Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα προβλήματα με την Binance και τα κενά στην νομοθεσία

Το έλλειμμα συμμόρφωσης του ανταλλακτηρίου και η μεγάλη σημασία για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Η κλοπή - μαμούθ του μισού δισ. δολαρίων και πώς «δυνάμωσε» τα crypto. Πόσα Bitcoin υπάρχουν.

Τα προβλήματα με την Binance και τα κενά στην νομοθεσία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν έχουν τέλος οι επιφυλάξεις των κυβερνητικών υπηρεσιών από διαφορετικές χώρες έναντι του ανταλλακτηρίου Binance. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις αρχές της Νότιας Αφρικής (South Africa's Financial Sector Conduct Authority - FSCA) η οποία εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση ότι η Binance «δεν είναι εξουσιοδοτημένη να παρέχει οικονομικές συμβουλές ή να παρέχει οποιαδήποτε ενδιάμεση υπηρεσία.»

Η Binance απάντησε άμεσα, δηλώνοντας πως η FSCA δεν έχει αρμοδιότητα πάνω στα κρυπτονομίσματα. Για αυτό το λόγο συνεργάζεται με το FIC (Financial Intelligence Center) που ασχολείται με τα οικονομικά εγκλήματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Πράγματι, η Νότια Αφρική ίσως δεν αποτελεί το καλύτερο δείγμα χώρας, καθώς δεν διαθέτει σαφές νομοθετικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για την Σιγκαπούρη, η οποία είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει ξεκάθαρη νομοθεσία πάνω στα crypto από το 2019. Από τότε επιδίωκαν να καθίστανται ως ένας φιλικός χώρος υποδοχής ανθρώπων και επιχειρήσεων του κλάδου. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει.

Η Binance συναντάει προβλήματα και εκεί, κάτι που δείχνει πως μάλλον εκείνοι ευθύνονται που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Είτε από οργανωτική αδυναμία είτε επειδή δεν το επιδιώκουν με ιδιαίτερη προσοχή. Το πρόβλημα δεν είναι η ασάφεια των κανονισμών σε διάφορες χώρες όπως έχουν επικαλεστεί συχνά. Και αυτοί και άλλοι κατηγορούμενοι του χώρου, όπως η Ripple.

Από το ανταλλακτήριο Binance όχι μόνο δεν δείχνουν να ανησυχούν, αλλά περνάνε στην αντεπίθεση. Ισχυρίζονται πως στα σχέδια τους προβλέπεται να εισαχθούν και αυτοί στον Nasdaq, όπως έκανε η Coinbase. Με άλλα λόγια εμφανίζονται διατεθειμένοι να περάσουν τα αυστηρότερα κριτήρια διαφάνειας. Πότε; Μέσα στην επόμενη τριετία αναφέρει ο ίδιος ο Changpeng Zhao, CEO της εταιρίας, αν συνεχίσει να αυξάνεται η επιχείρηση τους με αυτόν τον ρυθμό.

Το περιστατικό του Mt.Gox

Η περίπτωση της συμμόρφωσης της Binance με τους κανονισμούς δεν είναι μικρό θέμα. Κατά κάποιους αποτελεί το μόνο ορατά σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην άνοδο της αγοράς των crypto. Η Binance όντως είναι πλέον πολύ μεγάλη. Αν πέσει, το ωστικό κύμα που θα δημιουργήσει θα τους παρασύρει όλους. Φυσικά κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το τέλος των κρυπτονομισμάτων. Ο χώρος έχει περάσει πολύ χειρότερες δοκιμασίες από αυτήν, όπως για παράδειγμα του Mt.Gox.

Θυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο του 2014 κλάπηκαν 850.000 Bitcoin αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων από το ανταλλακτήριο Mt.Gox. Ο ιδρυτής του συνελήφθη για απάτη και χειραγώγηση και φυσικά οδηγήθηκε στην πτώχευση. Εκείνη την περίοδο χειριζόταν πάνω από το 70% των συναλλαγών Bitcoin παγκοσμίως.

Αποτέλεσμα; Η εμπιστοσύνη στο ψηφιακό νόμισμα κλονίστηκε. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 από τα 717 δολάρια κατέληξε να διαπραγματεύεται στα 209 δολάρια. Μια πτώση της τάξης του 71%.

Ωστόσο το Bitcoin όχι μόνο άντεξε, αλλά και ενδυναμώθηκε. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, αναπτύχθηκαν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Όπως έγινε με το χακάρισμα κάποιων e-mail. Χάθηκε την πίστη στο e-mail ή το θωρακίσανε; Αυτό έγινε μετά το περιστατικό στο Mt.Gox. Γιατί; Επειδή και το e-mail και το Bitcoin έχουν χρησιμότητα. Αυτή θέλησαν πολλοί να διαφυλάξουν.

Από τότε έχουν περάσει 7 χρόνια. Μια αιωνιότητα στην χρονική διάσταση των crypto, όπου οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Ενδεικτικά, η Coinbase διαπραγματεύεται πλέον στον Nasdaq σε μια αποτίμηση που θα ζήλευαν τα περισσότερα εισηγμένα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα. Στο Kraken δόθηκε η πρώτη επίσημη άδεια τράπεζας στον κόσμο για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, από την Πολιτεία του Wyoming στις ΗΠΑ. Τέλος, αυτή την εβδομάδα το χρηματιστήριο της Ελβετίας (SIX), έλαβε έγκριση για τη λειτουργία ανταλλακτηρίου και αποθετηρίου τίτλων κρυπτονομισμάτων.

