Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι αποτελέσματα που ...δεν άρεσαν!

Η υποχώρηση στα κέρδη των εταιριών στο α' τρίμηνο ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη και προσέγγισε κατά μέσο όρο το 50%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έξι εταιριών, παρά τη συγκυρία ...πάγωσαν τους επενδυτές.

Έξι αποτελέσματα που ...δεν άρεσαν!
Πτώση κερδών που προσέγγισε το 50% κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρείες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αν και όλα δείχνουν ότι στο σύνολο της χρονιάς η πτώση των κερδών δεν θα ανέλθει τελικά σε τόσο υψηλά επίπεδα (ας μην ξεχνάμε ότι το α΄ τρίμηνο του 2008 ήταν το ισχυρότερο του περυσινού έτους) οι επιδόσεις «προσγείωσαν» τους επενδυτές, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι θα αναπολούν για πολύ καιρό ακόμα τις κερδοφορίες του 2007.

Από την πλευράς μας, πάντως, ξεχωρίσαμε τα αποτελέσματα έξι εταιρειών που για διάφορους λόγους -όχι μόνο γι’ αυτά καθεαυτά τα αποτελέσματα- μάλλον «πάγωσαν» παρά ικανοποίησαν τους επενδυτές.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: H εισηγμένη έχει ανακοινώσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το φιλόδοξο business plan της, χωρίς όμως να μένει κάτι και για την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων (εδώ και κάποια χρόνια δεν διανέμει μέρισμα).

Πέρυσι ιδιαίτερα, είχαν καλλιεργηθεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον, ιδίως έπειτα από κάποιες εξελίξεις στη Συρία και αλλού. Η εικόνα ωστόσο ήταν πολύ διαφορετική στο πρώτο φετινό τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι το ισχυρότερο κάθε χρονιάς. Ο κύκλος εργασιών εμφανίστηκε μειωμένος από τα 11,82 εκατ. ευρώ στα 9 εκατ. ευρώ (πτώση 19,5%) και τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν από τα 2,44 εκατ. ευρώ στις 503 χιλ. ευρώ (μείωση 79,5%).

ΑΕΓΕΚ: Μπορεί βέβαια το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών να οδήγησε στην επιβίωση της εταιρείας και σε εξασφάλιση των δικών τους δανείων, ωστόσο δεν είναι και τόσο βέβαιο αν ωφέλησε στον ίδιο βαθμό και τους μικρομετόχους.

Με περιορισμένα πλέον περιουσιακά στοιχεία και με το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής να βρίσκεται πλέον εκτός ομίλου, η εισηγμένη εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο κύκλο εργασιών μόλις 114 χιλ. ευρώ! Το ότι τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 3,77 εκατ. ευρώ οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες (μειωμένη υποχρέωση φορολογίας).

Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση πάνω από 90 εκατ. ευρώ και με ίδια κεφάλαια μόλις 35,9 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι τώρα προσδοκούν στο αποτέλεσμα του έργου του κ. Μαρούλη, του νέου στρατηγικού μετόχου. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της ΑΕΓΕΚ έχει καταστεί μικρότερο από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ATLANTIC: Ο εισηγμένος όμιλος ακόμη και προ της κρίσης αντιμετώπιζε τον έντονο ανταγωνισμό της αγοράς και προτιμούσε τη διαφύλαξη των μεριδίων του, παρά την επίτευξη κερδοφορίας (ανταποκρινόταν στον πόλεμο τιμών του ανταγωνισμού).

Στο α΄ φετινό τρίμηνο η οικονομική κρίση (μείωση «μέσου καλαθιού») επιδείνωσε ακόμη πιο πολύ την κατάσταση κι έτσι οι πωλήσεις περιορίστηκαν από τα 143,4 εκατ. ευρώ στα 129,8 εκατ. ευρώ και η ζημία διαμορφώθηκε τελικά στα 2,39 εκατ. ευρώ έναντι 1,58 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ: Ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε από τα 23,8 εκατ. ευρώ στα 13,3 εκατ. ευρώ (-44%) και το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε -6,42 εκατ. ευρώ, από +205 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας προήλθε από την καταγραφή κόστους αδράνειας ύψους 5,81 εκατ. ευρώ. Στα δυσμενή των λογιστικών καταστάσεων εντάσσεται και το γεγονός ότι οι λειτουργικές ταμειακές ροές του α΄ τριμήνου ήταν έντονα αρνητικές (-7,76 εκατ. ευρώ) κι έτσι ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός της ξεπέρασε τα 95 εκατ. ευρώ. Στα θετικά σημειώνεται η ύπαρξη υψηλής αξίας ακίνητης περιουσίας.

IMPERIO: Ο εισηγμένος όμιλος επιχειρεί μέσω απορροφήσεων και εξαγορών να διευρύνει το μέγεθός του, να επιτύχει συνέργιες και οικονομίες κλίμακας κι έτσι να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό που πλήττει τις δραστηριότητες των μεταφορών και των logistics.

Η «δεύτερη δόση» των εξαγορών έγινε τον Δεκέμβριο του 2008 (Μπαλαούφ, ΑΓΕΤΕΚ). Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι παρ’ όλες αυτές τις κινήσεις η κερδοφορία διατηρείται εδώ και χρόνια σε οριακά επίπεδα. Ειδικότερα στο α΄ τρίμηνο -και παρά την προσθήκη των νέων εταιρειών- ο κύκλος εργασιών μειώθηκε ελαφρά στα 14,26 εκατ. ευρώ, το EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) περιορίστηκε στις 236,5 χιλ. ευρώ και η ζημία υπολογίζεται στις 292,6 χιλ. ευρώ.

VELL GROUP: Ό όμιλος ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 8,77 εκατ. ευρώ και ζημίες 643 χιλ. ευρώ έναντι 135 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η δυσμενής συγκυρία που επικράτησε στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών υποχρέωσε σε ζημίες ακόμη και «μεγαλύτερα σπίτια» από αυτό της Vell, της οποίας τα αποτελέσματα δεν ήταν άλλωστε ισχυρά ούτε και την προηγούμενη διετία.

Το γεγονός ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν μπόρεσε να βελτιώσει την κατάσταση ούτε η νέα εξαγορά της εισηγμένης, η εταιρεία Ζητουνιάτης. Έτσι, το διάστημα που ενοποιήθηκε (από τις 29/1 έως τις 31/3/2009) η εξαγορασθείσα επιβάρυνε με ζημίες 237 χιλ. ευρώ την εισηγμένη. Η ουσία είναι ότι η πάλαι ποτέ Τασόγλου, προ διετίας με την πρόσκτηση της Vell και τώρα με την απόκτηση της Ζητουνιάτης, προσπαθεί να επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία μέσα από την αύξηση του μεγέθους της (οικονομίες κλίμακας και συνέργιες). Αυτό, πάντως, δεν δείχνει να το έχει καταφέρει μέχρι τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v