Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ο τολμών... αγοράζει!

Όχι μόνον «κοιτάζουν τις βιτρίνες» αλλά - οι έχοντες ρευστότητα - αρχίζουν ν' αγοράζουν μετοχές εταιριών, παρά την κρίση που σοβεί. Αναλυτικός πίνακας με τιμές στόχους, μεταβολές και περιθώρια ανόδου.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Σοφοκλέους: Ο τολμών... αγοράζει!
** Αναλυστικός πίνακας με τις τιμές-στόχους, τις μεταβολές και τα περιθώρια ανόδου του 2008 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Aν σήμερα η μία όψη του νομίσματος παρουσιάζει ότι «υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα», η άλλη δείχνει πως «ο τολμών αγοράζει»...

Πράγματι, οι «τρύπες ρευστότητας» των μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών τούς αναγκάζουν πολλές φορές να ρευστοποιούν μετοχές αδιακρίτως, βυθίζοντας τα πάντα.

Όταν τα «βαριά» χαρτιά ενός χρηματιστηρίου όπως το ελληνικό -το οποίο μάλιστα δεν πλήττεται άμεσα από την κρίση- υποχωρούν κατά 30% μέσα σε τρεις μήνες, τότε δεν είναι αδικαιολόγητα ούτε ο πανικός ορισμένων επενδυτών ούτε η έλλειψη αξιοπιστίας που εκφράζεται για τις μετοχικές επενδύσεις από πολύ περισσότερους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν ήρθε δα και το... τέλος του καπιταλισμού και πως, όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί, η ισορροπία του συστήματος θα αποκατασταθεί και οι τιμές των μετοχών θα αρχίσουν να ανακάμπτουν και πάλι.

Οσοι αισιοδοξούν για τις αγορές έχουν τα δικά τους -ισχυρά- επιχειρήματα. Κατ’ αρχάς, όπως επισημαίνουν, μπορεί κάποιοι να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι επενδυτές οι οποίοι εξακολουθούν να διαθέτουν «ζεστό χρήμα» και απλώς αναζητούν το κατάλληλο timing για να τοποθετηθούν.

Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας, λόγου χάρη, να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ύψους έως και 1,5 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι -στη χειρότερη περίπτωση- τα στελέχη του ελληνικού τραπεζικού ομίλου διαπίστωσαν πως όλο και κάποια κεφάλαια θα μπορούσαν να αντληθούν ακόμη και μέσα στη δίνη της τρέχουσας κρίσης.

Λέγεται μάλιστα ότι αντίστοιχη κίνηση με αυτήν της Εθνικής μελετούν και άλλες ελληνικές τράπεζες. Στόχος τους είναι η απόκτηση επιπλέον ρευστότητας, προκειμένου να διευρύνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών όταν δανείζονται και όταν εξαγοράζουν άλλες τράπεζες στο εξωτερικό... Ακόμη και η περίπτωση του παρ’ ολίγον placement στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προς το ίδιο συμπέρασμα οδηγεί.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, αρκετά άλλα πρόσφατα παραδείγματα, όπως την προσφορά 26 ευρώ ανά μετοχή της Deutsche Telekom στη MIG, προκειμένου να αγοράσει μειοψηφικό πακέτο του ΟΤΕ, ή τη διαφαινόμενη πρόθεση του Αιγύπτιου επιχειρηματία κ. Sawiris να αγοράσει μικρή τράπεζα στην Ελλάδα κ.ά.

Ακόμη, υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένου ομίλου μας διαβεβαίωνε ότι, παρά την κρίση ρευστότητας που πλήττει πολλές μεγάλες εταιρείες ακινήτων στο εξωτερικό, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά funds τα οποία διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και «οργώνουν» τις ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου να αγοράσουν.

Συμπερασματικά, λοιπόν, όλα δείχνουν ότι οι αγοραστές έχουν βγει στους δρόμους, «κοιτάζουν τις βιτρίνες» και ενδεχομένως να αρχίσουν σύντομα να... μπαίνουν στα καταστήματα για να αγοράσουν.

