Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για Luna, ποια κρυπτονομίσματα «τρέχουν» και γιατί

Με αιχμή το Bitcoin, ο κλάδος των crypto καλπάζει εδώ και δύο εβδομάδες, με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 2,1 τρισ. δολάρια. Ποια νομίσματα καταγράφουν υψηλές διψήφιες αποδόσεις.

Νέο ιστορικό υψηλό για Luna, ποια κρυπτονομίσματα «τρέχουν» και γιατί

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αυτή την πρωταπριλιά κανείς δεν θα έχει όρεξη για πλάκα. Ο Πούτιν δεν φαίνεται να κάνει πίσω. Έθεσε προθεσμία την 31η Μαρτίου, δίνοντας εντολή στην Gazprom και στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να πραγματοποιήσουν αλλαγή νομίσματος για τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όταν αγοράζουν φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν το αίτημα, με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται από τη σύμβαση. Λες και προβλεπόταν σε καμία σύμβαση να δεσμεύσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ή υπάρχει συνθήκη που επιτρέπει να εισβάλλεις στη γειτονική χώρα.

Για να δούμε αν θα κάνει κάποιος πίσω ή αν οδηγηθούμε σε παγκόσμια αναστάτωση παρόμοια με την πετρελαϊκή κρίση του 1973, που εκτόξευσε τον πληθωρισμό και προκάλεσε πρωτοφανή ύφεση.

Τότε η αναταραχή είχε οδηγήσει τον χρυσό σε μια αδιανόητα υψηλή τιμή για τα δεδομένα των προηγούμενων δεκαετιών. Πολλοί αναλυτές, όπως ο θρυλικός Paul Tudor Jones, συγκρίνουν το Bitcoin με τον χρυσό εκείνης της δεκαετίας. Θυμίζουμε πως εκείνη τη δεκαετία ο χρυσός από τα 35 δολάρια βρέθηκε στα 850. Ίσως διαπιστώσουμε αν έχει δίκιο πολύ πιο σύντομα από όσο υπολογίζαμε.

Η αγορά των crypto καλπάζει

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων ανεβαίνει χωρίς ανάσα εδώ και δύο εβδομάδες. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι τόσο αυτό όσο ότι ξεχωρίζει από το χρηματιστήριο μετοχών και εμπορευμάτων, τα οποία κινούνται διστακτικά.

Τον ρυθμό δίνει όπως πάντα ο μαέστρος Bitcoin, αλλά η άνοδος δεν αφορά μόνο το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα. Το ίδιο καλά ή καλύτερα πηγαίνουν και τα περισσότερα από τα altcoins. Διψήφια ποσοστά ανόδου τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν σημειώσει τα Ethereum (34%), Solana (39%), Cardano (54%), Polkadot (32%), για να αναφέρουμε μόνο κάποια από τα κυριότερα. Ειδική αναφορά θα κάνουμε άλλη μια φορά για το Terra (Luna), που σήμερα έσπασε πάλι το ιστορικό υψηλό του.

Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα έχουμε το σύνολο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που πλέον έχει φτάσει στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από ό,τι παρατηρούμε, τις τελευταίες ώρες αγωνίζεται να ξεπεράσει την κίτρινη οριζόντια γραμμή, που αποτελεί ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης.

Η αναγκαιότητα απόκτησης Bitcoin οδηγεί στην άνοδο

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το Bitcoin κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα. Πριν από δύο χρόνια, η πανδημία και η εκτεταμένη εκτύπωση χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες ανέδειξε το χαρακτηριστικό της σπανιότητάς του. Τότε ήταν που έγινε για πρώτη φορά γνωστό στο ευρύ κοινό πως σε αντίθεση με τα κρατικά νομίσματα, τα ομόλογα και τις μετοχές, κανείς δεν ελέγχει τον «εκτυπωτή» στο Bitcoin. Ότι είναι πιο σπάνιο ακόμα και από τον χρυσό.

