Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιπτώσεις από την επερχόμενη αναβάθμιση του Ethereum

Η επιτυχής ολοκλήρωση απελευθερώνει δεσμευμένα κεφάλαια $26 δισ. Κρίσιμο ερώτημα αν θα δημιουργηθεί κύμα ρευστοποιήσεων. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις.

Οι επιπτώσεις από την επερχόμενη αναβάθμιση του Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Χωρίς απρόοπτα προχωράει η πορεία της επόμενης προγραμματισμένης αναβάθμισης του Ethereum, με το όνομα Σαγκάη. Ίσως η πιο κρίσιμη χρηματιστηριακά, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση του θα σημάνει πως θα απελευθερωθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια που βρίσκονται σε κατάσταση staking. Η αξία τους, με βάση την τρέχουσα αξία του Ethereum, υπολογίζεται σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως ανακοίνωσαν οι βασικοί προγραμματιστές του Ethereum, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο mainnet shadow fork, το οποίο σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει την δυνατότητα αποδέσμευσης των νομισμάτων από το staking τον Μάρτιο. Τα mainnet shadow forks είναι πρόβες των αναβαθμίσεων του συστήματος, οι οποίες επιτρέπουν στους προγραμματιστές να εντοπίσουν τυχόν ελαττώματα στον σχεδιασμό και να διασφαλίσουν ότι οι αναβαθμίσεις λειτουργούν ομαλά. Κάτι απαραίτητο για ένα δημόσιο και πολύπλοκο δίκτυο όπως το Ethereum.

Η «Σαγκάη» θα είναι η πρώτη σημαντική αναβάθμιση, μετά το Merge που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Σεπτέμβριο. Το Merge ευθύνεται για την μετατροπή του μηχανισμού συναίνεσης PoW (Proof-of-Work) στον πολύ λιγότερο ενεργοβόρο PoS (Proof-of-stake), ο οποίος μετέτρεψε το δίκτυο σε ένα σύστημα απόδειξης συμμετοχής. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους προγραμματιστές του Ethereum, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, με λιγότερες επιβεβαιώσεις.

Επίσης με την έναρξη της πορείας προς το Merge, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να καταθέτουν ETH νομίσματα στο δίκτυο, προκειμένου να γίνουν επικυρωτές, δηλαδή να βοηθήσουν στον έλεγχο ταυτότητας των συναλλαγών. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν ανταμοιβές με τη μορφή πρόσφατα δημιουργημένων Ethereum. Ωστόσο μέχρι την επόμενη αναβάθμιση δεν έχουν την δυνατότητα να τα αποδεσμεύσουν και να τα ρευστοποιήσουν. Ούτε το αρχικό κεφάλαιο, ούτε τις αμοιβές.

Πότε θα συμβεί η ολοκλήρωση της αναβάθμισης «Σανγκάη», έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποδέσμευσης των κεφαλαίων; Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει πως θα είναι όλα έτοιμα μέσα στον Μάρτιο, τις επόμενες πέντε έως οκτώ εβδομάδες. Από ότι αναφέρουν οι core developers αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Προκειμένου να το επιτύχουν το συντομότερο δυνατό, είναι πρόθυμοι αυτό το χαρακτηριστικό να προχωρήσει ακόμη και σε βάρος άλλων βελτιώσεων.

Η «Σαγκάη» αναμενόταν αρχικά να περιλαμβάνει πρόσθετες βελτιώσεις. Μια ήταν το proto-danksharding, το οποίο αποτελεί μια βελτιωμένη διαδικασία δειγματοληψίας δεδομένων που θα έκανε τις συναλλαγές επιπέδου 2 (layer 2) τόσο φθηνότερες όσο και ταχύτερες. Μια άλλη ήταν το EOF, ο μηχανισμός που διέπει το δίκτυο που αναπτύσσει έξυπνες συμβάσεις. Πρόκειται για μια αναγκαία, αλλά και καθυστερημένη αναβάθμιση για το Ethereum Virtual Machine (EVM). Αυτές οι δύο ενημερώσεις αναβλήθηκαν.

Η εστίαση στην δυνατότητα απόσυρσης από το staking έχει διχάσει τους βασικούς προγραμματιστές. Κάποιοι θεωρούν πως η βιασύνη δεν θα βγει σε καλό, καθώς υποσκάπτει την μελλοντική ανάπτυξη του δικτύου. Ισχυρίζονται πως αφήνει ένα κενό στον κώδικα ή όπως λέγεται στην ορολογία των προγραμματιστών, ένα τεχνολογικό χρέος.

Το κρίσιμο ερώτημα για τους υπόλοιπους που δεν είναι προγραμματιστές, αλλά τους απασχολεί πρώτα από όλα η αξία του Ethereum, αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει η δυνατότητα πώλησης αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άραγε κινδυνεύει το δεύτερο σε σημασία κρυπτονόμισμα να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα ρευστοποιήσεων, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό στην τιμή του;

Όχι αναγκαστικά. Τι εννοούμε; Οι πρώτοι τολμηροί που προχώρησαν σε stake, το έκαναν όταν η τιμή του Ethereum ήταν κοντά στα 600 δολάρια. Ίσως λοιπόν να θελήσουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Άλλοι ίσως να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή να θελήσουν να καλύψουν υποχρεώσεις, καθώς στο ενδιάμεσο έχασαν πολλά χρήματα από τις χρεοκοπίες που συνέβησαν στον χώρο, όπως της Celsius ή της FTX.

