Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή των απωλειών τον δείκτη Nasdaq (1,92%). Στο 1,35% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέα πτωση για την τιμή του πετρελαίου.

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που αναμένονταν δημιούργησε η αμερικανική οικονομία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι νέες θέσεις αυξήθηκαν κατά 210.000 έναντι εκτίμησης έρευνας του Dow Jones για 573.000.

Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο, στο 4,2%, έναντι πρόβλεψης για 4,5%.

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συσφίξει τη νομισματική πολιτική με ταχύτερο ρυθμό υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κινδύνων πληθωρισμού», υποστήριξε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Βλέπουμε λόγους για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ - με το ΑΕΠ κοντά στις τάσεις προ πανδημίας, τη σφιχτή αγορά εργασίας και τις πληθωριστικές πιέσεις ευρείας βάσης - να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στους κινδύνους πληθωρισμού σε σύγκριση με ορισμένες άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης», ανέφερε το ΔΝΤ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,17% ή 60 μονάδες στις 34.580, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,85% στις 4,538 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,92% στις 15.085.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Walgreens Boots (+4,3%) και Procter & Gamble (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-2,4%) και Boeing (-2,1%).

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε τον προσωρινό προϋπολογισμό που εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα μέσα του Φεβρουαρίου, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο νέου shutdown.

Με 69 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά, η Γερουσία, που ελέγχουν εντελώς οριακά οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά που επί της ουσίας απλά παρατείνει την ισχύ του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού μέχρι τη 18η Φεβρουαρίου 2022.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,4% στα 66,26 δολάρια ανά ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.783 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 1,35% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1309 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v