Αντέχουν τα εταιρικά κέρδη

Το δεύτερο επιχείρημα υπέρ των τολμηρών αγοραστών είναι τα μηνύματα για την πορεία των εταιρικών κερδών το 2008. Αν και όλοι αναγνωρίζουν κάποια «τάση συγκράτησης», οι μέχρι τώρα επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση στην πραγματική οικονομία φαίνεται να είναι σαφώς περιορισμένες, κάτι που θα φανεί πιθανότατα και από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών.

Επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους, όπως η Sprider, η Jumbo, τη Folli Follie, ο Σαράντης, η Fourlis , η F.G. Europe, η Dionic κ.ά. συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία πωλήσεων. Στον κλάδο της πληροφορικής εξακολουθεί να υπάρχει ανοδική εξέλιξη, όπως επίσης και στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, οι οποίοι είναι «πλημμυρισμένοι» από έργα. Φυσικά, έχουμε και μικρότερες εταιρείες διαφόρων κλάδων (π.χ. Mevaco, Έλτον Χημικά, Epsilon Net κ.ά.) που μαζί με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2007 δηλώνουν και την αισιοδοξία τους για τη φετινή χρονιά.

Τέλος, το τρίτο -και ίσως το πιο ισχυρό- επιχείρημα υπέρ των τολμηρών αγοραστών είναι η τεράστια πλέον διαφορά μεταξύ των τρεχουσών αποτιμήσεων στο ταμπλό του Χ.Α. και των τιμών-στόχων που δίνουν μέχρι και σήμερα οι αναλυτές των ελληνικών και των διεθνών οίκων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η μέχρι τώρα υποχώρηση στις τιμές-στόχους εμφανίζεται σχετικά περιορισμένη σε σύγκριση με το... Βατερλό που έχουν υποστεί οι μετοχές αυτές κατά τους τελευταίους μήνες στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Όλα αυτά, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι τα δύσκολα για τα χρηματιστήρια ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η κρίση παραμένει και είναι πολύ πιθανό οι υποψήφιοι αγοραστές που κοιτάζουν τις... βιτρίνες των κεφαλαιαγορών να αποφασίσουν να ψωνίσουν αργότερα, με την προσδοκία ότι θα βρουν ακόμη πιο χαμηλά τις αποτιμήσεις...

Τι δείχνουν οι τιμές-στόχοι

Παρότι αποτελούν έναν πρώτης τάξεως «οδηγό» για την πορεία των τιμών των μετοχών, στο παρελθόν συνέβη αρκετές φορές οι τιμές-στόχοι να μην επιβεβαιωθούν ποτέ στο ταμπλό.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι αυτό το σενάριο ισχύει και σήμερα στην ελληνική αγορά μετοχών, αφού τα περιθώρια ανόδου ξεπερνούν το 50% κατά μέσο όρο!

Ανεξάρτητα, όμως, από τους πιθανούς φόβους, οι τιμές-στόχοι μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επενδυτών, ειδικά αν λαμβάνονται υπόψη εκτιμήσεις από διαφορετικές πηγές ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όποιες «συγκρούσεις συμφερόντων».

Ειδικότερα, η πτώση στις τιμές-στόχους για τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που παρατηρείται τελευταία (η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αναθεωρήσεις που έχουν διατυπωθεί) είναι οριακή και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψη όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό.

Συνολικά από τις 20 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε σχέση με την αρχή του 2008, μόλις σε τέσσερις έχει αυξηθεί η τιμή-στόχος, ενώ στις υπόλοιπες έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 5%. Πλέον όλοι οι τίτλοι διαπραγματεύονται με θετικό upside potential.

Το υψηλότερο upside potential στον FTSE/ASE-20 αφορά στους τίτλους της Μυτιληναίος και της Marfin Popular Bank.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2007 η μέση τιμή-στόχος για τη Μυτιληναίος ήταν τα 17,92 ευρώ έναντι 17,90 ευρώ σήμερα, αν και στο ταμπλό η τιμή βρίσκεται στα 7,34 ευρώ ανά μετοχή. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 144%, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι από την αρχή του έτους ο τίτλος κινείται με απώλειες της τάξεως του 45%.

Για τη Marfin Popular Βank η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί κατά 10,5% και βρίσκεται στα 10,75 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου έχει διαμορφωθεί στο 115%, αλλά από τις αρχές του 2008 η απόδοση της μετοχής είναι στο -44%, πολύ χαμηλότερα από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και από τον Γενικό Δείκτη.

