Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η τεχνολογία του Bitcoin ανατρέπει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

Οι προκλήσεις και τα δυσθεώρητα κόστη στις διασυνοριακές πληρωμές και πώς δίνει την απάντηση η επανάσταση που φέρνει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ και το briefing στο ΔΝΤ για τη νέα εποχή.

Πώς η τεχνολογία του Bitcoin ανατρέπει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «προέτρεψε» το Ελ Σαλβαδόρ να τερματίσει το καθεστώς της αναγνώρισης του Bitcoin ως νόμιμου μέσου πληρωμής (legal tender), ζητώντας παράλληλα τον περιορισμό του Chivo, του ηλεκτρονικού πορτοφολιού της χώρας. Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανησυχούσαν επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με την αναμενόμενη έκδοση ομολόγων με την τεχνολογία και την κάλυψη σε Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ

Πραγματικά πρέπει κάποιος να είναι εξαιρετικά αφελής για να πιστέψει πως το κίνητρο του ΔΝΤ είναι το καλό των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι ήταν απόν, όταν επί δεκαετίες οι μετανάστες έστελναν στους συγγενείς τους χρήματα και ένα ποσοστό από 10% έως 35% χανόταν στους ενδιάμεσους και τώρα δεν πληρώνει τίποτα. Ούτε στο ότι το 30% των ενηλίκων δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, ενώ μέσα σε ελάχιστους μήνες τώρα, 4 εκατομμύρια από τα 6,5 του γενικού πληθυσμού χρησιμοποιούν την εφαρμογή πληρωμών Chivo από το κινητό τηλέφωνο.

Είναι επίσης δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως ολόκληρο ΔΝΤ δεν γνωρίζει για το πρόβλημα τοκογλυφίας που υπάρχει στη χώρα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους αναγκάζονται να πληρώνουν παράλογα υψηλούς τόκους σε εξωτραπεζικά κυκλώματα. Ένα πρόβλημα που σκοπεύει να μετριάσει η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ προσφέροντας 10 εκατομμύρια δολάρια, μέσω μιας πλατφόρμας δανεισμού που βασίζεται σε κρυπτονομίσματα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αυτό που φαίνεται πιθανότερο είναι πως σκληραίνουν τη στάση τους, καθώς βλέπουν πως ο υποψήφιος «πελάτης» τους δεν τους έχει πια ανάγκη. Προχωράει σε έκδοση ομολόγων με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 6,5%. Θα αντλήσει κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή ενδιάμεσων (τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων), που εμπλέκονται στην έκδοση ομολόγων και λαμβάνουν μερίδιο από τη χρηματοδότηση. Χωρίς κανένας διεθνής παράγοντας να έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει το πώς θα διαχειριστούν τα χρήματα και να εμπλέκεται στις πολιτικές του κράτους.

Και όλα αυτά με την τεχνολογία του Bitcoin.

Όχι βέβαια πως θα τους λείψουν οι τόκοι από τη «βοήθεια» του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά δημιουργεί «κακό» προηγούμενο.

Το ΔΝΤ έχει ενημερωθεί

Είναι γεγονός πως το ΔΝΤ δεν έχει αντιληφθεί ή, ακριβέστερα, δεν θέλει να καταλάβει πώς δουλεύει το Bitcoin και με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως κάθε τραπεζικό ίδρυμα, έχει έρθει στην άβολη θέση να μην μπορεί πλέον να το αγνοεί. Για τον λόγο αυτό προσκάλεσε τον Jack Mallers να τους κάνει μια παρουσίαση και να τους εξηγήσει τι δυνατότητες έχει η Strike, η εταιρεία πληρωμών που διευθύνει.

Πώς λειτουργεί και με ποιο τρόπο βοηθάει το Ελ Σαλβαδόρ και πώς σκοπεύει να αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Πάμε να δούμε τι τους είπε ο Jack Mallers:

Ο σκοπός της Strike είναι να βοηθήσει να γίνει το δίκτυο του Bitcoin εύκολα προσβάσιμο και χρήσιμο. Γιατί ειδικά του Bitcoin; Επειδή πρόκειται για ένα νομισματικό δίκτυο που δεν υπόκειται σε κεντρικό έλεγχο, δεν μπορεί να εμποδιστεί, δεν μπορεί να παγώσει, δεν περιορίζεται από φυσικά σύνορα και προσφέρει τελική εκκαθάριση χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί. Επειδή έχει τη δυνατότητα να κάνει τις πληρωμές φτηνότερες, ταχύτερες.

