Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επενδυτικά καταφύγια» που προσφέρουν τα ασφαλιστικά προϊόντα

Επιλογές για αποταμιευτές που αναζητούν ασφάλεια και απόδοση προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή οικονομία, τι προσφέρει η αγορά. Γράφει ο Ζ. Καλαϊτζάκης.

  • Του Ζαχαρία Καλαϊτζάκη*
«Επενδυτικά καταφύγια» που προσφέρουν τα ασφαλιστικά προϊόντα

Πυκνά σύννεφα έχουν καλύψει τον ουρανό, όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανησυχία είναι έκδηλη και η αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων έχει ενταθεί.

Στη χώρα μας διανύουμε τον όγδοο χρόνο μίας εκ των βαθύτερων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και των μακροβιότερων οικονομικών κρίσεων της νεότερης ιστορίας. Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον η απόδοση, αλλά ακόμα και η διατήρηση των χρημάτων μας αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όταν ακούμε διαχείριση κεφαλαίων, επενδύσεις και καταθέσεις, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα τραπεζικά ιδρύματα. Στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης σημαντικά κεφάλαια στρέφονται στις ασφαλιστικές εταιρίες. Τα νέα δεδομένα όπως το bail in και το Solvency II επιταχύνουν αυτή την τάση. Το Solvency II απαιτεί ενίσχυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ομίλων καθιστώντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας στη μία φορά σε κάθε διακόσια χρόνια!

Οικονομικοί κίνδυνοι

Ποιους κινδύνους όμως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής;

-Κούρεμα καταθέσεων ή κρατικών ομολόγων.

-Πιστωτικό γεγονός (αλλαγή νομίσματος χώρας και έντονη διολίσθησή του).

-Χαμηλές ή αρνητικές αποδόσεις. Το 70% των κρατικών ομολόγων με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση αποδίδει κάτω του 1% και το 30% από αυτά έχει ήδη περάσει σε αρνητικό επίπεδο.

-Bail in: Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, σε περίπτωση κεφαλαιακής ανάγκης των τραπεζών, το κόστος επωμίζονται κατά σειρά μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες (σε πρώτη φάση οι άνω των 100.000 ευρώ).

Ασφαλιστικά Επενδυτικά Προγράμματα

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η ασφαλιστική βιομηχανία προσφέρει σήμερα ευρεία σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

-Πρόγραμμα εγγυημένης Απόδοσης 3% ετησίως, δεκαετούς ή δεκαπενταετούς διάρκειας. Παρόλο που είναι μακροπρόθεσμο, αν ρευστοποιηθεί μετά τα τέσσερα χρόνια δεν έχει ποινή. Κατώτατο όριο 5.000 και ανώτατο όριο 200.000 ευρώ.

-Πρόγραμμα εγγυημένης απόδοσης 1,5% ετησίως δεκαετούς διάρκειας. Επιλογή νομίσματος δολάριο Αμερικής ή λίρα Αγγλίας. Κατώτατο ποσό επένδυσης 20.000 ευρώ (εξασφάλιση σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη).

-Επένδυση σε ασφαλιστικό προϊόν δεκαετούς διάρκειας που τοποθετείται σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού. Τα πιο συντηρητικά μπορεί να είναι money market (διαχείρισης διαθεσίμων), παγκόσμια ομολογιακά, ομολογιακά Βορείου Αμερικής και Καναδά ή αναδυομένων αγορών, τα οποία έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. Τα περισσότερο επιθετικά είναι τα μικτά, τα μετοχικά και εκείνα που επενδύουν σε εμπορεύματα (commodities). Λόγω της ύπαρξης των κεφαλαιακών ελέγχων, το μέγιστο ποσό της ετήσιας επένδυσης είναι 12.000 ευρώ.

Όλα τα προϊόντα παρέχουν προστασία από ενδεχόμενο «κούρεμα». Αυτό έγινε ούτως ή άλλως και με το PSI, όταν οι μεγάλες αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρίες κατέβαλαν εξαιρετικά υψηλά κεφάλαια για αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών θυγατρικών τους και κανένα παρεμφερές αποταμιευτικό πρόγραμμα δεν επλήγη. Τα δύο τελευταία προϊόντα προφυλάσσουν και από αλλαγή νομίσματος γιατί είναι τοποθετημένα σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού.

Λόγω της διάρκειάς τους, ποτέ δεν τοποθετούμε το σύνολο των χρημάτων μας, αλλά το ποσό εκείνο που θα μας χρειαστεί σε λίγα χρόνια για τις μελλοντικές μας ανάγκες όπως στήριξη των παιδιών μας για σπουδές-επαγγελματική αποκατάσταση, ή ενίσχυση της αβέβαιης κοινωνικής μας σύνταξης.

Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται η άμεση παροχή ρευστότητας (η πώληση ενός ακινήτου π.χ. δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση), το αφορολόγητο εφάπαξ και κάτι τελευταίο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς: Το εισπραττόμενο κεφάλαιο δεν υπόκειται σε «πόθεν έσχες» και αποτελεί νόμιμο τεκμήριο για κάθε χρήση.

 

* Ο κ. Ζαχαρίας Καλαϊτζάκης είναι Σύμβουλος Ασφαλίσεων www.syntaxeis.gr.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v