Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το απεριόριστο QE της Fed

Ανακούφιση για τους επενδυτές η δέσμευση της Fed για απεριόριστο QE, ωστόσο η άνοδος στα χρηματιστήρια πιθανότατα θα είναι βραχύβια, λόγω της αβεβαιότητας για το βάθος και τη διάρκεια της σχεδόν βέβαιης πλέον παγκόσμιας ύφεσης. Ράλι για Nikkei και Kospi, θετικά τα futures της Wall Street.

Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το απεριόριστο QE της Fed

Σε θετικό έδαφος επιστρέφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από τη δέσμευση της Fed για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, που θα αμβλύνει τις πιέσεις στις χρηματαγορές, αν και δεν θα αμβλύνει την άμεση οικονομική επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη Wall Street, που χθες κατέγραψε νέα πτώση μετά την αποτυχία να εγκριθεί από το Κογκρέσο το πακέτο οικονομικής στήριξης, τα futures «δείχνουν» άνοδο μεγαλύτερη του 3%, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες έκλεισαν με πτώση, ενώ ράλι κάνουν τα χρηματιστήρια του Τόκιο και της Σεούλ. Ο δείκτης Nikkei καταγράφει κέρδη 5,76%, ο δείκτης Kospi 6,54%, ο ASX 4,15%, ο Hang Seng 3,8%, ενώ πιο περιορισμένη είναι η άνοδος στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 1,56% και κατά 1,9% ο CSI.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προβλέψουν πόσο βαθιά θα είναι ή πόσο θα διαρκέσει, σημειώνει το MarketWatch. Κατά τους traders, οι επενδυτές πρέπει να δουν πρώτα μια μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού προτού μπορέσουν οι αγορές να βρουν έναν πάτο.  Την ίδια ώρα, αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τα επικείμενα εταιρικά κέρδη.

Όπως σχολίαζε hedge fund manager στους FT, η σημερινή ανάκαμψη μπορεί να είναι κάτι βραχύβιο. «Φυσικά μπορείς να παραπέμψεις στις διάφορες κινήσεις των κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, ωστόσο παραμένει ένα σκηνικό όπου έχεις τις αγορές να μην γνωρίζουν αρκετά για το τί θα συμβεί σε έναν μήνα για να κάνουν μια σταθερή τοποθέτηση.»

Η προσοχή στρέφεται στις ΗΠΑ, όπου την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση των αιτήσεων από 1 έως και 4 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ αργότερα σήμερα αναμένονται στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία τα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση του τομέα υπηρεσιών με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ τον Μάρτιο, και της βιομηχανικής δραστηριότητας με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v