Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,16% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Οι χθεσινές απώλειες του Ενεργητικού -0,16% το διαμόρφωσαν στα 6,451 δις €, δηλ. σε νέα χαμηλά έτους -3,10%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 3/9/2018

Με τον χειρότερο τρόπο υποδέχθηκε η αγορά των Α/Κ το φετινό Σεπτέμβριο. Οι χθεσινές απώλειες του Ενεργητικού -0,16% το διαμόρφωσαν στα 6,451 δις €, δηλ. σε νέα χαμηλά έτους -3,10%. Η πτώση της Δευτέρας ήταν συνδυασμός της οριακής μέσης αρνητικής απόδοσης της αγοράς κατά -0,05% και της υποχώρησης των μεριδίων -0,03%, που διευρύνουν το σερί αρνητικού τελικού ισοζυγίου εισροών/εκροών, με αξία 3,487 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τις εντονότερες μέσες απώλειες υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,59%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,36% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,16%. Αντιθέτως, σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,35% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,10%.

Παρά το ενισχυμένο αρνητικό ισοζύγιο, η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη (υπήρξαν, μάλιστα, κατηγορίες με μηδενική συναλλακτική αξία). Οι εκροές οφείλονται κυρίως – για μία ακόμη φορά – στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,431 εκατ. € και στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,291 εκατ. €.

Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 427 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 178 χιλ. €.

Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 449 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 420 χιλ. €. Συμμετοχές, επίσης, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 71 χιλ. €.

Ως προς τις δύο τελευταίες κατηγορίες, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε, ότι η φετινή εμπιστοσύνη (μετά από σειρά ετών αρνητικής διάθεσης) των επενδυτών παραμένει αμείωτη με συνεχιζόμενες τοποθετήσεις. Ακόμη, βέβαια, δεν έχει «εξαργυρωθεί» με θετικές αποδόσεις, καθώς τα τελευταία γεγονότα που μαστίζουν τις γείτονες χώρες (Τουρκία, Ιταλία), εν γένει τις Αναδυόμενες αγορές (και η φανερή, πλέον, συσχέτιση με την δική μας), αλλά και το κλίμα επερχόμενων εκλογών, έχουν καταδείξει πόσο ευάλωτη, αλλά και ρηχή είναι η Ελληνική αγορά («τρανταχτά» παραδείγματα το πρόσφατο σφυροκόπημα των τραπεζών και το «σκαρφάλωμα» των ομολογιακών spreads στο 4,4%). Οπότε, οι φετινές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 41,460 εκατ. € και 31,908 εκατ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, θα πρέπει περιμένουν «την ανταμοιβή» τους σε μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v