Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «βουτιά» στις ασιατικές αγορές

Στο limit down και πάλι τα futures της Wall Street, μετά το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για πακέτο διάσωσης 2 τρισ. δολαρίων και το «καμπανάκι» για εκτίναξη της ανεργίας στο 30%. Ανησυχούν οι επενδυτές για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τις οικονομίες τους καθώς η μία χώρα μετά την άλλη προχωρούν σε lockdown.

Νέα «βουτιά» στις ασιατικές αγορές

Την ώρα που οι χώρες του πλανήτη μπαίνουν η μία μετά την άλλη σε καραντίνα για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις των πολιτών τους και επιβάλλοντας κλείσιμο επιχειρήσεων, οι επενδυτές ανησυχούν πως οι κυβερνήσεις δεν θα καταφέρουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τη διαφαινόμενη βαθύτατη παγκόσμια ύφεση.

Το κλίμα επιβαρύνεται από το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για την έγκριση πακέτου «διάσωσης» ύψους 2 τρισ. δολαρίων -οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν πως το πακέτο αυτό βοηθά πολύ περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες και δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει ιδιώτες και παρόχους του τομέα της υγείας-, αλλά και τη ζοφερή πρόβλεψη αξιωματούχου της Fed για εκτίναξη της ανεργίας από το 3% στο 30%, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αναλυτής της Morgan Stanley ανέφερε πως η περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας «βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία», σημειώνοντας πως τώρα αναμένεται «η παγκόσμια ανάπτυξη να κάνει βουτιά κοντά στα χαμηλά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και η ανάπτυξη των ΗΠΑ σε χαμηλό 74 ετών το 202ο».

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού κατέγραφε απώλειες 4,4%, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,6%, κατά 1,9% ο CSI, κατά 3,9% ο Kospi, κατά 3,75% ο Hang Seng, κατά περίπου 6% ο ASX, ενώ στη Νέα Ζηλανδία, η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει όλες τις μη βασικές επιχειρήσεις έστειλε τον δείκτη του χρηματιστηρίου σχεδόν 10% χαμηλότερα.

«Κόντρα στο ρεύμα», ωστόσο, πηγαίνει ο δείκτης Nikkei, καταγράφοντας απρόσμενη άνοδο περίπου 2,7%, ενδεχομένως λόγω των προσδοκιών για περισσότερες αγορές στοιχείων ενεργητικού από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Στις ΗΠΑ, τα futures και των τριών δεικτών της Wall Street έκαναν limit down μέσα στα πρώτα λεπτά των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones, o δείκτης Dow έχει καταγράψει απώλειες 35,1% από την κορυφή της 12ης Φεβρουαρίου, ενώ ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 32% και ο Nasdaq κατά σχεδόν 30% από τα υψηλά της 19ης Φεβρουαρίου.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v