Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρίσιμα στοιχήματα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Οι προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς και ποιες πρέπει να είναι οι απαντήσεις. Ο ανταγωνισμός στην αγορά και οι επιλογές που πρέπει να κάνουν οι πολίτες. Γράφει ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου.

Τα κρίσιμα στοιχήματα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση
  • Του Τάσου Χατζηθεοδοσίου*

Η ελληνική κοινωνία δείχνει αργά αλλά σταθερά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της στην ιδιωτική ασφάλιση. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει ένα δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό έργο για το 2020. Να βρεθεί δίπλα στους Έλληνες πολίτες και να τους καθοδηγήσει επαγγελματικά στη νέα εποχή διαχείρισης κινδύνων. Αν ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της εποχής, πιστεύω πως το 2020 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τον κλάδο μας συνολικά.

Το 2019 αποτέλεσε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική χρονιά για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Νέες εταιρείες εμφανίστηκαν στην αγορά με ιδιαίτερη όρεξη να πάρουν το μερίδιο τους. Επίσης, εφαρμόστηκαν και νέες κανονιστικές οδηγίες όπως η IDD και η GDPR. Είναι φυσιολογικό πως τέτοιες αλλαγές ταράσσουν τα νερά σε ένα επάγγελμα το οποίο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια με κάποια συγκεκριμένα δεδομένα.

Επιπλέον, κάποιοι από τους παράγοντες που επηρέασαν την ασφαλιστική αγορά ήταν οι φυσικές καταστροφές στο Μάτι και τη Μάνδρα, ο σεισμός προ ολίγων μηνών, αλλά και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που οδήγησε τους πολίτες να κυκλοφορούν πολύ περισσότερο με τα αυτοκίνητα τους και κατά συνέπεια να έχει αυξηθεί η συχνότητα των ατυχημάτων.

Το 2019 η αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων έφτασε το 8,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και είδαμε ραγδαία αύξηση στα προγράμματα υγείας και αποταμίευσης, γεγονός που δείχνει πως η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο κοντά στην ασφαλιστική αγορά.

Στον τομέα των επιχειρήσεων είδαμε τις πρώτες κυβερνοεπιθέσεις και την ενεργοποίηση των πρώτων συμβολαίων cyber insurance τα οποία έχουν αρχίσει να έχουν μεγάλη ζήτηση. Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση παρατηρήθηκε επίσης, στα συμβόλαια προστασίας διοικητικών συμβουλίων (D&O) αλλά και στις αστικές ευθύνες κάθε είδους.

Τα ομαδικά προγράμματα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων, καθώς πλέον θεωρούνται και στην ελληνική αγορά απαραίτητη παροχή για την προσέλκυση ποιοτικών στελεχών.

Για το 2020 εκτιμώ πως θα η αγορά θα κινηθεί με όμοιο τρόπο όσον αφορά την ζήτηση των προϊόντων. Ένα θετικό στοιχείο είναι και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για φοροαπαλλαγές στις ασφαλίσεις κατοικίας για φυσικές καταστροφές. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι αν θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέσα στο 2020 ή αν θα τις υπολογίσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της για το 2021.

Όσον αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, οι πελάτες αλλάζουν ταχύτερα από ποτέ και ζητούν συνέχεια νέες υπηρεσίες. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οφείλουν να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουν τις απειλές και τον ανταγωνισμό τους αλλά και τις ευκαιρίες και τους συμμάχους τους.

Οι ευκαιρίες για τους διαμεσολαβητές είναι ξεκάθαρες: Κλάδος Υγείας, Αποταμιευτικά προγράμματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ασφαλίσεις κατοικίας από φυσικές καταστροφές.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει αλλάξει και όσοι έχουν τη δυσάρεστη εμπειρία να έχουν βρεθεί εκεί, αμέσως αναζητούν έναν επαγγελματία για να κάνουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης. Οι διαμεσολαβητές πρέπει να είναι κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και να ενημερώνουν όσους περισσότερους μπορούν από τους συμπολίτες μας για την αξία της έγκαιρης ασφάλισης.

Όσον αφορά τα αποταμιευτικά προγράμματα, η εγγυημένη σύνταξη από το κράτος μειώνεται συνεχώς. Και εδώ, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οφείλουν να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την ανάγκη δημιουργίας ενός κεφαλαίου, ώστε όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία, να μπορούν να έχουν το ίδιο επίπεδο ζωής με αυτό που είχαν όταν εργάζονταν.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσα να αναφερθώ σε μια σειρά από ανάγκες, αλλά νομίζω πως από το 2019 πρέπει να μας μείνει το μάθημα της Thomas Cook. Αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις που δεν είχαν ασφάλιση πιστώσεων βρέθηκαν λίγο πριν την καταστροφή και κάποιες από αυτές έκλεισαν.

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση πρέπει να βρεθεί κοντά στις επιχειρήσεις και να ενημερώσει τους επιχειρηματίες για τις εξελίξεις στην αγορά αλλά και τους νέους, αναδυόμενους κινδύνους και με ποιόν τρόπο μπορούν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία τους.

Για την ασφάλιση κατοικίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουμε μόλις το 16% των κατοικιών ασφαλισμένες στην Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα σεισμογενής που κάθε 20 χρόνια έχουμε έναν μεγάλο σεισμό.

Το κόστος της ασφάλισης είναι επίσης σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Αν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αντιληφθούν την ευκαιρία που υπάρχει και ενημερώσουν τους πελάτες τους, το 2020 θα υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος.

Οι ασφαλιστικές ανάγκες των ιδιωτών και των επιχειρήσεων είναι περισσότερες από ποτέ. Η ελληνική κοινωνία δείχνει αργά, αλλά σταθερά, την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει ένα δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό έργο για το 2020. Να βρεθεί δίπλα στους Έλληνες πολίτες και να τους καθοδηγήσει επαγγελματικά στη νέα εποχή διαχείρισης κινδύνων. Αν ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της εποχής, πιστεύω πως το 2020 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τον κλάδο μας συνολικά.

 

* Ο κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας Mega Brokers.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v