολιτικούς που εμφανίζουν λέιζερ στα μάτια αλλά ταυτόχρονα είναι αμείλικτη όταν της επιτίθεται κάποιος που είχε εμφανιστεί ως σύμμαχος. Η περίπτωση του Musk είναι χαρακτηριστική. Θεωρούν -και όχι άδικα- ότι επίκειται μάχη. Οι συμμαχίες είναι καλοδεχούμενες, φτάνει να είναι ξεκάθαρες και προσηλωμένες στο όραμα.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο Bitcoin, που δεν τη συναντάμε στις μετοχές και στους υπόλοιπους επενδυτικούς τίτλους. Τα υπόλοιπα προσελκύουν επενδυτές των οποίων η συμπεριφορά καθοδηγείται αποκλειστικά από οικονομικά κίνητρα. Δεν θα διστάσουν ούτε δευτερόλεπτο να μεταπηδήσουν σε ένα άλλο επενδυτικό όχημα, αν διαπιστώσουν πως υπάρχει καλή πιθανότητα να τους προσφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις. Είναι μισθοφόροι. Και στο Bitcoin υπάρχουν κερδοσκόποι, όμως ταυτόχρονα συναντάμε σε μεγάλο ποσοστό και ιεραπόστολους. Πιστούς. Τους ενδιαφέρει να διαδώσουν την ιδέα εκτός από το προσωπικό κέρδος.

Για αυτό η τιμή του Bitcoin παραμένει σταθερά υψηλή, παρά τις πιέσεις. Η απάντηση βρίσκεται στο ενδιαφέρον του κόσμου. Των απλών πολιτών που βλέπουν στο Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του την ελπίδα. Μια διέξοδο στον ασφυκτικό έλεγχο της οικονομικής ζωής τους από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τις μεγάλες εταιρείες.

Αυτές τις ημέρες, την ειδησεογραφία απασχολούν οι αυξήσεις που γίνονται σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Το σίγουρο είναι πως δεν έχουν ανέβει σε αξία, ούτε χρησιμότητα. Ένα σπίτι έχει τα ίδια τούβλα και παράθυρα που είχε πριν δύο χρόνια. Ένα πουκάμισο την ίδια ποσότητα και ποιότητα υφάσματος. Το ένα κιλό αχλάδια, την ίδια θρεπτική αξία. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει διαβρωθεί, είναι η αγοραστική δύναμη του κρατικού χρήματος.

Μπορούν να προστατέψουν τα κρυπτονομίσματα την αγοραστική δύναμη των χρημάτων μας; Αυτή είναι μία απάντηση που θα πρέπει να δώσει ο καθένας μόνος του. Αν μπορούμε να συνεισφέρουμε σε κάτι, είναι ότι οποιοσδήποτε έχει αγοράσει Bitcoin, οποιαδήποτε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια, η πρώτη του αίσθηση ήταν πως έχει χάσει το τρένο. Ότι το απόκτησε ακριβά. Κι όμως, αν αγοράσετε οποιαδήποτε ποσότητα κρυπτονομισμάτων αυτή τη στιγμή, θα τα έχετε αποκτήσει νωρίτερα από το 98% των κατοίκων του πλανήτη. Υπό αυτό το σκεπτικό, είμαστε ακόμα στην αρχή.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίζουν σε λίγες ημέρες. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v