Γιατί «βουλιάζουν» Bitcoin και Ethereum

Μεγάλη βουτιά άνω του 20% στα δημοφιλή κρυπτονομίσματα το τελευταίο 24ωρο με το Bitcoin να υποχωρεί έως τις 42.000 δολάρια. «Βαρίδι» για το σύνολο της αγοράς crypto. Οι δυο λόγοι και το «σινιάλο» από τον Nasdaq.

Γιατί «βουλιάζουν» Bitcoin και Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα και κορυφώθηκαν τα ξημερώματα.

Ενδεικτικά, στις 5 ώρα Ελλάδας η τιμή του Bitcoin βρισκόταν στις 53.000 δολάρια και μέσα σε σχεδόν 2 ώρες έφτασε τις 42.000. Αμέσως μετά αναπήδησε, παίρνοντας πίσω μέρος των απωλειών και αυτή την ώρα δείχνει να σταθεροποιείται στις 47.000 δολάρια, όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα

 

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το Ethereum. Από χθες το απόγευμα έφτασε να υποχωρεί μέχρι κα 25%. Από τις 4.658 δολάρια προσγειώθηκε μέσα σε σχεδόν 12 ώρες στις 3.472. Και αυτό δείχνει να σταθεροποιείται κοντά στις 3.900 δολάρια, σύμφωνα με το παρακάτω ωριαίο διάγραμμα.

 

Όταν οι ηγέτες του χώρου παρουσιάζουν τέτοια εικόνα, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το γενικότερο κλίμα και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Binance Coin, Solana, Cardano, Polkadot, Litecoin, Chainlink και πολλά ακόμα σημείωσαν υποχώρηση μεταξύ 20% και 30% το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το coingecko.com 

Οι αιτίες

Τι φταίει και υπήρξε τέτοια αναστάτωση; Η αφορμή δόθηκε από την υποχώρηση του Nasdaq στην Wall Street, ενός δείκτη που φαίνεται να ακολουθεί συχνά η αγορά των crypto. Δυο είναι οι ενδείξεις που ανησύχησαν τις αγορές. Το πρώτο είναι τα μακροοικονομικά δεδομένα που αφορούσαν την αμερικάνικη οικονομία, όπως οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, το ποσοστό ανεργίας και η αύξηση του πληθωρισμού.

Από ότι υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συσφίξει τη νομισματική πολιτική με ταχύτερο ρυθμό, κάτι που δεν αρέσει στους επενδυτές που έχουν εθιστεί στην παροχή άφθονης ρευστότητας που κατευθύνεται στα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο φοβούνται πως η αύξηση των επιτοκίων θα αποτελέσει μονόδρομο, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί.   

Η δεύτερη αιτία δεν είναι άλλη από την εξάπλωση της Όμικρον. Αρκετοί θεωρούν πως οι παγκόσμιες αγορές πατούν σε ένα λεπτό στρώμα πάγου. Οι επενδυτές θυμούνται πως οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ιού οδήγησαν τις αγορές σε κατάρρευση τον Μάρτιο του περασμένου έτους, έστω και προσωρινά. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να συμβεί κάτι παρόμοιο αν οι εξελίξεις σχετικά με τον ρυθμό μετάδοσης και την επικινδυνότητα της Όμικρον είναι αρνητικές. Κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να το αποκλείσει κανείς.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Dan Held στο Twitter, η τιμή του Bitcoin μπορεί να έχει πέσει, αλλά τα θεμελιώδη δεδομένα δεν έχουν μεταβληθεί. Το στοιχείο που εντείνει την μεταβλητότητα είναι τα λίγα σχετικά νομίσματα που υπάρχουν διαθέσιμα στα ανταλλακτήρια, σε συνδυασμό με την επίδραση της αγοράς παραγώγων. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, το Open Interest στα futures του Bitcoin μειώθηκε μέσα σε μία ώρα κατά 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή το 17% του συνόλου, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Glassnode

 

Προφανώς κινούμενος από αυτό το σκεπτικό, ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ανακοίνωσε πως για άλλη μία φορά μάζεψε 150 Bitcoin στην βουτιά, με μέση τιμή 48.670 δολάρια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v