Με παρόμοιο τρόπο η εισβολή στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις που ακολούθησαν, με τις δεσμεύσεις χρημάτων και τις κατασχέσεις με μοναδικό κριτήριο την εθνικότητα, τόσο ιδιωτών όσο και συναλλαγματικών διαθεσίμων μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας, αναδείχθηκε το δεύτερο σημαντικότερο χαρακτηριστικό του.

Ότι επειδή το Bitcoin δεν χρειάζεται θεματοφυλακή, δεν κινδυνεύουν τα κεφάλαιά σου να δεσμευτούν ή να κατασχεθούν από κανένα κυβερνητικό φορέα ή τραπεζικό ίδρυμα. Πως μεταφέρεται άμεσα οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να μπορεί να το εμποδίσει κανείς. Κυριολεκτικά κανείς, όσο ισχυρός και να είναι. Πως μπορεί να φυλαχθεί με ασφάλεια, εύκολα και ουσιαστικά χωρίς κόστος.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Αν είσαι εύπορος Ρώσος, Κινέζος, Ινδός, Σαουδάραβας, μέχρι χθες ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων σου το είχες τοποθετήσει στη Δύση. Στην ασφάλεια του δολαρίου και του ευρώ, των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων, σε ακίνητα στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο. Αυτή η ασφάλεια δεν υπάρχει πια. Η εμπιστοσύνη εξαφανίστηκε. Ωστόσο δεν εμπιστεύεσαι απόλυτα ούτε το δικό σου καθεστώς, τις οικονομικές, νομισματικές, πολιτικές συνθήκες της δικής σου χώρας.

Πού σου μένει να μεταφέρεις τουλάχιστον ένα κομμάτι του πλούτου σου;

Η διάβρωση της ισχύος του δολαρίου

Για πρώτη φορά αντιλήφθηκαν τόσοι πολλοί και σε τόσο μεγάλο βαθμό τη σημασία να κατέχουν ένα περιουσιακό στοιχείο που να μη βρίσκεται υπό τον έλεγχο οποιασδήποτε κυβέρνησης. Οι άνθρωποι νιώθουν -και είναι- πιο ελεύθεροι όταν διαθέτουν εναλλακτική, ακόμα και αν δεν σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν.

Σε έναν κόσμο όπου ακόμα και τα συναλλαγματικά αποθέματα μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας μπορούν να αχρηστευτούν, όπως αποδείχτηκε, κάποιος βαθμός διαφοροποίησης κατανομής του πλούτου είναι λογικός, αν όχι απαραίτητος, για τις περισσότερες χώρες. Τουλάχιστον οι κεντρικές τράπεζες που δεν βρίσκονται σε σχέση συμμαχίας με τους Αμερικανούς, είναι αυτονόητο πως θα θελήσουν να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθεματικά πέρα από το δολάριο και το ευρώ.

Δεν τα λέμε εμείς. Η Credit Suisse ισχυρίζεται σε έκθεσή της πως «είμαστε μάρτυρες της γέννησης του Bretton Woods III. Μιας νέας παγκόσμιας (νομισματικής) τάξης που επικεντρώνεται γύρω από τα νομίσματα που βασίζονται σε εμπορεύματα της Ανατολής, τα οποία πιθανότατα θα αποδυναμώσουν το σύστημα του ευρωδολαρίου και θα συμβάλουν στις πληθωριστικές δυνάμεις της Δύσης. Το Bretton Woods II χτίστηκε με εσωτερικά χρήματα και τα θεμέλιά του κατέρρευσαν πριν από μία εβδομάδα, όταν οι G7 δέσμευσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας».

Αυτό που συνέβη θα ωθήσει κυβερνήσεις και ιδιώτες να επαναξιολογήσουν τις πρακτικές τους και να στραφούν σε αξίες όπως ο χρυσός. Ο χρυσός επί χιλιάδες χρόνια χρησίμευε ως η κύρια επιλογή όπου χώρες, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες στρέφονταν για να προστατέψουν τον πλούτο τους εκτός του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Να τον μεταφέρουν εάν έπρεπε να μετεγκατασταθούν. Το Bitcoin προσφέρει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες, αλλά εξαιτίας της ψηφιακής μορφής του, με αναβαθμισμένο τρόπο.

