Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βουτιά και τα σενάρια για την τιμή του Bitcoin

Η κατακόρυφη πτώση του κρυπτονομίσματος αφότου έχασε τις 30.000 δολάρια και τα δύο αρνητικά σήματα που εντείνουν την ανησυχία. Οι κινήσεις των «φαλαινών», η κατάρρευση του Nasdaq και το δύσκολο περιβάλλον.

Η βουτιά και τα σενάρια για την τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Με την αγωνία να έχει κορυφωθεί, ένα είναι πλέον το βασικό ερώτημα που βασανίζει τους επενδυτές των crypto. Μέχρι πού μπορεί να υποχωρήσει το Bitcoin, του οποίου η πορεία είναι αυτή που καθορίζει την πορεία και της υπόλοιπης αγοράς. Για την ώρα πάντως, έχουμε δύο αρνητικές ενδείξεις που δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία.

Η πρώτη είναι πως έσπασε και η επόμενη ισχυρή ζώνη στήριξης κοντά στις 30.000 δολάρια. Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, μπορεί πράγματι να λειτούργησε ως ανάχωμα στην πτώση, όμως η πίεση από τις μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν παγκόσμια, όπως αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών, αποδείχτηκε πιο ισχυρή. Ίσως το χειρότερο από όλα είναι πως η πράσινη ζώνης στήριξης έχει μετατραπεί σε αντίσταση που εμποδίζει τις τιμές να ανέβουν υψηλότερα.

Η δεύτερη αρνητική ένδειξη είναι πως έχουν αυξηθεί πολύ οι εισροές από τους κατόχους μεγάλων ποσοτήτων κρυπτονομισμάτων, τις λεγόμενες «φάλαινες», από τα πορτοφόλια προς τα ανταλλακτήρια. Τέτοιου μεγέθους μετατόπιση νομισμάτων έχουμε να δούμε από το αποκορύφωμα του πανικού που επικράτησε λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Glassnode.

Όταν τα νομίσματα μεταφέρονται από τα ιδιωτικά πορτοφόλια προς τα ανταλλακτήρια, φανερώνει πως οι κάτοχοί τους μάλλον επιθυμούν να τα ρευστοποιήσουν. Ή τουλάχιστον να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να το κάνουν. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή τα στέλνουν από τα ανταλλακτήρια προς τα πορτοφόλια, σημαίνει πως δεν δείχνουν καμία διάθεση να τα πουλήσουν. Αν και η διάθεση αλλάζει γρήγορα, όπως έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν.

Το οικονομικό περιβάλλον

Θα επαναλάβουμε κάτι που είχαμε αναφέρει πριν από αρκετές ημέρες. Το Bitcoin έχει δύο βασικά μειονεκτήματα σε αυτή τη φάση της αγοράς, όπου χαρακτηρίζεται από την απόπειρα των κεντρικών τραπεζών να αφαιρέσουν ρευστότητα από το σύστημα προκειμένου να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το πρώτο είναι πως οι αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων τίτλων. Το Bitcoin δεν δίνει κουπόνι ή μέρισμα, όπως τα ομόλογα ή οι μερισματικές μετοχές. Δεν προσφέρει το «μαξιλαράκι» της εξασφαλισμένης απόδοσης, ανεξάρτητα από τη χρηματιστηριακή διακύμανση.

Το δεύτερο είναι πως θεωρείται περιουσιακό στοιχείο υψηλού ρίσκου. Τέτοιου τύπου τίτλοι ευνοούνται όταν οι αποδόσεις είναι μηδενικές και οι επενδυτές, προκειμένου να σημειώσουν κέρδη, εμφανίζονται πρόθυμοι να ρισκάρουν περισσότερο. Τώρα όμως το περιβάλλον είναι διαφορετικό, καθώς τα επιτόκια σκαρφαλώνουν.

Και μέσα στο χειρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως τουλάχιστον το χαρακτήρισε ο Paul Tudor Jones, ήρθε να προστεθεί η μεγαλύτερη κατάρρευση στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Η εξαΰλωση του Terra, πέρα από τον ψυχολογικό αντίκτυπο που προκάλεσε, αφαίρεσε από την αγορά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, μετά από το αποτέλεσμα που είχε η επίθεση που έγινε εκεί, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν ρευστοποιήσεις και σε άλλα stablecoins, όπως το Tether. Κάτι καθόλου ευχάριστο, ειδικά αυτή την περίοδο.

Η σύγκριση με το παρελθόν

Μετά την κορυφή του μεγάλου ανοδικού κύκλου του 2017, όταν το Bitcoin είχε φτάσει σχεδόν στις 20.000 δολάρια, η υποχώρηση κοντά στις 6.000 είχε θεωρηθεί ο πάτος. Σε αυτό το επίπεδο τιμών είχε ανακοπεί η πτώση, όχι μία, αλλά πέντε φορές, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα. Αυτό ενθάρρυνε τους επενδυτές, ωστόσο δεν ήταν αυτό το χαμηλότερο σημείο.

