Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές παρά τις παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών δεν καταφέρνουν να καθησυχάσουν. Μετοχές, ομόλογα, χρυσός και εμπορεύματα σε νέα «βουτιά», καθώς επενδυτές και επιχειρήσεις ψάχνουν απεγνωσμένα για μετρητά. Κοντά στο limit down τα futures της Wall.

Μαζικές ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές παρά τις παρεμβάσεις

Στα ύψη εκτινάχθηκε το δολάριο, την ώρα που όλα τα υπόλοιπα καταρρέουν, καθώς τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισαν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία δεν κατάφεραν να σταματήσουν το νέο κύμα ρευστοποιήσεων, εν μέσω πανικού για την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού 750 δισ. ευρώ, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και δήλωσε έτοιμη να αλλάξει τους «αυτοπεριορισμούς» στην πολιτική της, η Fed στις ΗΠΑ ανακοίνωσε και τρίτο πακέτο έκτακτων μέτρων, αυτή τη φορά για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, ενώ νωρίτερα και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε νέα μείωση των επιτοκίων της.

«Δεν υπάρχουν αγοραστές, δεν υπάρχει πολλή ρευστότητα και όλοι απλώς φεύγουν», σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος μελετών της Pepperstone, Chris Weston, στο Reuters.

Μετοχές, ομόλογα, χρυσός και εμπορεύματα έκαναν νέα «βουτιά», καθώς ο κόσμος προσπαθεί να περιορίσει τον κορωνοϊό και οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις ψάχνουν απεγνωσμένα για μετρητά.

Τα futures της Wall Street βρίσκονται για μια ακόμα φορά μια «ανάσα» από το limit down, σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια της Ασίας καταγράφουν απώλειες -με τις αγορές της Σεούλ, της Τζακάρτα και της Μανίλα να προβαίνουν σε ολιγόλεπτες διακοπές συνεδριάσεων καθώς οι δείκτες τους έκαναν limit down-, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη εκτινάχθηκαν. Ο χρυσός κατέγραφε πτώση 1%, ενώ το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε σε χαμηλό τουλάχιστον 17 ετών, με απώλειες 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v