Ακούγεται λογικό, όμως εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί. Δεν θα έχουν την δυνατότητα να αποσύρουν όλοι τα κεφάλαια τους ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο ειδών αποδεσμεύσεις των Ethereum που βρίσκονται σε staking. Η πρώτη είναι η μερική. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάποιος να αποσύρει τις ανταμοιβές που έχει κερδίσει, όχι όμως την αρχική κατάθεση.

Η δεύτερη είναι η ολική, κατά την οποία κάποιος μπορεί να αποδεσμεύσει ολόκληρο το κεφάλαιο που κατέθεσε, μαζί με τους «τόκους». Ωστόσο οι προγραμματιστές έχουν καθορίσει τις παραμέτρους του πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να συνωστιστούν όλοι στην πόρτα της εξόδου. Μόνο 7 validators (που κατέχουν 32 ETH) μπορούν να εξέρθουν κάθε ένα epoch (περίπου 6,4 λεπτά της ώρας).

Με άλλα λόγια επιτρέπεται να φύγουν το πολύ 1.575 την ημέρα ή 50.400 Ethereum σημερινής αξίας 75 εκατομμυρίων ευρώ. Το νούμερο αυτό έχει προκύψει με βάση τον σημερινό αριθμό των ενεργών επικυρωτών. Αν το σύνολο τους ήταν μεγαλύτερο, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν περισσότερα ETH και το αντίστροφο. Το σίγουρο είναι πως το ποσό αυτό είναι εφικτό να απορροφηθεί ομαλά από την αγορά, με δεδομένο το βάθος της ρευστότητας του Ethereum.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος όμως που θα πρέπει να υπολογιστεί. Όσο μειώνεται ο αριθμός των επικυρωτών, δηλαδή εκείνων που μοιράζονται τις αμοιβές, τόσο αυξάνεται η ποσοστιαία απόδοση. Συνεπώς δημιουργεί κίνητρο στους υπόλοιπους να θελήσουν να μείνουν στο staking. Κι όχι μόνο σε αυτούς, αλλά δίνει κίνητρο και σε άλλους που δεν έχουν ETH σε staking, να αγοράσουν και να το δεσμεύσουν, για να κερδίσουν την σίγουρη αύξηση των νομισμάτων τους.

Πόσοι είναι πιθανό να βρεθούν για να δεσμεύσουν πρόθυμα τα νομίσματα τους; Πολλοί, αν συγκρίνουμε το ποσοστό των staking νομισμάτων μεταξύ του Ethereum και των ανταγωνιστών του, στον κλάδο των έξυπνων συμβολαίων. Για παράδειγμα στο Cardano το 72% των νομισμάτων είναι σε staking, ενώ στο Solana είναι στο 70%. Ωστόσο στο Ethereum είναι μόλις 14%, επειδή υπήρχε η αβεβαιότητα όσο αφορά την διαθέσιμη ημερομηνία αποδέσμευσης. Τώρα όμως που τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν, γιατί να μην αυξηθεί;

Αν όντως αυξηθεί, αρχίζει ένας ενάρετος κύκλος. Με περισσότερα Ethereum στο staking, αυξάνεται το ποσοστό των νομισμάτων που «καίγονται». Άρα η συνολική ποσότητα των νομισμάτων θα μειώνεται! Προσέξτε. Δεν θα μειώνεται ο ρυθμός αύξησης τους, όπως γίνεται με το Bitcoin. Θα μειώνεται η συνολική διαθέσιμη ποσότητα. Το Ethereum μετά την πρόσφατη αναβάθμιση έχει τη δυνατότητα να καθίσταται αποπληθωριστικό.

Πόσες χρηματιστηριακές αξίες γνωρίζετε, όπου μειώνεται η συνολική τους ποσότητα βάση πρωτοκόλλου, δίνουν μεγάλο «μέρισμα» ή «κουπόνι» και ταυτόχρονα βρίσκονται στον δυναμικό κλάδο της νέας τεχνολογίας; Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την απόλυτη συμμόρφωση με τις επιταγές του ESG. Το Ethereum μετά την μετάβαση του στο POS δεν αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως το Bitcoin. Άρα θα μπορούν να το αγοράσουν ακόμα και θεσμικοί επενδυτές.

Στην προηγούμενη αναβάθμιση ίσχυσε το αγόρασε στην φήμη και πούλα στο γεγονός. Πράγματι, μόλις ολοκληρώθηκε το Merge, η τιμή υποχώρησε, έστω και προσωρινά. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι ανησυχητικές φήμες γύρω από την νομοθεσία, που ξεκίνησε την επόμενη κιόλας, ο ίδιος ο επικεφαλής της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι επενδυτές θορυβήθηκαν στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η SEC το Ethereumως χρεόγραφο, μια που δεν ισχύει πια το POW. 

Το βασικό κριτήριο για το σκεπτικό της SEC είναι πως οι αποδόσεις πλέον επιτυγχάνονται από τις προσπάθειες τρίτων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι επιπτώσεις θα είναι κατακλυσμικές για όλο το οικοσύστημα των crypto, καθώς θα επηρεάσει το σύνολο σχεδόν των tokens.

Ακόμα και αν είναι όμως αυτός ο σκοπός της SEC, το Ethereum είναι λογικό να εξαιρεθεί, καθώς είναι επαρκώς αποκεντρωμένο. Τώρα. Ωστόσο ορισμένοι θεωρούν όμως ότι το POS υποσκάπτει αυτή του την ιδιότητα. Αν όντως ισχύει, θα το δείξει το μέλλον.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v