Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νέος χρησμός του Ray Dalio για το Bitcoin στο Νταβός

Πώς βλέπει την πορεία και την αγοραστική δύναμη του λεγόμενου «ψηφιακού χρυσού», ο άνθρωπος που απολαμβάνει τον σεβασμό όλων στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Γερά debate στο WEF για τις προοπτικές των crypto.

Ο νέος χρησμός του Ray Dalio για το Bitcoin στο Νταβός

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αγαπητοί φίλοι, πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή μας παρέμβαση, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο! Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο ΔΕΝΤΡΟ, Σοφούλη Θεμιστοκλή 127. Η εκδήλωση θα είναι ταυτόχρονα και meet-up. Μια ευκαιρία να γνωριστούν όσοι ασχολούνται ή επιθυμούν να μάθουν για τα κρυπτονομίσματα.

Το Νταβός είναι ένα ορεινό θέρετρο, χτισμένο σε υψόμετρο 1.560 μέτρων και θεωρείται η υψηλότερη πόλη στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό για αυτό, αλλά επειδή κάθε χρόνο διοργανώνεται εκεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Ένας κορυφαίος θεσμός, υπό το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τον Γερμανό καθηγητή Οικονομικών Klaus Schwab, το οποίο συγκεντρώνει ισχυρούς παράγοντες σε παγκόσμιο επίπεδο. Από προέδρους κρατών και υπουργούς Οικονομικών, μέχρι διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Το προνόμιο να είσαι μέλος του WEF κοστίζει 19.000 δολάρια κάθε χρόνο. Για να βρεθείς έστω και για λίγες ώρες στο ίδιο περιβάλλον με δεκάδες αρχηγούς κρατών και δισεκατομμυριούχους, με στελέχη της παγκόσμιας ελίτ, απαιτείται να προμηθευτείς ένα λευκό σήμα (white badge) που κοστίζει 50.000 δολάρια. Ένα δωμάτιο ξενώνα με κοινό μπάνιο σε απόσταση 20 χλμ. κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ η βραδιά.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, οι πολιτικοί ηγέτες άρχισαν να χρησιμοποιούν την ετήσια συνάντηση του Νταβός ως ένα βήμα προς την ανταλλαγή απόψεων και τη δρομολόγηση λύσεων στα διεθνή προβλήματα.

Σημαντικούς σταθμούς σε αυτή την προσπάθεια αποτέλεσαν η συνάντηση Ντε Κλερκ - Μαντέλα το 1992 για τον τερματισμό του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και η συμφωνία Πέρεζ - Αραφάτ το 1994 για το Παλαιστινιακό.

Στην Ελλάδα, το Νταβός έγινε ευρέως γνωστό το 1988. Ήταν τότε που οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ, συμφώνησαν την έναρξη διαλόγου, καθώς οι δύο χώρες είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου τον προηγούμενο χρόνο. Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραδεχθεί το «Mea culpa».

Η φετινή εκδήλωση

Το πρώτο συνέδριο του WEF με φυσική παρουσία εδώ και δυόμισι χρόνια, λόγω της πανδημίας, ολοκληρώθηκε χθες. Αν και οι παρουσίες αυτή τη χρονιά ήταν λιγότερες από άλλες διοργανώσεις (έλειπαν Ρώσοι και Κινέζοι μεταξύ άλλων), το ενδιαφέρον για τα θέματα που συζητήθηκαν από την ελίτ των ισχυρών του πλανήτη ήταν μεγάλο. Όπως ήταν φυσικό, κυριαρχούσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία, τα απόνερα της πανδημίας, η εμφάνιση του πληθωρισμού ταυτόχρονα με την αύξηση του χρέους, η πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης, το μέλλον της παγκοσμιοποίησης και άλλα κρίσιμα ζητήματα.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων ήταν… η απαισιοδοξία. Ίσως να μην υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοια ταύτιση απόψεων από πολιτικούς και επιχειρηματίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο λόγος είναι η ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών παράλληλων και διαφορετικών κρίσεων ταυτόχρονα, οι οποίες μπορούν να αναχαιτιστούν μόνο με συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως ο πόλεμος στον οποίο εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις δεν αφήνει περιθώρια σοβαρής συνεννόησης.

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, David Beasley. Ο Beasley ισχυρίζεται πως είναι επείγον να δράσουμε, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση εδώ και έναν αιώνα. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να παίρνουμε τρόφιμα από αυτούς που πεινάνε για να τα δώσουμε σε αυτούς που λιμοκτονούν!