Το ύψος των διεθνών εμβασμάτων για το 2022 υπολογίζεται να φτάσουν τα 155 τρισεκατομμύρια, κυρίως με τη μέθοδο του Swift. Έναν απαρχαιωμένο τρόπο που ξεκίνησε ως η καινοτομία που αντικατέστησε το telex το 1973, πριν σχεδόν μισό αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, οι διεθνείς πληρωμές αυξάνονται 5% ετησίως, κάτι που φανερώνει πως οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς στην εποχή του Internet, που ευνοεί τις διεθνείς επαγγελματικές συνεργασίες.

Από τα 155,8 τρισεκατομμύρια, τα 150,7 αφορούν πληρωμές από τραπεζικά ιδρύματα σε τραπεζικά ιδρύματα. Τα υπόλοιπα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια γίνονται από άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες (συνήθως όχι τράπεζες) που ασχολούνται με διασυνοριακά εμβάσματα, τις MTOs (money transfer operators) με δικό τους εσωτερικό σύστημα συναλλαγών ή χρησιμοποιούν άλλα τραπεζικά δίκτυα. Οι MTOs λειτουργούν εκεί όπου δυσκολεύονται να φτάσουν οι τράπεζες, όπως σε περιοχές σε υπό ανάπτυξη χώρες.

Ένα γνωστό παράδειγμα μιας MTO είναι η Western Union (WU). Οι MTOs για μικρά σχετικά ποσά και σε μη ανεπτυγμένες περιοχές είναι πιο οικονομικές. Το μέσο κόστος είναι 6% ενώ των τραπεζών είναι 10%. Το ποσοστό αυτό είναι απαράδεκτα μεγάλο, επειδή αφορά κυρίως χαμηλόμισθους και μετανάστες. Για αυτό και οι G20 και ο OHE έχουν κινητοποιηθεί για να το χαμηλώσουν. Θεωρούν πως αν οι φτωχοί άνθρωποι πληρώνουν λιγότερα έξοδα στις διασυνοριακές πληρωμές, θα βοηθηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη και σταθερότητα.

Οι προκλήσεις στις διασυνοριακές πληρωμές είναι αρκετές. Μία είναι η ταχύτητα, καθώς μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 ημέρες, αν εμπλέκονται διαφορετικοί ενδιάμεσοι ή και αρκετά παραπάνω σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Ακολουθεί η έλλειψη διαφάνειας, επειδή όλοι οι ενδιάμεσοι χειρίζονται το θέμα διαφορετικά. Κάτι που επιδρά αρνητικά στο κόστος, στην ταχύτητα παράδοσης και στις τελικές επιβεβαιώσεις.

Το υψηλό κόστος οφείλεται σε 3 παράγοντες: στα τέλη μετάδοσης μηνύματος από το SWIFT, στα τέλη συναλλαγών και το spread μεταξύ συναλλαγματικών ισοτιμιών. Όλα αυτά κοστίζουν τουλάχιστον 25-35 δολάρια ανά συναλλαγή, χωρίς να υπολογίσουμε τις συναλλαγματικές διαφορές.

Η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ κλειστών συστημάτων αποτελεί το επόμενο εμπόδιο. Αυτό είναι απαράδεκτο στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όταν υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογικές διευκολύνσεις όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατέχει το συντριπτικό ποσοστό των ενηλίκων παγκοσμίως.

Τέλος, υπάρχει περιορισμένη γεωγραφική κάλυψη και πρόσβαση. Τεχνικά το SWIFT καλύπτει 200 οικονομίες, όμως ο αριθμός των ενεργών τραπεζικών ανταποκρίσεων διεθνώς υποχώρησε 20% μεταξύ 2011 και 2018, σύμφωνα με την BIS. Σε κάποιες χώρες, τραπεζικό λογαριασμό διαθέτει μόνο το 30% του πληθυσμού. Ακόμα λιγότεροι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διεθνών εμβασμάτων, επειδή οι τράπεζες θεωρούν ασύμφορο να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, ειδικά σε μη ανεπτυγμένες χώρες. Δεν έχουν πρόσβαση ούτε στο απαρχαιωμένο SWIFT, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου το 70% του πληθυσμού βρίσκεται εκτός παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.

Θεωρητικά, αν δημιουργούσαμε από την αρχή την ιδανική λύση, θα θέλαμε να περιλαμβάνει ένα διεθνές νόμισμα που δεν περιορίζεται σε ένα κλειστό κύκλωμα, να μη δεσμεύεται από σύνορα, να έχει την ίδια αξία οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, οποτεδήποτε, από τον οποιονδήποτε. Να μην μπορούσε να εμποδιστεί η μεταφορά του, να μην υπήρχε η δυνατότητα σε καμία κυβέρνηση ή οποιαδήποτε μορφής αυταρχική εξουσία να τα κατάσχει ή να τα παγώσει. Και βέβαια να είναι προσβάσιμο σε όλους με την ίδια ευκολία που κάποιος κατέχει ένα κινητό τηλέφωνο και σύνδεση στο Internet.