Τη μεγαλύτερη μείωση στην τιμή-στόχο από την αρχή του χρόνου έχει υποστεί η ΑΤΕbank, καθώς αυτή πλέον βρίσκεται στα 3,10 ευρώ από 4,40 ευρώ, -30% και -28% στο ταμπλό. Τέλος, ακόμα 11 τίτλοι (Κύπρου, Πειραιώς, Marfin Investment Group, Εθνική Τράπεζα, Ελληνική Τεχνοδομική, EFG Eurobank, Intralot, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Alpha Bank) εμφανίζονται με προσδοκώμενη απόδοση άνω του 40%.

Η μόνη ελληνική μετοχή με μικρό περιθώριο ανόδου είναι της Coca Cola 3E, για την οποία η τιμή-στόχος είναι τα 29,25 ευρώ ανά μετοχή, από 27,94 ευρώ ανά μετοχή στα τέλη Δεκεμβρίου 2007. Αλλά και οι απώλειές της από το ξεκίνημα της χρονιάς φτάνουν μόλις στο 3%, με αποτέλεσμα να είναι η μόνη μετοχή που έχει «αντισταθεί». Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι η Coca Cola 3E συνήθως διαπραγματεύεται με αρνητικό upside potential ή οι τιμές-στόχοι είναι συγκριτικά χαμηλές. Παρά ταύτα, η τιμή-στόχος για την εταιρεία έχει αυξηθεί κατά 5% περίπου μέσα στο 2008.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Υψηλά περιθώρια ανόδου παρουσιάζουν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρά την ισχυρή πτώση τους σε όλη τη διάρκεια του 2008. Από τα τέλη του 2007 οι μέσες τιμές-στόχοι για τους τίτλους των midcaps έχουν μειωθεί κατά 2% έναντι πτώσης 25% στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Συνολικά, από τις 40 εταιρείες του δείκτη οι 30 εμφανίζουν τιμή-στόχο στη βάση δεδομένων της FactSet. Από τα τέλη του 2007, η εκτίμηση για τη μέση τιμή-στόχο σε 5 τίτλους έχει αυξηθεί, ενώ για 25 κινείται οριακά χαμηλότερα.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι τίτλοι των Ρόκας, ΤΕρνα, Sprider Stores, ΣΙΔΕΝΟΡ, Intracom, ΓΕΚ και Νεοχημική, για τις οποίες η προσδοκώμενη άνοδος από τις τιμές-στόχους είναι άνω του 100%.

Για τη μετοχή της Νεοχημικής η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 33,20 ευρώ έναντι 30,65 ευρώ στα τέλη του 2007, ενώ στο ταμπλό η τιμή είναι 16,48 ευρώ ανά μετοχή.

Με περιθώριο ανόδου 139% διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 15,56 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι τα 6,50 ευρώ ανά μετοχή, με πτώση 49%.

Για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ, η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί στα 9,30 ευρώ από 6,80 ευρώ στα τέλη του 2007, ενώ η τιμή έχει μειωθεί κατά 30%. Στις αρχές του 2008, η μετοχή εμφάνισε αρνητικό περιθώριο ανόδου -42% και αυτό τώρα έχει ανέλθει στο +13%.

Για τον τίτλο της Euromedica η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί 23%, ενώ στο ταμπλό η τιμή έχει μειωθεί 29%.

Για τις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης το δείγμα δεν είναι μεγάλο, ωστόσο είναι ενδεικτικό.

Για τη μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί στα 56 ευρώ ανά μετοχή από 50 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2007 και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 50%.

Η μετοχή του ΟΛΠ το 2008 ξεκίνησε λίγο πάνω από την τιμή-στόχο των 30 ευρώ, ενώ έκτοτε το περιθώριο ανόδου έχει διαμορφωθεί στο 70,45%.

Για την Τράπεζα Αττικής η τιμή-στόχος των 3,50 ευρώ απέχει 26% από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης, ενώ στις αρχές του έτους η μετοχή διαπραγματευόταν πάνω από τα 4 ευρώ.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 523 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 28/03 - 01/04/2008

** Αναλυστικός πίνακας με τις τιμές-στόχους, τις μεταβολές και τα περιθώρια ανόδου του 2008 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v