Όταν έσπασε η γραμμή στήριξης άρχισε να υποχωρεί έντονα μέχρι να προσεγγίσει τις 3.200 δολάρια. Κατόπιν όλοι γνωρίζουμε τι έγινε. Αρκούσε ένα εξάμηνο για να ξεπεραστεί το μούδιασμα και να επανέλθει η αισιοδοξία, που εκτόξευσε την αξία του προς τις 14.000 δολάρια.

Αναρωτιούνται κάποιοι αν ζήσουμε μια παρόμοια κατάσταση και στο τωρινό επίπεδο στήριξης των 30.000 δολαρίων, το οποίο επίσης σταμάτησε την πτώση αρκετές φορές. Έχει έννοια να συγκρίνουμε αυτή την περίοδο με την τωρινή; Ίσως όχι και τόσο. Το τωρινό Bitcoin είναι εντελώς διαφορετικό περιουσιακό στοιχείο.

Από το νόμισμα των περιθωριακών, των αντισυμβατικών και σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτών, πλέον πολύ σημαντικό ποσοστό των κρυπτονομισμάτων τα κατέχουν θεσμικοί, εισηγμένες εταιρείες, παραδοσιακοί επενδυτές.

Όλοι αυτοί διακατέχονται από μια διαφορετική επενδυτική νοοτροπία, αποφασίζουν με άλλα κριτήρια. Επίσης τεχνολογικά το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ πιο δυνατό. Είναι κυριολεκτικά αγνώριστο. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν καν σαν έννοια τα NFTs, τα DeFi, τα Play to Earn παιχνίδια, το Metaverse. Οι δυνάμεις που κατευθύνουν και πυροδοτούν την ανάπτυξη του κλάδου.

Από την αυστηρά χρηματιστηριακή οπτική, η άνοδος του 2017 ήταν «χωρίς φρένα». Μέσα σε ένα χρόνο εικοσαπλασιάστηκε η τιμή, χωρίς εμφανή λόγο, αν εξαιρέσουμε τον ενθουσιασμό που υπήρξε από τη φρενίτιδα των ICOs. Η απότομη πτώση ήταν αποτέλεσμα του hangover. Μια υπερβολή που σίγουρα δεν συναντήσαμε στην άνοδο της περιόδου 2020-2021, η οποία βασιζόταν σε στέρεα δεδομένα.

Εισήλθαν πολλά χρήματα στην αγορά, καθώς η ανησυχία για την εκτεταμένη «εκτύπωση» χρημάτων έκανε πολλούς από τους παραδοσιακούς και ισχυρούς παίκτες να στραφούν προς ένα περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει το χαρακτηριστικό της σπανιότητας.

Ο αριθμός των ατόμων που ενδιαφέρονται πλέον για τα κρυπτονομίσματα είναι πολλαπλάσιος. Όχι μόνο ως επενδυτές αλλά και ως εργαζόμενοι. Απασχολείται ασύγκριτα μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, περισσότερο ταλέντο. Τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί για να αναπτυχθούν οι τεχνολογικές εφαρμογές πάνω στο blockchain δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, σε σχέση με την περίοδο πριν το 2017. Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με ευκαιριακούς ιδιώτες, αλλά σε μεγάλο βαθμό με μακροπρόθεσμα funds.

Η καινοτομία που αναπτύσσεται και η επιπλέον χρηστικότητα των εφαρμογών θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον περισσότερων χρηστών, που με τη σειρά τους θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια. Πρόκειται για μια θετική ανατροφοδότηση, την οποία δεν φαίνεται ικανή να τη σταματήσει καμία βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή αναταραχή.

Τελικές σκέψεις

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει, λέει ένα χρηματιστηριακό ρητό. Σίγουρα συμβαίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως γυρνάει αναγκαστικά στο αρχικό σημείο. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Amazon. Πριν χρόνια, η κάθε μετοχή της άξιζε μονοψήφιο αριθμό δολαρίων. Από τότε γνώρισε μια μεγάλη άνοδο που εκτόξευσε την κεφαλαιοποίησηή της να υπερβεί το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Είναι λογικό να τη δούμε ξανά να διαπραγματεύεται σε 10 ή 100 δολάρια; Σε καμία περίπτωση. Είναι εντελώς διαφορετική η επιχείρηση της Amazon το 2002, σε σχέση με το 2012 ή το 2022. Έχει πολλές παραπάνω δραστηριότητες, περισσότερα προϊόντα που διαθέτει μέσα από το δίκτυό της, απευθύνεται σε πολύ περισσότερους πελάτες. Δεν υπάρχει σύγκριση όχι μόνο στα ποσά αλλά και στις καταναλωτικές συνήθειες.

Πριν 20 ή ακόμα και 10 χρόνια, πολύ λιγότεροι καταναλωτές θεωρούσαν ως πρώτη τους επιλογή να αγοράσουν μέσω Internet και όχι από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

 



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v