Οι σινοαμερικανικές εντάσεις και οι PMI πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Οι ΗΠΑ κατηγορούν και πάλι την Κίνα για τον κορωνοϊό, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δυο χωρών, την ώρα που τα στοιχεία για τους PMI σε διάφορες ασιατικές χώρες δείχνουν πόσο επηρέασαν τα περιοριστικά μέτρα τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις και οι PMI πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Σε αρνητικό έδαφος επιστρέφουν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το Χονγκ Κονγκ και τη Σεούλ να δέχονται ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις καθώς κλιμακώνονται οι σινοαμερικανικές εντάσεις με αφορμή τον κορωνοϊό, την ώρα που τα στοιχεία της μεταποίησης δείχνουν πως τα lockdown «πάγωσαν» την παγκόσμια παραγωγή και περιόρισαν σημαντικά τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit, ο PMI της Νότιας Κορέας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, μειώθηκε στο 41,6 τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2009. Στην Ταϊβάν, σημαντική παραγωγό τεχνολογικών εξαρτημάτων, ο PMI μειώθηκε στο 42,2, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον PMI της Ιαπωνίας έδειξαν πτώση σε χαμηλό 11 ετών, ενώ στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα κινήθηκε ανοδικά τον Απρίλιο αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αγορών στις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, ότι εντός του 2020 θα είναι διαθέσιμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και πως δεν τον ενδιαφέρει αν το εμβόλιο αυτό θα αναπτυχθεί πρώτα στις ΗΠΑ ή αλλού.  

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 2,5%, ενώ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 3,85% στις 23.698 μονάδες και 2,4% ο Kospi στις 1.900 μονάδες. Αντιθέτως, ο δείκτης ASX ενισχύεται κατά 1,3% στις 5.393 μονάδες.

Σημειώνεται πως τα χρηματιστήρια της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ταϊλάνδης παραμένουν σήμερα κλειστά λόγω αργιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v