Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πιθανό είναι να γίνει το Bitcoin επίσημο νόμισμα της Αργεντινής

Η μεγάλη νομισματική ανατροπή που έχει υποσχεθεί να κάνει ο νέος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι είναι να καταργήσει το πέσο και να προχωρήσει σε δολαριοποίηση. Η θέση για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει το Bitcoin επίσημο νόμισμα της Αργεντινής

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το σημερινό άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets. (https://bitmarkets.com/el/?promo=euro2day&utm_source=euro2day&utm_medium=website)

 

Ο φιλελεύθερος πολιτικός Χαβιέ Μιλέι, κάνοντας την έκπληξη με τη νίκη του στις εκλογές της Αργεντινής, θα αναλάβει καθήκοντα ως νέος Πρόεδρος την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Ο αντισυμβατικός 53χρονος έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της Κεντρικής Τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας, ταυτόχρονα με τη μείωση του ρόλου του κράτους στο ελάχιστο και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Ο Μιλέι μάς είχε απασχολήσει τον Αύγουστο, καθώς είχε εμφανιστεί ως ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin και ενάντιος στο τραπεζικό κατεστημένο. Είχε ισχυριστεί πως το Bitcoin είναι μια φυσική αντίδραση ενάντια στις κεντρικές τράπεζες, τις οποίες χαρακτηρίζει ως απάτη. Τις θεωρεί ως ένα μηχανισμό που εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί για να κλέψουν τον πλούτο των απλών ανθρώπων μέσα από τον πληθωρισμό!

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ακολουθήσει τα βήματα του Ελ Σαλβαδόρ, δηλαδή να καθιερώσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα του κράτους, αν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Εάν ο Μιλέι είναι ήδη θετικά προσκείμενος προς το Bitcoin και μοιράζεται τις ίδιες γενικές αρχές της οικονομικής ελευθερίας και του περιορισμού του τραπεζικού κατεστημένου με πολλούς Bitcoiners, πόσο δύσκολο θα είναι πραγματικά να πειστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ;

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele έχει ήδη σχηματίσει μια ομάδα για να πραγματοποιήσει επίσημη διπλωματική αποστολή, με σκοπό να πείσει τον Αργεντινό ομόλογό του για τις προοπτικές του Bitcoin και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην ενδυνάμωση της οικονομικής ελευθερίας. Η αποστολή θα περιλαμβάνει ακόμη και μια επίσημη πρόσκληση για τον Μιλέι.

Η προτροπή θα είναι σαφής. Ελάτε να επισκεφτείτε από κοντά το πείραμά μας, δειπνήστε στο Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσουμε για το Bitcoin. Πρόεδρος προς πρόεδρο.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον μια τέτοια συνάντηση, καθώς στα άμεσα σχέδια του Μιλέι δεν περιλαμβάνεται η αντικαταστήσει του πέσο με το Bitcoin, αλλά να προχωρήσει σε δολαριοποίηση της οικονομίας. Με άλλα λόγια, το νομισματικό καθεστώς που έχει βρεθεί το Ελ Σαλβαδόρ και ο Bukele επιχειρεί να αλλάξει με το Bitcoin.

Σίγουρα ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ θα αναφερθεί στην ασφυκτική πίεση που του άσκησε το ΔΝΤ, καθώς η χώρα του ήταν ευάλωτη απέναντί τους. Όχι μόνο εξαιτίας των δομικών αδυναμιών της, αλλά και της εξάρτησης από το δολάριο. Το ΔΝΤ αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους Αργεντινούς, καθώς η Αργεντινή δεν είναι μόνο τακτικός «πελάτης» του ΔΝΤ αλλά χρωστάει τα περισσότερα από κάθε άλλο κράτος. Είναι αδύνατον να μην θελήσουν να παρέμβουν στη διακυβέρνηση Μιλέι.

Για να γυρίσουμε στο Bitcoin, ο Μιλέι σε μια συνέντευξή του έχει αναφέρει ότι το πρόβλημα με το Bitcoin είναι πως ακόμα στη συνείδηση του κόσμου δεν είναι ένα νόμισμα που να μπορούν να εμπιστευτούν. Είναι στη διαδικασία χτισίματος της εμπιστοσύνης, καθώς πρόκειται για ένα νόμισμα που δεν εκδίδεται από κάποια κρατική οντότητα.

Από την άλλη, θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι δεν χρειάζεται κεντρική τράπεζα. Ούτε καν αποθεματικά, όπως αναφέρει. Ένα άλλο θετικό είναι πως αφαιρεί τη δύναμη από τους πολιτικούς. Σε αυτό, σύμφωνα με τον Μιλέι, οφείλεται πως έχει τόση μεταβλητότητα. Οι πολιτικοί είναι εναντίον του επειδή δεν θέλουν να χάσουν τη δύναμή τους.