Υπάρχει κάτι που να διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά; Κι όμως υπάρχει: το Bitcoin

Εάν η τιμή του Bitcoin εκτοξευτεί ή εκμηδενιστεί, είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει. Το εξετάζουμε αποκλειστικά με την ιδιότητά του ως νομισματικού δικτύου, όχι ως περιουσιακό στοιχείο, συνεχίζει ο Mallers.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο νομισματικό πρότυπο, ένα διεθνές νομισματικό δίκτυο, ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που λειτουργεί αποκεντρωμένα. Επειδή είναι ένα πρόγραμμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε εφαρμογές πάνω σε αυτό. Εφαρμογές που βελτιώνουν την ταχύτητα και το κόστος, όπως το lightning network.

Το νομισματικό δίκτυο του Bitcoin είναι τεχνολογικά ανώτερο εργαλείο σε σχέση με τα απαρχαιωμένα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο, γιατί δουλεύει παντού και πάντοτε. Μπορείς να στείλεις και να λάβεις μετρητά σε τελικό στάδιο, χωρίς ενδιάμεσα μέρη, χωρίς πίστωση, χωρίς ανάγκη διακανονισμού, επειδή είναι ένα γυμνό οργανικό στοιχείο σε (ψηφιακή) φυσική μορφή. Άμεσα και ουσιαστικά δωρεάν.

Αυτό που έχει καταφέρει η Strike είναι να μεταφέρει fiat νομίσματα μέσω lightning network του Bitcoin, παραμερίζοντας όλους τους ενδιάμεσους, άρα και τις χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες που εμπλέκονται. Και όλα αυτά χωρίς να αντιλαμβάνεται ο αποστολέας ή ο παραλήπτης ότι χρησιμοποιείται το Bitcoin. Δεν απαιτείται να γνωρίζει το παραμικρό για κρυπτονομίσματα, δεν εκτίθεται σε οποιονδήποτε βαθμό από τη μεταβλητότητα της τιμής του Bitcoin, δεν χρειάζεται να διαχειρίζεται κάποιο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

Μπορείς να στείλεις δολάρια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, τα οποία να μετατραπούν σε ευρώ, πρακτικά χωρίς κόστος, σε δευτερόλεπτα. Ακόμα και από τον λογαριασμό σου στο Twitter. Πώς; Δεν χρειάζεται να ξέρεις, όπως δεν ξέρεις και δεν σε ενδιαφέρει να ξέρεις, τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει το e-mail. Αυτό που σε ενδιαφέρει, είναι να φτάσει γρήγορα, με ασφάλεια και μηδενικό κόστος στον προορισμό του.

Ο Jack δεν μιλάει στον αέρα. Έκανε μια επίδειξη μέσω zoom. Από το Σικάγο που βρισκόταν, έστειλε σε κάποιον στο Ελ Σαλβαδόρ μέσω Twitter 10 δολάρια σε λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας. Με αυτά τα 10 δολάρια εκείνος μπόρεσε να παραγγείλει καφέ στο Starbucks. Αυτό είναι κάτι που αποκλείεται να επιτευχθεί με τα σημερινά τραπεζικά συστήματα πληρωμών.

Συνεπώς το ΔΝΤ γνωρίζει τι συμβαίνει. Δεν οφείλεται στην άγνοια ότι δεν επιθυμούν τη διευκόλυνση των αδύναμων, την ανακούφιση που προσφέρει το Bitcoin. Όχι αναγκαστικά το Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο αλλά ως τεχνολογία. Για ποιο λόγο; «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Η γνωστή ατάκα του Σπύρου Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και εδώ.

Η ανατροπή που συντελείται παγκόσμια είναι αδιανόητη σε πολλά επίπεδα. Ακόμα και γεωπολιτικά. Για παράδειγμα μόλις χθες οι Δυτικοί απείλησαν τη Ρωσία με διακοπή του SWIFT. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με κάποιο δίκτυο πληρωμών ανοικτού κώδικα, όπως του lightning network. Ίσως δεν είναι τυχαίο που επενέβη το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας στη δήλωση της κεντρικής τους τράπεζας που ήθελε να απαγορευτούν τα κρυπτονομίσματα. Να τα ρυθμίσουμε θέλουμε, ανέφεραν. Όχι να τα απαγορεύσουμε.
Το βίντεο με όλη την τηλεδιάσκεψη θα το βρείτε εδώ

Περισσότερα για την Strike έχουμε αναφέρει εδώ

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v