Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παρεμβάσεις αναπτερώνουν το ηθικό στις αγορές

Στο «πράσινο» επιστρέφουν οι ασιατικές αγορές και τα futures της Wall Street, καθώς τα τεράστια ποσά που ρίχνουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, δίνουν ανάσα στους επενδυτές.

Οι παρεμβάσεις αναπτερώνουν το ηθικό στις αγορές

Σε θετικό πεδίο επιστρέφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, με τις κινήσεις των κρατών και των κεντρικών τραπεζών να δημιουργούν ελπίδες πως τελικά ίσως η παγκόσμια οικονομία καταφέρει να προστατευθεί από την επαπειλούμενη ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Γερουσία στις ΗΠΑ συζητά πακέτο μέτρων ύψους 1 τρις. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει άμεση οικονομική βοήθεια για τους Αμερικάνους, ελάφρυνση για τις μικρές επιχειρήσεις και κινήσεις για σταθεροποίηση της οικονομίας, η Κίνα –σύμφωνα με πηγές του Reuters- ετοιμάζεται να διαθέσει τρισεκατομμύρια γουάν στο πλαίσιο μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης για να δώσει ώθηση στην οικονομία της, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο συρρίκνωσης για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες, ενώ στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε αγορά ομολόγων 750 δισ. ευρώ και η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.

Ωστόσο, το γεγονός πως συνεχίζονται οι πανικόβλητες αγορές αμερικανικού δολαρίου, δείχνει πως η κρίση οπωσδήποτε έχει δρόμο μπροστά της.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε άνοδο 3,2%, μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Kospi κάνει ράλι 5% στις 1.530 μονάδες, κατά 2,66% ενισχύεται ο δείκτης Hang Seng στις 22.273 μονάδες, κατά περίπου 1% ο ASX στις 4.854 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite κινείται 0,43% υψηλότερα στις 2.713 μονάδες και κατά 0,47% ο CSI στις 3.605 μονάδες. Το Τόκιο παραμένει σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

Τα futures της Wall Street δείχνουν προσπάθεια σταθεροποίησης, με αυτά του Dow Jones να κινούνται μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου», του S&P 500 οριακά υψηλότερα και του Nasdaq 0,4% υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο οδεύει προς την καταγραφή της μεγαλύτερης εβδομαδιαίας ανόδου του από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έστω και σήμερα κατεβάζει ταχύτητα σε σχέση με το ράλι των προηγούμενων ημερών. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται κατά 3,7% έναντι εντός καλαθιού νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές έσπευδαν αυτήν την εβδομάδα να ρευστοποιήσουν οτιδήποτε, από μετοχές, μέχρι ομόλογα, χρυσό και εμπορεύματα προκειμένου να έχουν την ασφάλεια του μετρητού.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, μετά τις νύξεις του Αμερικανού προέδρου περί πιθανής παρέμβασής του στον πόλεμο τιμών Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, σε «κατάλληλο χρόνο», αλλά και τη γνωστοποίηση της πρόθεσης των ΗΠΑ να αγοράσουν πετρέλαιο από τα έκτακτα αποθέματά τους, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές του Τέξας φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμού της παραγωγής. Τα futures του Brent ενισχύονται κατά 1,93% στα 29,02 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 4,4% στα 26,33 δολάρια.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v