Οι ρυθμίσεις δεν είναι εχθρός

Μια σειρά από χώρες έχουν αρχίσει να θέτουν κανόνες, ρυθμίζοντας νομοθετικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων, με πιο πρόσφατη την Ουκρανία.

Δεν είναι κακό να υπάρξουν ρυθμίσεις στην αγορά των crypto. Δεν υπάρχει κανείς λόγος τα ανταλλακτήρια να μην υπόκεινται σε κανόνες, έτσι ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα απάτης. Επίσης στα stablecoins είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση να ορίζεται ποια είναι τα αποδεκτά όρια που θα πρέπει να έχουν σε αντίκρισμα και τι είδους περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται αποδεκτά.

Τέτοιες ρυθμίσεις είναι καλοδεχούμενες. Θα ενδυναμώσουν την αγορά, θα νομιμοποιήσουν κι άλλο τον χώρο και θα απομακρύνουν σημαντικό κομμάτι ανασφάλειας. Ειδικά αν υπάρξει τάξη στο χώρο των παραγώγων, θα ατονήσει σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα των σκεπτικιστών ότι η αγορά χειραγωγείται, ανοίγοντας τον δρόμο στην έγκριση των ETFs. Εδώ βέβαια τίθεται το κατά πόσο οι νομοθέτες θα μπορούν να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, αφήνοντας χώρο στην καινοτομία.

Είναι λάθος να νομίζουμε ότι η αγορά των crypto είναι ανεξέλεγκτη. Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις που ισχύουν, αλλά βρίσκονται διασκορπισμένες. Όλες οι παράνομες ενέργειες που γίνονται με οποιοδήποτε νόμισμα, θεωρούνται παράνομες. Οι νόμοι ισχύουν και για τους χρήστες Bitcoin. Δεν τους εξαιρούν. Εάν τους πιάσουν, θα υποστούν τις συνέπειες. Επίσης, εάν μια επιχείρηση θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων νόμιμα, θα πρέπει να λάβει άδεια από τις αρχές και να τηρεί τους κανόνες. Όπως ισχύει για οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Πολλοί έχουν την εντύπωση πως αν θέλουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, μπορούν να «κλείσουν» το Bitcoin. Όποιος έχει αυτή την εντύπωση, δεν έχει καταλάβει πως λειτουργεί το δίκτυο. Δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Το Bitcoin έχει απαγορευτεί πολλές φορές σε πολλές γεωγραφικές περιοχές, αλλά σήμερα η υιοθέτηση υπερβαίνει την υιοθέτηση του Διαδικτύου.

Για ποιο λόγο; Επειδή έχει δημιουργηθεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα που κανείς δεν ελέγχει. Είναι μια μορφή χρήματος χωρίς αφέντες. Οι χώρες έχουν να επιλέξουν. Να είναι φιλικά ή εχθρικά προσκείμενες. Ωστόσο για το Bitcoin δεν έχει σημασία. Δεν νοιάζεται για το τι θα πράξουν. Το δίκτυο θα συνεχίσει να παράγει συνεχώς μπλοκ κάθε 10 λεπτά περίπου, επικυρώνοντας τις συναλλαγές. Όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί.

Το ερώτημα δεν είναι «Ποιος θα το αφήσει». Το ερώτημα είναι «Ποιος θα το σταματήσει». Στην ταινία «Ο Κροκοδειλάκιας», απειλήσανε τον πρωταγωνιστή κάποιοι νεαροί από μια συμμορία. Η φίλη του έντρομη του σύστησε να τους παραδώσει το πορτοφόλι του. «Για ποιο λόγο να το δώσω;» απόρησε, χωρίς να δείχνει να ανησυχεί. «Επειδή κρατάνε μαχαίρι», του αποκρίθηκε φοβισμένη. «Αυτό δεν είναι μαχαίρι» απάντησε και έβγαλε ένα δικό του σε μέγεθος σπαθιού. «Αυτό είναι μαχαίρι», είπε χαμογελώντας με αυτοπεποίθηση και τρέποντας τους σε φυγή.

Πόσα Bitcoin υπάρχουν

Νομίζετε πως όταν θα βγουν όλα τα Bitcoin θα είναι 21 εκατομμύρια; Λάθος κάνετε. Είναι λιγότερα.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα με βάση τα στοιχεία από την Glassnote, 2,3 εκατομμύρια νομίσματα δεν έχουν κουνηθεί την τελευταία δεκαετία. Κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα έχουν χαθεί για πάντα. Οι κάτοχοι τους έχουν χάσει τα ιδιωτικά κλειδιά, συνεπώς και την πρόσβαση σε αυτά.

Ο ιδρυτής του Bitcoin, γνωστός με το ψευδώνυμο Satοshi Nakamoto, έχει αναφέρει πως «τα χαμένα νομίσματα κάνουν τα νομίσματα όλων των άλλων να αξίζουν λίγο περισσότερο. Σκεφτείτε το ως δωρεά σε όλους»

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίζουν σε λίγες ημέρες. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πως δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν θα έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v