Η παρουσία των crypto

Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, σε σχέση με το παρελθόν, η μεταστροφή του World Economic Forum είναι θεαματική. Θυμίζουμε πως το 2017 ήταν τόσο αρνητικοί, ώστε είχαν υπολογίσει πως το Bitcoin μέχρι το 2020 θα καταναλώνει τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση χρησιμοποιεί ολόκληρος ο κόσμος.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο έξω, καθώς σήμερα καταναλώνει περίπου το 0,1% της παγκόσμιας ισχύος.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Απέναντι από τον κεντρικό συνεδριακό χώρο και κατά μήκος της Promenade, της κεντρικής οδού του Νταβός, υπήρξε δυναμική παρουσία με περίπτερα εταιρειών που σχετίζονταν με τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Επίσης στελέχη του χώρου είχαν παρουσία στα πάνελ των συζητήσεων που διοργάνωσε το WEF, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ειδικό βάρος του στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Από όλες τις δηλώσεις που έγιναν για τα crypto, ξεχωρίσαμε εκείνες του ανθρώπου που απολαμβάνει τον σεβασμό όλων, του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού κλάδου: τον Ray Dalio.

Ο Dalio στην προηγούμενη συγκέντρωση στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2020 εκτός από τη δήλωση που έκανε αίσθηση ότι τα μετρητά θα είναι άχρηστα στην επόμενη κρίση (cash is trash), συνέχισε να είναι αρνητικός ως προς το Bitcoin. Δύο μήνες πριν, τον Νοέμβρη του 2019, είχαμε τολμήσει να ισχυριστούμε πως ο Dalio ήταν bitcoiner και δεν το έχει αντιληφθεί.

Γιατί; Επειδή η κριτική του προς το τωρινό χρηματοοικονομικό σύστημα σχεδόν ταυτίζεται με τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν όσοι έχουν στραφεί προς το Bitcoin ως εναλλακτική λύση.

Πράγματι, σταδιακά ο Ray άλλαζε στάση. Στην αρχή, με ένα tweet παραδέχτηκε πως «κάτι δεν έχω καταλάβει καλά γύρω από το Bitcoin». Από το στάδιο της άρνησης, είχε φτάσει στο στάδιο του προβληματισμού και της αναζήτησης. Από τη στιγμή που φτάνεις εκεί, είναι θέμα χρόνου να γίνεις διστακτικά θετικός. Ένα βήμα πριν αγοράσεις και δύο βήματα πριν γίνεις «υποστηρικτής». Όπως και έγινε.

Ήταν Μάιος του 2021, πριν ένα χρόνο ακριβώς, όταν δήλωνε πως «Προσωπικά, θα προτιμούσα να έχω στην κατοχή μου Bitcoin παρά ομόλογα», προσθέτοντας «έχω αποκτήσει λίγα Bitcoin». Λίγους μήνες πριν, είχε παραδεχτεί πως το Bitcoin είναι μια καταπληκτική εφεύρεση (one hell of an invention), που μοιάζει με τον χρυσό.

Για το μόνο που εξέφρασε αμφιβολία είναι πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Bitcoin προέρχεται από την επιτυχία του, καθώς θα μπει στο στόχαστρο των κεντρικών τραπεζών.

Ας έρθουμε όμως στο φετινό φόρουμ, για να δούμε τι είπε αυτή τη φορά ο Dalio, ξεκινώντας από το πιο σημαντικό. Ότι εξακολουθεί να κατέχει Bitcoin σε ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου του!

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου Hedge Fund της Wall Street, πιστεύει ότι το blockchain είναι υπέροχο, «αλλά ας το ονομάσουμε ψηφιακό χρυσό». Πρόκειται για εναλλακτική εκδοχή του χρυσού (σ.σ. του οποίου ο Dalio είναι φανατικός υπέρμαχος). Ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό του σε Bitcoin.

Ισχυρίστηκε πως θα πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα διέπουν τη λειτουργία του νέου χρήματος. Τα παραστατικά (fiat) νομίσματα δεν είναι παρά μια μορφή χρέους. Όταν ισχυρίζομαι πως τα μετρητά είναι άχρηστα (cash is trash), εννοώ πως όλα τα νομίσματα όπως το ευρώ ή το γιεν, όπως και το 1930 θα χάσουν την αξία τους. Η αγοραστική τους δύναμη θα διαβρωθεί.

Βρισκόμαστε σε ένα οικονομικό περιβάλλον, συνέχισε, όπου θα αναζητούμε ποια θα είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, ποια θα είναι τα χρήματα που θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται μεταξύ χωρών τόσο ως μέσο συναλλαγής όσο και ως διαφύλαξης πλούτου. Το Bitcoin έχει κάνει ένα τεράστιο επίτευγμα τα τελευταία 11 χρόνια και για αυτό κατέχει ένα μέρος στο προσωπικό μου χαρτοφυλάκιο, κατέληξε ο Ray Dalio.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v