Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι της Wall στηρίζει τις ασιατικές αγορές

Νέα μέτρα τόνωσης για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού αναμένουν οι επενδυτές, προειδοποιούν όμως ότι η άνοδος στις αγορές θα χάσει τη δυναμική της, εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης της πανδημίας. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, αρνητικά τα futures της Wall μετά το τριήμερο ράλι.

Το ράλι της Wall στηρίζει τις ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ανακοινώσουν και νέα μέτρα τόνωσης για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, μετά την πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές φάνηκε να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εκτίναξη των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει διότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε επιθετική χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής και οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες. Ήδη χθες οι ηγέτες των G20 δεσμεύτηκαν να ρίξουν πάνω από 5 τρις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να περιορίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδημάτων λόγω του κορωνοϊού. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ το πακέτο μέτρων ύψους 2 τρισ. δολαρίων, που έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από τη Γερουσία.

Όμως, οι επενδυτές προειδοποιούν πως η προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται στις διεθνείς αγορές μπορεί τάχιστα να χάσει τη δυναμική της, εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις επιβράδυνσης της πανδημίας.

Πάντως, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας αρχίζει ήδη να γίνεται εμφανής, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώ στην Κίνα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν πως τα βιομηχανικά κέρδη έκαναν «βουτιά» σχεδόν 40% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και στη Νότια Κορέα το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2009.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 1,3%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύονταν κατά 1,88% στις 19.013 μονάδες, κατά 0,8% ο Shanghai Composite στις 2.786 μονάδες, κατά 0,87% ο CSI στις 3.730 μονάδες και κατά 0,56% ο Hang Seng στις 23.483 μονάδες, ο δείκτης Kospi κινούνταν οριακά χαμηλότερα στις 1.685 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ASX στην Αυστραλία κατέγραφε πτώση 5,08% στις 4.874 μονάδες.

Στη Wall Street, μετά το τριήμερο ράλι –που με κέρδη 21% επανέφερε ουσιαστικά την αμερικανική αγορά σε bull market- τα futures διορθώνουν εκ νέου, με αυτά του Dow Jones να υποχωρούν κατά 1,88%, του S&P 500 κατά 2% και του Nasdaq κατά 1,74%.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v