Τι εννοούμε; Ο χρυσός έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να φυλάς με ασφάλεια μεγάλες ποσότητες. Γι' αυτό πολλά κράτη αναθέτουν τη φύλαξή του σε άλλες χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα περιφρούρησης όπως η Αγγλία (εκεί βρίσκεται ο χρυσός της Τράπεζας της Ελλάδος) ή στο Fort Knox των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μην τον πάρουν πίσω, αν οι σχέσεις των χωρών για τον οποιονδήποτε λόγο διαρραγούν, ακόμα και σε καιρό ειρήνης.

Θυμίζουμε πως πριν από δύο χρόνια η Τράπεζα της Αγγλίας είχε αρνηθεί να παραδώσει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρυσό αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που διέθετε προς φύλαξη. Τέτοια περιστατικά μπορεί μέχρι πριν από λίγο καιρό να θεωρούνταν μεμονωμένα, αλλά όχι πια. Όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα, μόνο τα πολύτιμα μέταλλα και γενικότερα τα εμπορεύματα που φυλάσσονται εντός της δικαιοδοσίας της χώρας δεν κινδυνεύουν από την επιβολή κυρώσεων.

Η αξιολόγηση είναι θέμα οπτικής

Κάποιοι θεωρούν πως εκτίθεσαι σε μεγάλο ρίσκο αποκτώντας Bitcoin. Υπό αυτή την οπτική, μάλλον όσοι δεν έχουν αγοράσει διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι θέμα χρόνου να δοθεί έμφαση στα ουδέτερα περιουσιακά στοιχεία που είναι απρόσβλητα από οποιαδήποτε δύναμη θελήσει να τα επιβουλευτεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορείς να διαθέτεις όσα Bitcoin επιθυμείς στο έδαφός σου, χωρίς προβλήματα ή κόστος αποθήκευσης, άμεσα διαθέσιμα να μετακινηθούν οπουδήποτε στον κόσμο.

Ωστόσο το ζήτημα δεν αφορά μόνο μη δυτικούς. Πολίτες στη Δύση έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η αντιπαλότητα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, τα νέα μπλοκ κυριαρχίας που σχηματίζονται, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αυταρχικότητα, καθώς οι κυβερνήσεις θα επικαλεστούν λόγους εθνικού συμφέροντος. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ένα δείγμα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται βίωσαν οι Καναδοί πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κατάσχει τον τραπεζικό λογαριασμό τους, με την υποψία της συμμετοχής στις διαμαρτυρίες εναντίον της.

Κι όχι μόνο αυτό. Αν η διαφαινόμενη οικονομική αναταραχή προκαλέσει οικονομική κρίση, η οποία μετεξελιχθεί σε τραπεζική και οδηγηθούμε σε capital controls ή και «κούρεμα» καταθέσεων; Η περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, μέλη της εύρωστης ευρωζώνης, μας αποδεικνύει πως αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τελικά όλος ο κόσμος θα αντιληφθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Bitcoin. Απλά όποιος βρεθεί έγκαιρα μπροστά στην κούρσα, θα απολαμβάνει το πλεονέκτημα. Μπορεί βραχυπρόθεσμα το Bitcoin να αποτρέπει πολλούς να το αποκτήσουν επειδή τους τρομάζει η μεταβλητότητα, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι καινούργιο. Η μεταβλητότητα είναι το τίμημα που πληρώνεις επειδή είσαι από τους πρώτους που το αποκτούν.

Θα κλείσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση με ένα εντυπωσιακό στοιχείο από την εταιρεία ερευνών Glassnode. Το σημερινό ποσοστό των Bitcoin που δεν είχε μετακινηθεί σε διάστημα ενός έτους, σε όλη του την ιστορία, είχε ξαναεμφανιστεί μόνο τον Σεπτέμβριο του 2020. Τότε που ξεκίνησε την ξέφρενη κούρσα, η οποία εκτόξευσε την τιμή του από τις 10.000 δολάρια στις 65.000, μέσα σε ένα εξάμηνο.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v