Στον δρόμο για τη δολαριοποίηση

Η μεγάλη νομισματική ανατροπή που έχει υποσχεθεί να κάνει ο Μιλέι είναι να καταργήσει το αργεντίνικο πέσο και να καθιερώσει το αμερικανικό δολάριο ως επίσημο νόμισμα της Αργεντινής, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ από το 1991.

Τι ακριβώς σημαίνει δολαριοποίηση; Κυρίως δύο πράγματα:

  1. Την υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως επίσημου νομίσματος μιας χώρας, δηλαδή ως μέσου πληρωμής και ανταλλαγής, ως συναλλαγματικού αποθεματικού, ως λογιστικής μονάδας και ως νόμιμου χρήματος. Οι πολίτες και οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται το δολάριο ως μέσο εξόφλησης χρεών.
  2. Να αντικατασταθούν όχι μόνο τα χαρτονομίσματα σε πέσο που κυκλοφορούν αλλά και οι καταθέσεις στις τράπεζες. Οι αποταμιεύσεις των Αργεντινών να παραμείνουν «πέρα από την εμβέλεια της πολιτικής εξουσίας».

Ωστόσο αυτό το σχέδιο για κάποιους οικονομολόγους, όπως ο Juan Manuel Telechea, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, καθώς απαιτεί τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκτέλεσή του. Ένα ποσό που δεν αντέχει η οικονομία, όπως ισχυρίζεται.

Υπάρχουν τρεις χώρες στη Λατινική Αμερική που έχουν ήδη υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο ως επίσημο νόμισμά τους. Πρώτος ήταν ο Παναμάς το 1904. Η κυβέρνηση επέλεξε μετά από πίεση των Αμερικανών το δολάριο ως επίσημο νόμισμα, υποκινούμενη από την κατασκευή και λειτουργία της Διώρυγας του Παναμά.

Ακολούθησε ο Ισημερινός. Ξεκίνησε την μετάβαση το 1998 και δύο χρόνια αργότερα, το σούκρε, το πρώην εθνικό νόμισμα, αντικαταστάθηκε από το δολάριο, το οποίο έγινε το μοναδικό νόμισμα σε κυκλοφορία στη χώρα. Η κυβέρνηση καθόρισε μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία 25.000 σούκρε ανά δολάριο.

Στη συνέχεια το Ελ Σαλβαδόρ, μετά τον εμφύλιο που διέλυσε το νόμισμα της χώρας, καθιέρωσε το δολάριο ως επίσημο νόμισμα. Πριν δύο χρόνια, η κυβέρνηση του Nayib Bukele παράλληλα με το δολάριο ανακήρυξε το Bitcoin ως δεύτερο και ισότιμο νόμιμο χρήμα.

Τόσο στον Ισημερινό όσο και στο Ελ Σαλβαδόρ, η δολαριοποίηση προκάλεσε αύξηση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, αλλά και προοδευτική αποβιομηχάνιση, που οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας. Για ποιο λόγο; Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί μια μη ανταγωνιστική οικονομία προκειμένου να βοηθήσει τις εξαγωγές και να δυσκολέψει τις εισαγωγές είναι η υποτίμηση του νομίσματος.

Από την άλλη, ο δανεισμός στην αρχή γίνεται με χαμηλότερα επιτόκια. Καθώς όμως ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εξωτερικού χρέους, η χώρα καθίσταται επίφοβη για χρεοκοπία, με αποτέλεσμα και πάλι τα επιτόκια να σκαρφαλώνουν. Το αρχικό πλεονέκτημα χάνεται γρήγορα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Αργεντινή στρέφεται προς το δολάριο προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Το επιχείρησε ξανά ο Carlos Menem το 1991, ταυτόχρονα με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις καθ’ υπόδειξη του ΔΝΤ. Το ένα πέσο μπορούσε να ανταλλαχθεί με ένα δολάριο. Το κλείδωμα της ισοτιμίας υποστηρίχθηκε από τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, οδήγησε δέκα χρόνια αργότερα στη χειρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ η Αργεντινή.

Το πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι πως τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν αρκούν. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό η αρχική ισοτιμία πέσο VS δολάριο να γίνει με σημαντική υποτίμηση του αργεντίνικου νομίσματος. Μια ενέργεια που μάλλον θα προκαλέσει ακόμα πιο οδυνηρή αύξηση του κόστους ζωής.

Ίσως βέβαια αυτή τη φορά οι Αργεντινοί υπεύθυνοι να κινηθούν διαφορετικά. Να έχουν μάθει από τα διδάγματα του παρελθόντος. Όπως και να έχει, προβλέπεται να είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση άσκησης νομισματικής πολιτικής που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

Το σημερινό άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets. (https://bitmarkets.com/el/?promo=euro2day&utm_source=euro2day&utm_medium=website)

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v